Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Dropshipping: Online biznis koji se isplati

Pokretanje samostalnog biznisa, ma koliko isplativo delovalo, veliki je korak za svakog preduzetnika. Samo najodvažnije osobe spremne su da se uhvate ukoštac sa svim izazovima privatnog biznisa, pod uslovom da imaju dobru ideju i istrajnost da je sprovedu. 

dropshipping pakovanje proizvoda

Upravo je dropshipping jedan od najboljih recepata za uspeh ukoliko ste spremni da se suočite sa svim izazovima online poslovanja. Iako ima veze sa prodajom, u ovom slučaju nema potrebe za izradom internet prodavnice. Uz to, početna ulaganja su minimalna, što značajno olakšava započinjanje biznisa. 

Zašto je dropshipping odličan biznis model?

Dropshipping predstavlja oblik internet biznisa gde prodavac prodaje proizvode, ali sve poslove oko proizvodnje, skladištenja i isporuke prepušta drugome, kroz dogovor između prodavca (online prodavnice) i dobavljača proizvoda/usluga. Na ovaj način svi profitiraju, jer dobavljač dobija platformu za prodaju robe, a preduzetnik uz minimalne troškove ostvaruje zaradu od prodaje.

Najjednostavnije rečeno, prodavac ne mora da brine oko logističkih pojedinosti u vezi sa proizvodom. Štaviše, ne mora čak ni da uopšte vidi proizvod uživo. Sve što se od njega očekuje jesu promocija proizvoda i predstavljanje načina kupovine. 

Iako ovo deluje kao krajnje jednostavan metod prodaje, za uspostavljanje uspešnog biznisa je potrebno dosta truda. Za početak, potrebno je kreirati e-commerce sajt i uložiti u njegovu promociju. U ovom biznisu mnogo toga zavisi od pravilnog pristupa poslovanju, načina obraćanja kupcima, dizajna sajta itd.

Kako izgleda dropshipping proces?

Proces prodaje podrazumeva dobru sinhronizaciju prodavca i dobavljača kako bi kupac na vreme dobio proizvod. U tom smislu, potrebno je uspešno obaviti sledeće korake:

 • uspostavljanje dogovora o nabavci i skladištenju proizvoda;
 • postavljanje proizvoda na e-commerce sajt;
 • promocija, prvenstveno putem digitalnog marketinga;
 • postizanje cilja da posetioci sajta kupuju proizvod;
 • dobavljač priprema proizvod i šalje ga kupcu.

Kada obavesti kupca da je proizvod poslat, ne preostaje više ništa što prodavac može da uradi. To može biti i prednost i mana ovog načina poslovanja.

Koje su prednosti i mane dropshippinga?

Dropshipping proces donosi brojne prednosti u poslovanju, zbog čega je veoma zastupljen kao model prodaje.

 • Virtuelni poslovni prostor – S obzirom na to da se poslovanje u potpunosti odvija putem interneta, ne postoji potreba za klasičnim poslovnim prostorom. Jednostavno, možete raditi sa bilo kog mesta na planeti (ako postoje tehnički uslovi, poput stabilnog interneta).
 • Niski početni troškovi – Sve što vam treba u početku jeste funkcionalan e-commerce sajt. To znači da vam je najveći početni izdatak ulaganje u pokretanje web stranice. Podrazumeva se da ste se povezali sa proizvođačima i distributerima proizvoda kako biste imali šta da prodajete.
 • Oslanjanje na digitalni marketing – Promotivne aktivnosti su ključne u dropshipping procesu. Zbog toga ćete najviše vremena odvajati za kreiranje Google reklama, SEO optimizaciju i druge metode internet promocije.
 • Logistikom se bave drugi – Dobra strana dropshippinga je i to što uopšte ne morate da razmišljate o papirologiji, materijalima za proizvodnju, uvozu i izvozu proizvoda itd. Sve to su zaduženja poslovnih partnera, na kojima je cela odgovornost proizvodnje i skladištenja proizvoda i slanja pošiljaka kupcima. 

Kao i svaki biznis, dropshipping ima svoje nedostatke na koje treba da posebno obratiti pažnju:

 • Minimalan uticaj na kvalitet usluge – Imidž vaše prodavnice svakako zavisi od kvaliteta proizvoda i pouzdanosti isporuke. Naime, ako isporuka kasni ili se ispostavi da je proizvod faličan, kupac će se s pravom obratiti upravo vama kao prodavcu. On nije svestan da vi ne možete ništa da uradite da mu pomognete jer realno ne kontrolišete proizvodne procese. Iz tog razloga je vrlo važno sarađivati isključivo sa odgovornim dobavljačima.
 • Tehnički problemi na sajtu – Ono što svakako jeste u vašoj moći je održavanje sajta. On mora da bude stabilan kako bi izdržao i višemilionske posete, ali i da poštuje bezbednosne protokole. Ukoliko sajt ne ostavlja takav utisak, kupci neće želeti da rizikuju da budu pokradeni. 
 • Pritisak održavanja niske cene – Na tržištu se nalazi veliki broj prodavnica, a ono što ih razlikuje jesu prvenstveno cena i kvalitet isporuke. Često isti proizvod može da se nađe po duplo nižoj ceni kod konkurencije, iako će vam se činiti da to nema nikakvo uporište u realnosti. To može da bude taktika da se izvrši finansijski pritisak na konkurenciju, a može i da znači da je reč o prevari ili izuzetno lošem kvalitetu proizvoda ili usluge. Bez obzira na razlog, činjenica je da je kupcima cena najvažniji orijentir. 

5 važnih koraka pri pokretanju dropshipping biznisa

Na samom početku ćete se susresti sa važnim odlukama koje mogu da definišu budućnost vašeg poslovanja. Zato budite organizovani i pažljivo analizirajte svaki korak pri pokretanju biznisa. 

1. Odaberite šta ćete prodavati

Pri biranju oblasti u kojoj ćete poslovati, fokus treba da vam bude na stvarima koje vas lično interesuju. Manje su šanse da ćete pogrešiti u proceni ako se bavite proizvodima koji su vam bliski. To je naročito bitno ukoliko ste početnik i još uvek učite kako se vodi biznis. 

S vremenom ćete moći da proširite posao i da se posvetite nekoj novoj oblasti, ali u početku se držite poznate teritorije. Tom prilikom se pridržavajte sledećih principa:

 • Procenite koliko se isplati prodaja nekog proizvoda. Vaš cilj kao vlasnika e-prodavnice je dobra promocija. Kako nemate direktne veze sa nabavkom proizvoda, opis posla je isti bez obzira na to šta se prodaje. Zato razmislite o prodaji gde se dobija veća zarada po prodatoj jedinici.
 • Saznajte šta ljudi traže na internetu. Za uspešno poslovanje je neophodna konstantna analiza trendova prodaje. To što je nešto popularno u jednom momentu može vrlo brzo da se promeni. Ova informacija vam može biti korisna za pokretanje prodavnice, ali i kasnije. Analize ovog tipa mogu se vršiti korišćenjem programa poput Google Keyword Plannera.
 • Skrenite pažnju na proizvod. Vaš glavni posao kao marketara je da na pravi način promovišete proizvod i ubedite posetioca da treba da ostvari kupovinu. To znači da treba maksimalno da iskoristite vreme koje je neko odvojio da poseti vaš sajt. Ukoliko se ne zadrži na njemu, vrlo lako se može desiti da više nikad ne dođe. Zato je važno da imate visok nivo konverzije, tj. da što veći broj posetilaca ostvari kupovinu.
 • Radite na prepoznatljivosti brenda. Osnova kupovine na internetu je poverenje u prodavca. Potrošači su veoma svesni mogućih prevara, pa su često veoma oprezni prilikom davanja ličnih podataka. Ukoliko postignete visok nivo prepoznatljivosti, ne samo što ćete povećati prodaju već ćete dobiti i verne kupce koji će se vratiti da ponovo kupe nešto.

dropšiping slanje proizvoda

2. Pratite rad konkurencije

Internet je veliko tržište, ali to znači i da je konkurencija brojna. Kako biste postali uspešni, analizirajte najuspešnije biznise i primenite njihove dobre prakse na svom sajtu. To može da bude kvalitet korisničkog okruženja, način na koji se proizvodi komuniciraju, vizuelna rešenja, razvoj strategije poslovanja itd. 

Takođe je važno da na samom početku analizirate stanje na tržištu kako biste procenili da li uopšte postoji prostor u određenoj niši. Možda je konkurencija toliko jaka da se jednostavno ne isplati ići protiv njih. Loš signal može da bude i nepostojanje nikakve konkurencije za proizvod koji ste odabrali. 

Naime, velike su šanse da je neko pre vas došao na sličnu ideju i procenio da ne postoji tržište za taj proizvod. S druge strane, možda je vaša ideja toliko originalna da to još niko nije pokušao da radi. To takođe može da bude izazov, jer kod potrošača tek treba da se kreira potreba (dobar primer za to je prvi tablet koji je predstavio Apple). 

3. Budite pažljivi pri odabiru dobavljača robe

Za dugoročan uspeh poslovanja veoma je važno da uspostavite saradnju sa profesionalnim partnerima. Od njih zavisi da li će se ispoštovati dogovoreni rokovi proizvodnje i isporuke, a to direktno utiče na zadovoljstvo kupca. Česta greška početnika je fokus na niskoj ceni, čak i kada su druge oblasti „klimave”.

Zato insistirajte na visokim standardima poslovanja, čak i po cenu više cene proizvoda. Naravno, kao i u svakoj oblasti rada, potrebno je pronači balans koji omogućava da svi učesnici u lancu prodaje budu zadovoljni. Da biste došli do idealnog rešenja, biće potrebno mnogo truda i pregovora, što je i ključ uspešnog preduzetništva.

4. Kreirajte kvalitetnu online prodavnicu

Kreiranje kvalitetnog sajta je veoma odgovoran proces koji zahteva određeni nivo znanja. Kako biste izbegli početničke greške, angažujte profesionalce koji će izgraditi sajt na osnovu vaših uputstava. Naravno, to možete uvek i sami uraditi uz adekvatno stručno usavršavanje

Što se tiče načina funkcionisanja sajta „iza kulisa”, veliki broj stručnjaka se odlučuje za sajtove koji su izrađeni na WordPress platformi. Ovaj CMS (content management system) omiljeni je izbor za e-commerce biznis, jer sadrži veliki izbor dodataka koji omogućavaju ugodan i precizan rad. 

5. Iskoristite pun potencijal digitalnog marketinga

Vrlo je važno imati kvalitetan proizvod, ali to ništa ne vredi ako niko nije čuo za vašu prodavnicu niti za proizvode koje nudite. Zato je važno da maksimalno primenite uspešne strategije digitalnog marketinga

Upravo su marketinške aktivnosti oblast gde možete najviše doprineti razvoju biznisa. U tom procesu ćete koristiti različite metode reklamiranja na internetu:

 • email marketing;
 • SEM marketing;
 • community menadžment;
 • mobilni marketing;
 • affiliate marketing...

Društvene mreže su platforme koje nude veliki broj posetilaca, kao i efikasne metode oglašavanja. Zato razmislite i o razvoju strategija reklamiranja na Instagramu, TikToku, Facebooku itd. Veliku pomoć u tom smislu mogu da vam pruže influenseri koji imaju brojnu publiku koja prati njihove objave.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.