Internet prodavnica – šansa za preduzetnike početnike

Internet prodaja, e-trgovina, online trgovina, online prodavnica, web trgovina i web shop – svi ovi termini odnose se na elektronsku trgovinu, odnosno kupovinu/prodaju putem interneta. 

internet prodavnica

Internet prodavnica može biti isplativa za poslovanja sa fizičkom ili offline prodajom. Pri tome, ne treba zaboraviti da online prodavnice mogu biti i dobar i brz način prikupljanja kontakata i izgradnje jedne vredne baze korisnika/kupaca. Pored toga, preko podataka o kupcima u okviru analitike web shopa možete saznati i detaljnije informacije o kupcima, načinu kupovine… Do ovakvih podataka ćete teško doći putem offline prodaje. Zato početnici često postavljaju pitanje kako zaraditi na internetu i da li se može biti preduzetnik bez velikih ulaganja?

Iako, kada neko spomene termin preduzetnik, na pamet vam neće prvo pasti vlasnik neke internet prodavnice, činjenica je da su zadnjih nekoliko godina mnogi preduzetnici započeli biznis pokretanjem e-prodavnice. 

To, naravno, nije slučajno. Razloge treba tražiti u tome što svi oni koji žele da postanu preduzetnici najčešće nemaju baš mnogo sredstava, a vrlo verovatno ni adekvatnu lokaciju za fizičku prodavnicu, pri tome im fale različiti resursi, te im otvaranje online prodavnice može biti potpuno razuman i unosan projekat.

Zašto je baš internet prodavnica dobar izbor za mlade preduzetnike? Pa pođimo od gore navedenih tvrdnji. Pretpostavka je da većina koja započinje biznis ima ograničen kapital, imaju odličnu ideju, ali nemaju velike resurse da to i ostvare. Jedna od glavnih prednosti trgovine na internetu je što ne morate imati ni kapital, ali ni sopstveni proizvod ili uslugu da biste započeli poslovanje. Početna ulaganja mogu biti minimalna.

Internet prodavnica: početna ulaganja

Ukoliko želite da uđete u preduzetničke vode, a nemate svoje proizvode ili usluge, uvek možete koristiti različite modele el. trgovina koje postoje. Na primer, dropshipping model podrazumeva prodaju proizvoda koje ne posedujete direktno vi i nemate skladište, već faktički prikazujete proizvode od drugih dobavljača, tako da korisnik naruči proizvod i on mu se direktno šalje od dobavljača. Vi na ovaj način nemate nikakve troškove slanja proizvoda niti njihovog skladištenja, a ostvarujete zaradu. 

Iako s jedne strane imate olakšicu, jer možete započeti sa minimalnim finansijskim ulaganjima, od velike je važnosti da na samom početku pokretanja poslovanja jasno definišete model poslovanja, kao i poslovne ciljeve. Prva i osnovna pitanja jesu: šta ćete prodavati, kako i kome? 

U nastavku pročitajte savete za uspešno lansiranje i rukovođenje vašom prvom internet prodavnicom.

Detaljan plan i strategija poslovanja ključni su koraci na putu ka uspešnoj online trgovini. Dobar plan se sastoji od nekoliko etapa i može pomoći da odmah na početku projektujete troškove, predupredite bespotrebna ulaganja i predvidite operativne izdatke.

  1. Ukoliko imate svoj proizvod ili uslugu koju želite da prodajete putem interneta, to bi mogla da bude neka recimo početna tačka pokretanja poslovanja. Bitno je da imate jasno definisanu sliku o tome šta vaš proizvod ili usluga čini za korisnika. Na primer, recimo da ste kreirali aplikaciju koja vodi računa o broju unetih kalorija, fizičkoj aktivnosti, kilogramima i sl. To znači da osobe koje žele da vode računa o zdravlju, izgube na kilaži, povećaju fizičku aktivnost, zdravije se hrane i sl. ovu aplikaciju mogu iskoristiti kao personalni vid elektronskog zapisa, gde će aplikacija davati dnevne izveštaje, pratiti napredak, predlagati efikasnija rešenja i sl. To je odgovor na „rešavanje problema” vašeg potencijalnog kupca i to treba da bude u fokusu prilikom oglašavanja aplikacije. 
  2. Zatim dolazimo do dela gde treba da definišete ko je ta osoba koja bi kupila vaš proizvod ili uslugu. Uvek je dobro kreirati buyer personu kako bismo imali precizniju sliku o našem potencijalnom kupcu. Buyer persona se kreira tako što zamišljate i vašeg idealnog kupca i predstavljate ga kroz kratku priču. Neke od informacija koje bi priča o buyer personi mogla da sadrži jeste koliko godina ima potencijalni kupac, kojeg je pola, gde živi, koje obrazovanje ima, u kojoj industriji radi, kakvog je materijalnog statusa, da li ima hobi, da li je udata/oženjen i ima dece (ukoliko je relevantno za proizvod/uslugu), da li ima kućnog ljubimca, da li vodi zdrav život, da li se zdravo hrani, da li voli da vežba na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, da li preferira offline ili online kupovinu, da li je tehnički pismen i mnoge druge informacije koje su relevantne za vaš proizvod ili uslugu. Ispod možete pogledati primere buyer persona:
  3. Zatim sledi analiza konkurencije. Vaš plan bi u idealnoj formi morao da sadrži i podatke o tržištu na koje želite da se fokusirate – bilo ono lokalno ili svetsko. Analizirajte konkurenciju i izdvojte šta je to po čemu se razlikujete od njih i po čemu je vaš proizvod/usluga jedinstvena. To je ono što treba da izdvojite u prvi plan. Primera radi, Emirati su obogatili avio-transport nekim od najvećih i najmodernijih aviona, kao što su tipovi aviona Boing 777 i A380. Sa tim u vezi, njihova poruka nije nosila informaciju, niti se isticala cenovnom konkurentnošću, kao što to jeste bio slučaj kod brojnih konkurenata u okvirima avio-saobraćaja na tržištu. Umesto toga, njihova poruka odnosila se na najmoderniju avio-flotu na svetu, ali i na udoban i najbolji mogući način letenja. Zato je jedinstvena prodajna poruka glasila „Nemojte samo leteti, letite bolje” („Don’t just fly, fly better”).
  4. Kako se određuje cena? Najjednostavnije bi bilo reći – tako što se jasno definišu svi troškovi koje iziskuje prodaja proizvoda. Oni ne moraju da budu veliki, ali nikako ove stavke ne bi trebalo da budu zaboravljene. Stoga, napravite precizan proračun troškova dostave, izrade stranice, ali i produkcije proizvoda – ako ste sami proizvođač. Razmislite kolika zarada vam omogućava da nesmetano vodite biznis, pa onda uporedite svoju ideju s cenom konkurencije.
  5. Pobrinite se da ste pravno osigurani, odnosno da ste prilikom pokretanja poslovanja nabavili svu potrebnu dokumentaciju i neophodne dozvole, propisane zakonom.

Kada ste završili s prvom fazom, dolazi prava zabava.

laka kupovina online

Uredite svoju online prodavnicu: web dizajn

Postavljanje internet prodavnica live možete posmatrati kao recimo otvaranje novog lokala. Tačnije rečeno, nećete baš imati briga oko pripreme lokala, njegovog opremanja, dekorisanja i sl., ali i kod internet prodavnice ima nekih primesa u uređenju koje se mogu dovesti u vezu sa opremanjem jedne fizičke prodavnice. 

Zašto kupci odlaze u prodavnice? Pored konkretnog proizvoda ili usluge, budite ubeđeni da i enterijer „igra bitnu ulogu” u njihovoj odluci o kupovini. Koliko jedan brend može da bude prepoznatljiv po proizvodu ili usluzi, isto tako može biti poistovećen sa enterijerom radnje, određenim bojama i sl. Prodavnica mora biti uredna, a proizvodi vidljivi, prikladno organizovani i lako dostupni. Poznato vam je da, kada ima potrebu za proizvodom, kupac taj proizvod voli da dodirne, proba, oseti pre nego što definitivno izvadi novac u vrednosti proizvoda koji kupuje. 

Ista pravila važe i za online prodavnicu. Vaša stranica je vaš izlog. Njen izgled stvara prvi utisak, formira mišljenje o brendu i „sugeriše” kupovinu. Stoga, svoje prodavnice pažljivo kreirajte ili unajmite stručnu osobu koja će to učiniti za vas... Dobar dizajn će privući klijente i učiniti da se oni dugo zadrže na sajtu. U prodavnicama ili virtuelnim robnim kućama kao što su Harods (Harrods) ili Mejsis (Macy’s) mušterije provode sate i sate. I uvek se iznova vraćaju.

Ponekad je dovoljno samo dodati jedno dugme, pa da konverzija u online trgovini poraste. Isto tako i raspored elemenata u navigaciji, izdvojena kategorija, boldovane reči itd. – svi ti detalji mogu da dovedu do porasta interesovanja kupaca prema online ponudi i asortimanu elektronske prodavnice. 

Trebalo bi da vaša internet prodavnica simulira sve ono što kupac može da doživi u fizičkom prostoru. Što bolje budete odgovorili na ovaj zahtev, vaša prodavnica će uspešnije poslovati. Ponudite im u svojoj internet prodavnici ono iskustvo iz omiljene fizičke prodavnice. Neka na internet prodavnici mogu da pitaju, da vide cenu, da pročitaju deklaraciju, da razgledaju, da kombinuju, da zamene, da ostvare kupovinu itd. Možda kupac u internet prodavnici ne može probati, ali svakako može jednostavno filtrirati i lako pronaći modele za koje je zainteresovan. Takođe, vrlo je bitno da obezbedite dobru korisničku podršku za svog kupca, odnosno da on može da se obrati prodavcu putem chata, da ostavi kontakt broj, email itd.

Privucite pažnju: marketing

Vaši kupci mogu kupovati u bilo koje vreme, sa bilo kog mesta. Internet prodavnice rade non-stop i nikada se ne zatvaraju.

Ipak, veliki broj internet prodavnica ne uspeva da ostvari prodaju. Iako je dizajn dopadljiv, proizvodi kvalitetni, a navigacija laka – prodaja izostaje. Razlog je vrlo često jednostavan, naime kupci nikad nisu ni čuli, ni videli da postoji prodavnica. Niko im nije rekao niti pokazao.

Sasvim je jasno da je naredni posao povećanje vidljivosti. Dakle, posvetite se marketingu i optimizaciji za pretraživače (SEO). Bez rada na marketingu, brendiranju i vidljivosti nema ni prodaje.

Odakle da počnete sa marketingom? Počnite baš odande gde se vaša prodavnica nalazi – na internetu. 

Prednosti marketinga na internetu su brojne. Za početak, jeftiniji je od tradicionalnih kanala poput bilborda i TV reklama. Uz to je i precizniji. Sa internet marketingom brže, lakše i efikasnije dolazite do ciljne publike uz merljive rezultate.

S obzirom na to da ljudi uglavnom proizvode pretražuju po ključnim rečima na pretraživačima poput Googlea, neophodno je poraditi na vidljivosti sajta prilikom pretrage konkretnih reči proizvoda ili usluga na internetu. Ako kontinuirano ulažete u SEO optimizaciju, vaša prodavnica će se vremenom naći na vrhu pretrage za relevantne ključne reči. Samim tim će za mnoge potencijalne klijente ona postati prvi izbor.

Pored oglasa, na raspolaganju su vam i društvene mreže, blogovi, kao i stranice koje se tiču tema u vezi sa vašim proizvodom.

Prodavnica na internetu

Izgradite poverenje

Kada vaša internet prodavnica zaživi, može se reći da ste na nekoliko koraka do prve prodaje. Sada vam treba da izgradite poverenje kupaca. Potrošači obično žele da saznaju sve o proizvodima ili uslugama koje nudite, procesu kupovine, načinima plaćanja i dostavi. Vaš posao je da ih uverite da će dobiti ono što su platili i što očekuju.

Kvalitet vašeg proizvoda je ključ uspeha. Kako ovo razumeti? 

  1. Primera radi, u opis svog proizvoda možete uključiti sve detalje o izradi i svim funkcionalnostima. Ipak, nemojte preterivati sa detaljnim opisima. Umesto toga, razmišljajte u pravcu toga zašto bi opis poput „...najkvalitetnija zamrznuta malina, bez plesni, tragova fermentacije, deformisanih plodova, oštećenja od sunca ili insekata, ujednačenog oblika, zrela, adekvatno laserski sortirana i ispitana na prisustvo metala...” mogao da bude koristan kupcu? Recimo da, čim su pročitane, pola ovih informacija bude odmah i neutralisano iz memorije online kupca. Međutim, ako bi kupcu objasnili kakav džem može da nastane od ove sorte malina i zbog čega je baš džem ove sorte specifičan, cena malina bila bi minorna naspram kvaliteta i benefita koje kupac dobija.
  2. Pošto se pridobije kupac, a potom i pošto se uveri u kvalitet proizvoda koji mu se nudi, dobro je stimulisati ga da pruži podršku i toplo preporuči drugim kupcima proizvod. Opšte mesto je da su najvrednije reklame one koje prave kupci koji su kupovali vaš proizvod i imali iskustva s njim, ali i sa vama kao kompanijom.
  3. Na stranicu o proizvodu možete ubaciti broj pregleda, kao i broj dosadašnjih kupaca. Ti brojevi mogu biti primamljivi i intrigantni posetiocima koji prvi put dolaze u vašu elektronsku trgovinu. Recimo da bi posetioca moglo da zanima zašto je 3.000 zadovoljnih kupaca rešilo da pošalje svoj omiljeni recept za specijalitet sa malopre pomenutim malinama i koji su to recepti. Ljudi neretko veruju da sama činjenica da su drugi posetioci sajta kupili proizvod i nisu se žalili garantuje njegov kvalitet.
  4. Zahvalite svojim kupcima. Neka svaki kupac nakon kupovine dobije email ili pismo u kome zahvaljujete na poverenju. Za ovo vam je potrebno malo resursa, a efekat je snažan. Vaš kupac je ispoštovan i oseća se posebno i cenjeno. 

Jedan od načina kako će se vaš kupac osećati posebnim jeste onaj u kom ćete za proizvod koji je kupio online osmisliti neobično pakovanje. A sada zamislite i da tome pridodate jednu malu personalizovanu podsetnicu, u kojoj kupcu stavljate do znanja da je postao osoba vredna vašeg poslovanja. Neobična pakovanja i mali znaci pažnje mogu ostaviti poseban trag u sećanju kupca i raširiti dobar glas o vašoj elektronskoj trgovini.

Zaključak

Kada ispunite neke od osnovnih uslova koje smo naveli, možete dalje da proširujete i razrađujete biznis.

Ostaje pitanje da li na internetu preplavljenom web shopovima ima mesta za nove firme. Srećom, konkurencija na domaćem tržištu još uvek nije velika da nije moguće dobro se pozicionirati. Iako na Balkanu trend elektronske trgovine raste još od 2014. godine, kada je preko milion ljudi kupovalo online, mesta za nove igrače još uvek ima. 

S druge strane, internet prodaja nema geografska ograničenja, pa je moguće prodavati i u inostranstvu. Ako želite da ciljate veće tržište, modeli poput dropshippinga mogu biti dobro rešenje. Kao što je rečeno, vi čak i ne morate da mislite o zalihama proizvoda koji prodajete, već možete raditi prodaju proizvoda koji nikada niste ni videli ni sami probali. Većina internet prodavnica se na ovaj ili onaj način bavi preprodajom i isporukom tuđe robe.

Šta vam je onda potrebno da lansirate online prodavnicu? Pored vašeg preduzetničkog entuzijazma i ideja, potrebno je da poznajete biznis i imate primenljivo znanje iz marketinga, odnosno prodaje. Ako vam ovo zvuči kao krupan zalogaj, ne brinite. Objedinjeni edukativni programi će vas za manje od godinu dana pripremiti za lansiranje i vođenje vašeg prvog online biznisa. 

  • 10.07.2020 12:30

Komentar