20 godina Facebooka – šta je budućnost ove društvene mreže

Pre tačno dve decenije, način na koji komuniciramo zauvek se promenio: tog februara 2004. godine bledunjavi štreber lansirao je Facebook – danas najveću društvenu mrežu, koju svakog meseca poseti više od 3 milijarde ljudi.

O veličini ovog brenda govori ne samo to što je trećina odrasle svetske populacije na Facebooku, već i to što je za mnoge ljude njegovo ime dugo predstavljalo sinonim za društvene mreže uopšte.

Postojanje ove platforme obeležili su vrtoglavi usponi, brojne kontroverze i pojava sve jače i jače konkurencije. Tokom ovog perioda, kompanija Facebook promenila je ime u Meta, čime je iskazala svoju posvećenost izgradnji metaverzuma (metaversa), dok je naziv Facebook ostao za konkretnu društvenu mrežu, čija je istorija izuzetno zanimljiva i čija bi budućnost mogla da bude još zanimljivija.

Okrugli rođendan Zakerbergovog najpoznatijeg izuma pravo je vreme da pokušamo da predvidimo u kom smeru će se on dalje razvijati, koje će nam sve novine doneti i da li će uopšte postojati.

Evo šta korisnici ove društvene mreže mogu da očekuju.

Povećan fokus na sigurnost i privatnost 

U nedavnoj prošlosti Facebook se suočavao sa kontroverzama kada je reč o privatnosti korisnika i prikupljanju podataka. Kako su korisnici društvenih mreža sve osvešćeniji po pitanju deljenja njihovih podataka, tako je i Facebook primoran da više pažnje posveti tome.

Tokom prošle godine ova društvena mreža dodala je neke nove funkcionalnosti, kao što su end-to-end enkripcija i dvostruki faktor za potvrđivanje naloga. Očekuje se da će i u budućnosti Facebook uložiti dodatne napore za unapređenje sigurnosti i privatnosti korisnika. 

Veća pažnja na grupe i zajednice 

Grupe i zajednice uvek su imale posebno mesto na ovoj platformi. Međutim, sada Facebook planira da unapredi njihov položaj i status. Administratori imaju na raspolaganju nove funkcije, članovi grupa su dobili nove kanale za međusobnu komunikaciju, a omogućeno je i objavljivanje storija u grupama.

Drugim rečima, Facebook radi sve što može kako bi omogućio zajednicama i grupama da se slobodno razvijaju. Imajući to u vidu, i druge kompanije bi trebalo da nađu način da se uključe u diskusiju, organizuju događaje i postanu deo ovih prirodnih online zajednica. 

Dodatni rast e-trgovine i online šopinga 

Od prošle godine na Facebooku je moguće postaviti online prodavnicu. Međutim, ova društvena mreža radi na testiranju unapređene verzije online prodavnica koja će imati različite korisne funkcije, poput direktne kupovine od poslovne stranice.

Nema sumnje da je online šoping tokom pandemije doživeo procvat i da se sve više ljudi okreće ovakvom vidu kupovine. Facebook malo kasni u celoj priči, zbog čega bi mogao da doda gas u budućnosti ne bi li sustigao konkurente. 

Razvoj virtuelne i uvećane realnosti 

Promena imena u Meta bio je znak da se kompanija usmerava na metaverzum, koji predstavlja sledeći korak u povezivanju putem društvenih mreža. Kao mešavina digitalnog i fizičkog, metaverzum okuplja tehnologije poput virtuelne i uvećane realnosti, gejminga i sl.

Facebook je, takođe, investirao u VR i AR Oculus Quest 2VR headset, a očekuje se i da razvije funkcionalnosti koje će omogućiti novi način korišćenja ove mreže. Naime, iz kompanije veruju da će veštačka realnost promeniti način korišćenja tradicionalnih ekrana i interfejsa, zbog čega žele da se na samom početku nametnu kao lideri u ovoj oblasti.

Razvoj VR-a i AR-a uticaće na korisničko iskustvo i izgled platforme, ali će doneti i nove mogućnosti kompanijama i tvorcima sadržaja. To bi istovremeno moglo prouzrokovati i nove probleme kada je reč o privatnosti korisnika. 

Rast video-sadržaja 

Različiti formati video-klipova dobijaju na sve većoj popularnosti u online sferi, a takav je slučaj i sa Facebookom, zbog čega ova društvena mreža radi na tome da pravljenje i deljenje video-klipova učini jednostavnijim i bržim.

Tu su i mogućnost strimovanja uživo u 4K rezoluciji i nove funkcionalnosti za editovanje. Facebook uvek vodi računa i o kompanijama, pa tako razvija i unapređene mogućnosti za komercijalno korišćenje videa, kao što su na primer video-šoping i dodatno podešavanje video-oglasa. 

Razvoj veštačke inteligencije 

Facebook već koristi AI kako bi personalizovao sadržaj i unapredio korisničko iskustvo. Mreža se oslanja na veštačku inteligenciju u analiziranju podataka, prikazivanju relevantnih postova i reklama i izbacivanju onih nepoželjnih.

U 2024. se očekuje da će veštačka inteligencija dobiti posebnu ulogu u okviru metaverzuma. Korisnici će moći da komuniciraju sa naprednom verzijom četbota Meta AI, koji ume da se šali, donosi preporuke, ali i izriče presude u debatama na grupnim četovima.

Facebook se potrudio i da veštačka inteligencija u metaverzumu dobije pravo pravcato lice, odnosno više njih, i to prilično poznatih.

Tako će korisnici biti u prilici da opušteno ćaskaju sa AI likovima kojima izgled pozajmljuju neke od svetski poznatih ličnosti kao što su Snup Dog, Džejms Stiven Donaldson (MrBeast) i drugi. Svaki od ovih AI karaktera ima svoju priču, domen ekspertize, ali i jedinstvene „ljudske” osobine. 

Prebacivanje fokusa na tvorce sadržaja 

Promene koje je Facebook uveo u algoritam trebalo bi postepeno da pomere fokus sa vesti i medija na individualne kreatore sadržaja. Na taj način će kontent influenseri imati više prilike da okupe publiku i monetizuju sadržaj, a mreža će dobiti nove mlade i aktivne korisnike. Takođe, to bi mogao da bude i put kojim bi se kompanija sačuvala od sve većih kontroverzi koje se vezuju za tradicionalne medije.

Nešto kontroverznija predviđanja 

Kompanija Meta često je predmet različitih kontroverzi, zbog čega njena budućnost nije ograničena samo na razvoj tehničkih karakteristika, već i na druge stvari, kao što je imidž koji Mark Zakerberg ima u javnosti.

Donosimo vam nešto kontroverznija predviđanja koja bi mogla da se ostvare, ali nije izvesno kada. 

Zakerberg bi mogao da se rebrendira 

Osnivač i vlasnik Facebooka Mark Zakerberg je u svesti mnogih sinonim za ovu društvenu mrežu. Međutim, on nije uvek bio najomiljenija osoba: zapravo često su kružile šale da li je uopšte reč o ljudskom biću ili vanzemaljcu. Poslednjih godina Zakerberg radi na humanizovanju svog imidža: trenira borilačke sportove, čest je posetilac UFC događaja i jednostavno deluje pristupačnije. Ukoliko uspe da pokupi simpatije publike, osnivač Facebooka bi mogao da obezbedi i svetliju budućnost za ovu mrežu. 

Zakerberg bi mogao da odstupi sa mesta CEO 

Ovo je prilično smelo predviđanje, ali činjenica da je dugo na ovoj poziciji mogla bi da navede Zakerberga da potraži neke nove projekte. Osim što je prethodnih godina izložen brojnim kritikama, smatra se da bi osnivač Facebooka mogao veći deo svog vremena da posveti drugim interesovanjima, kao što je razvoj veštačke inteligencije.

Razlog zbog kog je ovakav razvoj događaja manje verovatan jeste uticaj na investitore koji bi Zakerbergovo napuštanje ove pozicije moglo da ima. 

Facebook će nastaviti da se suočava sa kontroverzama 

Iako se trudi da promeni svoj imidž u javnosti, očekuje se da će Facebook i u budućnosti biti izložen različitim kontroverzama. Sa milijardama korisnika, ova platforma jednostavno ne može da reguliše kompletan sadržaj koji se objavljuje na njoj.

Neke od kontroverzi sa kojima se mreža može suočiti u budućnosti su: curenje podataka, politička favorizovanja i cenzura, dezinformacije i propaganda, mentalno zdravlje, sajberbuling, monopol i sl.

Ovo su stvari zbog kojih bi neki investitori mogli da oklevaju po pitanju ulaganja u ovu mrežu. S druge strane, Facebook nastavlja da zagovara odgovornu upotrebu platforme kako bi predupredio moguće probleme.

Sve u svemu, izgleda da će budućnost Facebooka možda biti i zanimljivija od njegove prošlosti. 

Postanite ekspert za društvene mreže 

Društvene mreže pružaju velike mogućnosti za marketing i biznis. Dakle, osim što su izvor zabave, mogu biti i sjajan alat za generisanje prihoda. Uvidom u trendove koji nas očekuju kada je reč o mrežama poput Facebooka možete steći i znanja o tome kako da najbolje plasirate svoje proizvode i usluge.

Ukoliko želite da postanete ekspert za online marketing ili da kreirate svoj online biznis koristeći neku od društvenih mreža, ali i mnoge druge resurse koje internet pruža, znanja i veštine za to možete steći za svega 12 meseci školovanja u našoj ustanovi.

Budućnost poslovanja je u digitalnom prostoru, zauzmite svoje mesto na vreme!

  • 25.03.2024 16:52

Komentar