Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Reklamiranje na internetu: vodič kroz online oglašavanje

Reklamiranje na internetu se pokazalo kao veoma efektno, što je navelo kompanije da se dodatno posvete ovoj promotivnoj aktivnosti. Saznajte u daljem tekstu kako da što bolje iskoristite brojne načine online oglašavanja.

reklamiranje na internetu

Kreiranje proizvoda je veoma važan proces, ali bez kvalitetne promocije on neće stići do kupaca. Da bi se to desilo, potrebno je osmisliti kvalitetne marketing kampanje. Ukoliko se cilja na širu populaciju, ne mogu se zaobići klasični mediji, poput televizije, štampe i radija. Međutim, za pozicioniranje u okviru određene ciljne grupe najbolje je koristiti internet. Postoje brojni razlozi zašto je digitalni marketing odličan izbor, a jedan od najvažnijih je efikasan odabir publike.

Pripreme za reklamiranje na internetu

Targetiranje korisnika omogućava kreiranje reklamnih kampanja namenjenih isključivo određenoj populaciji, što donosi bolje rezultate. Svakako ćete postići bolji efekat ukoliko reklamirate svoje usluge isključivo onima koje to zanima, umesto da kreirate klasični TV spot.

Pri tome, ove aktivnosti koštaju višestruko manje od oglašavanja na televiziji. 

Pri kreiranju online oglasa fokusiraćete se isključivo na potrebe ciljne grupe. Na taj način se sa relativno malim budžetom može višestruko povećati online prodaja. Kako je reč o veoma efikasnim marketing strategijama, vrlo brzo se javila potreba za novim stručnjacima iz ove oblasti. Tako danas imamo veliki broj relativno novih profesija koje pokrivaju mnoge oblasti digitalnog marketinga. 

Trenutno su izuzetno traženi stručnjaci za PPC marketing, koji su zaduženi za kreiranje efikasnih online kampanja. Njihov zadatak je da kreiraju reklame koje će skrenuti pažnju korisniku i ubediti ga da klikne na oglas. Kako se na internetu nalazi veliki broj sličnih oglasa, analiza potreba ciljne grupe i kreativnost igraju važnu ulogu. Tu dolazimo do važnosti sadržaja (contenta) koji se plasira.

Ukoliko ono što nudite ciljnoj grupi nije interesantno ili nije kvalitetno, dobar rezultat će svakako izostati, ma koliko para uložili. Ovo je ujedno i zlatno pravilo za sve oblike promocije – bez obzira na uložen novac, kvalitet mora da bude na visokom nivou.

Da biste održali željeni kvalitet i ostvarili dobar rezultat, potrebno je unapred planirati reklamne akcije. Tome služi marketing plan, koji definiše teritoriju koja se pokriva aktivnostima, potrebe brenda i ciljnu grupu. U tu svrhu se vrše istraživanja tržišta, analiziraju aktivnosti konkurencije, kao i navike potrošača. 

Na osnovu toga se vrši definisanje budžeta i vremena potrebnog za ostvarivanje cilja. U zavisnosti od reklamne kampanje, u fokusu su različite online oblasti. To su, pre svega, sajtovi, društvene mreže, Google reklame i razni vidovi direktnog povezivanja sa korisnicima. 

Reklamiranje na sajtovima

Za prisustvo brenda na internetu neophodno je napraviti sajt. Naime, bez web stranice nezamislivo je kreirati ozbiljnu reklamnu kampanju. Sajt je mesto ka kome će voditi praktično svi oglasi i na kome će posetioci moći da se dodatno informišu ili obave kupovinu. 

Kreiranje sajta je samo početak, jer je neophodno posvetiti se sadržaju na njemu. Od njegovog kvaliteta u velikoj meri će zavisiti i pozicioniranje u Google pretragama. To je od izuzetne važnosti jer će veliki broj posetilaca pronaći sajt traženjem određenih termina. Da biste skrenuli pažnju na sebe, potrebno je da web stranica bude optimizovana za ključne reči, čime se bave SEO eksperti

Google oglašavanje statistika

Google oglašavanje

Da biste ostvarili brz uspeh u privlačenju posetilaca na sajt, neophodno je da se posvetite reklamiranju na Googleu. Time se bave PPC eksperti, koji umeju da kreiraju reklamnu kampanju koja će se naći na prvoj strani u rezultatima pretraga. Vredi napomenuti da postoje i drugi pretraživači na kojima je moguće da se oglasite, ali je njihov udeo na tržištu mnogo manji.

Zbog svega navedenog, Google Ads je ubedljivo najpopularnija mreža za Pay-per-Click internet oglašavanje. Proces reklamiranja online se zasniva na određivanju ključne reči za koju će se oglas vezati. To znači, kada neko ukuca željeni termin, da će mu na samom vrhu izaći sponzorisana stranica koja vodi ka vašem sajtu.

Postoje različita podešavanja koja omogućavaju drugačije načine naplate Google oglasa. Najčešće se koriste sledeći:

  • Cost-per-View (CPV) – naplaćuje se svako puštanje reklame korisniku;
  • Cost-per-Thousand (CPM) – kompanija plaća sajtu 1.000 prikazivanja reklame u formi banera, floating banera, video-oglasa i sl.; 
  • Cost-per-Action (CPA) – cena po akciji koju izvede korisnik na sajtu;
  • Cost-per-Click (CPC) – naplaćuje se svaki klik korisnika na reklamu.

U zavisnosti od cilja koji se želi postići, odabraće se neki od navedenih modela naplate. Svaki ima drugačiju ulogu – od pokrivanja velikog broja sajtova do unapređivanja i povećanja prodaje. 

Oglašavanje na društvenim mrežama

Kada je reklamiranje na internetu u pitanju, društvene mreže zauzimaju veoma važno mesto. U slučajevima kada se poslovanje vrši isključivo preko njih, kvalitetna promocija praktično je imperativ. To se pre svega odnosi na male biznise gde se prodaja vrši preko mreža. Tada je za posao veoma bitno znati kako zaraditi na Instagramu ili YouTubeu.

I dok je na početku postojao samo Facebook, danas imamo veliki izbor društvenih platformi koje nude različite mogućnosti i privlače drugačije profile publike. Od proizvoda koji se promoviše umnogome zavisi način promocije i izbor društvene mreže. Zato je dobro upoznati se sa najuticajnijim socijalnim platformama:

  • YouTube - Najpopularnija platforma za video-sadržaj ima veoma efikasne metode promocije proizvoda. U zavisnosti od budžeta, možete se odlučiti za reklame koje idu pre videa, banere ili promociju u samom video-sadržaju. Za to se mogu koristiti usluge jutjubera ili možete sami kreirati klipove. 
  • Facebook - Njegova prednost je veliki broj korisnika o kojima ova kompanija zna mnogo. Zahvaljujući tome, oglasi na ovoj platformi nude visok nivo podešavanja kako bi se što bolje pogodila ciljna grupa. Pogodnost je i to što za solidne rezultate ne morate da potrošite mnogo novca. Čak i bez ulaganja u reklame, Facebook je najbolje mesto za uspostavljanje kontakta sa potencijalnim kupcima. 
  • Forumi - Komunikacija na internetu postojala je mnogo pre društvenih mreža, a glavna mesta za to bili su forumi. Reč je o platformama koje omogućavaju razmenu mišljenja na razne teme, privlačeći pritom najveće fanove. Dovoljno je da pomenemo Reddit, možda i najveću platformu ovog tipa na svetu, i odmah ćete shvatiti potencijal komunikacije sa velikim brojem korisnika. Mnoge kompanije često objavljuju važne informacije na forumima kako bi pospešili pozitivnu priču o proizvodu („word of mouth”).
  • Instagram - U poslednjih nekoliko godina ova mreža dobija na važnosti. Glavni razlog je jednostavnost komunikacije koja se zasniva na slikama. Taj način obraćanja olakšava prezentovanje proizvoda i njihovu prodaju. Dodatni potencijal je saradnja sa influenserima, koji će svojim pratiocima prezentovati vaš proizvod. Na ovoj mreži se mogu naći razne grupe ljudi, ali ono što im je zajedničko jeste sledeće: to su pretežno mladi ljudi navikli na kupovinu putem interneta.
  • LinkedIn - Reč je o poslovnoj platformi koja nema ni približan broj korisnika kao Facebook, ali nudi pristup velikom broju poslovnih ljudi. Ukoliko želite da ostvarite poslovne kontakte, ne postoji bolje mesto od LinkedIna. Pored reklamiranja, ova platforma omogućava i uspostavljanje poslovnih veza koje će vam otvoriti vrata novih projekata.

Nijedna društvena mreže sama po sebi nije idealno rešenje, ali se pravim pristupom i dobrim kombinovanjem može doći do izuzetnih rezultata. Dobra vest je što je moguće čak i besplatno promovisati proizvode. Ipak, za najbolje rezultate neophodno je uložiti određeni novac.

Direktni marketing

Direktni marketing, kao što mu ime govori, zasniva se na neposrednom kontaktu sa (potencijalnim) kupcem. Mnoge promotivne aktivnosti fokusiraju se na prenošenje poruka bez direktnog obraćanja osobi. S druge strane, ova marketing metoda dolazi direktno do potrošača, uz često lično obraćanje. Za to se koristi prvenstveno email marketing, koji omogućava slanje newslettera velikom broju ljudi.

Specifičnost ovog načina promocije jeste to što morate prvo doći do imejl-adresa korisnika. Nova uredba Evropske unije, GDPR, jasno definiše da korisnici moraju da daju pristanak za korišćenje njihovih podataka u reklamne svrhe. Kada napravite bazu korisnika, možete pristupiti kreiranju mejlova gde ćete predstavljati svoj proizvod ili uslugu. Iako ovaj način komunikacije deluje pomalo zastarelo, reč je i dalje o jednom od najefikasnijih marketing metoda. 


Ukoliko ste se zainteresovali za ovu temu, postoji veliki broj internet marketing knjiga koje vam mogu dodatno pomoći u sticanju novih znanja. Iskoristite maksimalno sve mogućnosti koje pruža reklamiranje na internetu i započnite uspešnu karijeru.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.