Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Online Retention Management & Affiliate Marketing

Retention marketing je jedna od oblasti marketinga, koja je fokusirana na privlačenje novih kupaca i zadržavanje već postojećih. Ova oblast marketinga bavi se povećanjem učestalosti kupovine, odnosno podsticanjem kupaca da učestalije kupuju, i ponovljenom stopom kupovine, odnosno povećanjem verovatnoće vraćanja kupca.

Nakon uspostavljanja dugoročno održivih sistema online prodaje, sledeći najvažniji aspekt prodajnog procesa jeste uspostavljanje i održavanje ponovne prodaje od strane postojećih kupaca i načina kreiranja sistemski održivih isplativih načina privlačenja novih kupaca. Svakom poslovanju je na samom početku, ali i kasnije, jedan od glavnih ciljeva privlačenje i dovođenje novih kupaca. 

Kompanije koriste različite online i offline tehnike za to. Međutim, podjednako je bitno da osigurate i stalne kupce, odnosno da potencijalne kupce pretvorite u stalne kupce, zato se i affiliate marketing kurs u jednom delu bavi različitim tehnikama koje nisu usredsređene samo na dovođenje novih kupaca, već na zadržavanje postojećih kupaca. Jednom kada se obavi kupovina, treba negovati te odnose sa trenutnim kupcima, što će naposletku dovesti do toga da postanu stalni korisnici vaših proizvoda ili usluga i da se, jednom kada obave kupovinu, vrate u određenom periodu i ponovo izvrše konverziju. Upravo iz tog razloga je svima koji upišu affiliate marketing kurs omogućeno da dobiju znanja i veštine iz oblasti kreiranja održivih načina dolaska do novih kupaca i tehnika zadržavanja postojećih kupaca.

Opis i cilj kursa Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing

Kada se uspostavi dugoročno održivi sistem online prodaje, sledeći važni aspekti prodajnog procesa postaju uspostavljanje i održavanje ponovne prodaje kod postojećih kupaca i načini kreiranja sistemski održivih isplativih načina privlačenja novih kupaca. Neki od termina sa kojima će affiliate marketing kurs upoznati polaznik jesu akvizicija i retencija. Akvizicija se odnosi na načine pridobijanja i privlačenja kupaca, odnosno definisanja idealne strategije. Akvizicija podrazumeva skup mera i akcija kojima se privlače kupci i razvija poslovanje. Za razliku od akvizicije, retencija podrazumeva zadržavanje i ponovno vraćanje klijenata uslugama ili proizvodima poslovanja. 

Marketing retencija dovodi se u vezu sa povećanjem vrednosti korisnika kroz vreme. Usled toga, polaznici će na kursu moći da se bliže upoznaju sa različitim strategijskim taktikama zadržavanja klijenata. Posebna pažnja u kursu posvećena je metričkim podacima, čije pravilno tumačenje može unaprediti poslovnu nameru zadržavanja kupaca, a više reči biće i o posebnoj marketinškoj tehnici – affiliate marketingu.

Polaznici kursa Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing upoznaće se sa strategijama i veštinama iz oblasti kreiranja tehnika zadržavanja postojećih kupaca. Stoga neki od ciljeva postavljenih u kursu jesu upoznavanje sa terminima retencija (retention) i akvizicija (acquisition) iz marketinškog rečnika, ali i bliže predstavljanje primene ovih strategijskih marketinških poteza u digitalnom poslovanju. Jedna od ideja kursa je da ponudi i konkretna znanja o tome zašto kupci ili korisnici ostaju verni određenom poslovanju, kao i da ponudi moguće razloge zbog kojih korisnici napuštaju usluge ili proizvode kompanije. 

Osim bitnih metričkih podataka, koji su suštinski za razumevanje raspoloženja kupaca ili korisnika prema određenoj kompaniji, posebna pažnja tokom affiliate marketing kurs biće posvećena i affiliate marketingu. Zahvaljujući ovom marketinškom kanalu, u kome partneri marketinškog (affiliate) programa promovišu prodavnicu, proizvod ili ponudu, polaznici će moći da prepoznaju i neke od praktičnih ideja za ostvarivanje bliže veze sa kupcima, a onda i da uoče dobrobiti koje poslovanje može da ima od ovakvih programa.

Kurs Online Retention Marketing Management and Affiliate Marketing će vam odgovoriti na pitanja:

Šta je retencija, a šta akvizicija?

Pod akvizicijom, kada je reč o prodaji, podrazumeva se skup mera i akcija kojima se privlače kupci i razvija početno poslovanje. Pre započinjanja bilo kog biznisa primarni cilj jeste da se kupci ili korisnici privuku kako bi kupovali proizvod ili uslugu.

Retencija sledi nakon privlačenja kupaca i ona predstavlja zadržavanje i vraćanje kupaca ili klijenata. Njen fokus je usmeren na negovanje odnosa sa postojećim kupcima, tako da već postojeći kupci nastave da koriste proizvode i usluge koje kompanija nudi. Konkretno, retention marketing definišemo kao skup aktivnosti koje prodavnice koriste da povećaju verovatnoću da kupac ponovo kupuje kod njih, a svakako da se istovremeno fokusiraju na povećanje profitabilnosti svake ponovljene kupovine.

Na koje načine možemo da poboljšamo retenciju?

Vraćanje kupaca i njihovo zadržavanje poboljšavamo korišćenjem različitih strategija i alata za merenje vrednosti postojećih kupaca, vraćenih kupaca, kao i zadovoljnih kupaca kroz određene periode. Elementi strategije zadržavanja klijenata su, na primer, praćenje klijenata od prve kupovine i usmeravanje programa za zadržavanje klijenata prema frekvenciji kupovine. Nisu isti programi usmereni na kupce koji retko kupuju i na kupce koji često kupuju. 

Kako bi se to realizovalo, neophodne su povratne informacije od kupaca, poslovni sistem treba da bude neočekivan, da iznenadi svoje kupce poklonima, određenim popustima, akcijama i slično. Ono što je važno jeste da komunikacija bude personalizovana i da se primene različiti programi lojalnosti, čuvaju VIP kupci, uvedu različiti vidovi gejmifikacije, da se ispuni sve što je korisniku obećano, kao i da se svi prigovori i žalbe rešavaju na odgovarajući način.

Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing je alat za vođenje prodaje na internetu i generisanje znatnih prihoda. Konkretno, affiliate marketing je marketinški kanal putem koga partneri promovišu prodavnicu, proizvod ili ponudu, i to na osnovu deljenja prihoda. Naziva se još i partnerski marketing, jer predstavlja vrstu marketinga u kojoj sarađuju različite strane, to jest partneri. Jedna strana su advertiseri ili prodavci koji prodaju proizvod ili uslugu, primaju uplate, isporučuju proizvod, ali i plaćaju proviziju posredniku, odnosno publisheru. Druga strana su publisheri, jer oni promovišu proizvod ili uslugu advertisera, to jest oglašivača, i snose troškove marketinga u celosti, ali zauzvrat dobijaju procenat od zarade svaki put kada advertiseru dovedu potencijalnog klijenta. Kupci ili klijenti kao treća strana su ljudi koji kliknu na sadržaj, kupuju ili imaju određenu akciju na sajtu.

Plan i program

1. Online Retention Marketing 

  • definisanje Retention Marketinga i njegove uloge u životnom ciklusu kupca

2. Strategije za uspešan Retention Marketing

  • kako prepoznati u kojoj fazi životnog ciklusa poslovnog sistema treba da se fokusiramo na akviziciju, a u kojoj na retenciju

3. Metrike za unapređenje zadržavanja kupaca

4. Affiliate Marketing 

  • šta je Affiliate Marketing i kako ga implementirati

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se