Ova godina je u znaku TikTok aplikacije – vreme je da snimite svoj prvi TikTok video!

Vrlo je moguće da ste dosad već čuli za novu popularnu društvenu platformu TikTok. Sigurno vam je i neko već objasnio ili ste pročitali komentare da je reč o još jednoj novoj platformi za klince.

Tinejdžeri koriste TikTok aplikaciju

Ovo nije potpuno netačno niti je loše jer su upravo deca bila prvi korisnici na skoro svim danas popularnim društvenim platformama. 

Reći ćemo samo da je i Facebook u početku bio „samo za decu”. Tada nijednom brendu nije padalo na pamet da se u trenutku pojave Facebooka tamo oglašava i predstavlja svoje proizvode/usluge. A sada? Sada skoro svaki brend ima zvaničnu Facebook stranicu.

Pa čemu toliki hype za TikTokom i zašto je privukao toliko korisnika?

Šta je TikTok aplikacija?

Ukoliko se bavite digitalnim marketingom, kreiranjem sadržaja, ili generalno radite ili želite da radite u digitalnoj industriji na nekoj od najtraženijih pozicija danas, ukoliko već niste, trebalo bi u skorije vreme da obratite pažnju na ovu platformu.

TikTok aplikacija (ili kineska platforma, kako je još zovu) predstavlja društvenu video-platformu nastalu u Kini 2018. godine. Ukoliko krenemo da tragamo za korenima ove društvene platforme, videćemo da je pre TikToka bila aktuelizovana jedna druga popularna kineska platforma, koju je koristilo oko milion ljudi, koji su se preko nje izražavali kroz pevanje, igranje i druge zabavne sadržaje. 

U avgustu 2018, s ciljem da se načini veća zajednica i još bolja platforma, Music.ly je pripojen novonastalom društvenom mediju TikTok. Na taj način, korisnici Music.ly su automatski bili premešteni na novi medij na kom se izražava u kratkim video-formatima – na društvenu platformu TikTok. Treba pomenuti i da je tvorac ove društvene platforme kineski tehnološki guru Džang Jiming (Zhang Yiming), koji je i osnivač kompanije Bytedance, koja stoji iza ove društvene platforme. 

TikTok aplikacija trenutno okuplja preko milijardu aktivnih korisnika. Za nekoliko meseci je dostigla vrtoglavu cifru korisnika koji je svakodnevno koriste i zauzima 5. mesto kao aplikacija sa najvećim brojem downloada u Apple App prodavnici. 

TikTok omogućava korisnicima da snimaju kratke video-snimke uz različite efekte, što je jedan od razloga zašto je toliko popularan među mlađom generacijom. Ipak, treba imati na umu da ovo nije slučajno. Glavni uspeh TikToka krije se u korišćenju veštačke inteligencije, zahvaljujući kojoj se personalizuju informacije prema interesovanjima korisnika. Naravno, ovde ne bi trebalo zaboraviti da je i način na koje se one plasiraju jedan od faktora koji doprinose velikoj popularnosti ove društvene platforme. 

Popularnost TikTok aplikacije nije slučajna

Vreme je da se bliže upoznamo sa novom društvenom platformom i da pokušamo da otkrijemo neke od razloga njene popularnosti. 

TikTok aplikacija uživa trenutnu reputaciju „zabavne i trendi” aplikacije, posebno među mlađom populacijom. Prosek godina korisnika na ovoj aplikaciji je od 16 do 24, što je upravo i ciljna grupa kojoj se obraća TikTok, tzv. „Z” generacija. „Z” generacija je rođena i odrasta u digitalnom dobu, koristeći nove tehnologije i social media platforme. Dobro razumevanje, a onda i poznavanje potreba, navika i sklonosti ove ciljne grupe posledica je velikog „testnog uzorka” ili svih prethodnih korisnika Music.ly na području Kine, što je svakako poslužilo formulisanju algoritma aplikacije.

Ukoliko ste se upoznali sa aplikacijom, verovatno ste zaključili da – uprkos tome što niste ostavili neke dodatne lične podatke, ali zato jeste imali interakciju sa nekim sadržajem – na vašem feedu pojavljuje se gomila TikTok video-snimaka koji su uglavnom relevantni vašim interesovanjima. Ovo je novina u svetu društvenih platformi. Za razliku od drugih društvenih medija, TikTok aplikacija ne podrazumeva neophodno praćenje nekih profila, stranica i sl. kako bi se vaš feed obogatio ma kakvim sadržajem. 

Pa kako je to moguće, a da sam algoritam nije imao baš puno vremena da upozna vaš profil? 

Krivac tome je algoritam ove aplikacije. Reč je o mašinskom učenju kojim se evaluira kvalitet svakog uploada, odnosno svakog video-sadržaja koji se postavlja na platformu. Prilikom uploada TikTok video-sadržaja na platformu, video će se na samom početku prikazivati malom broju ljudi. Međutim, sa rastom interesovanja i većom interakcijom korisnika (u vidu dopadanja, komentarisanja, deljenja ili preuzimanja) povećava se i frekvencija prikaza TikTok video-sadržaja upravo korisnicima koji i ne prate taj profil. Drugim rečima, ukoliko je video-sadržaj dobio 20% više reakcija u jednom danu u odnosu na druge video-sadržaje, njegovo prikazivanje će biti učestalije i biće prikazan većem broju korisnika. 

Jedna od glavnih draži ove društvene aplikacije jeste to što nije potrebno tražiti ljude koji kreiraju sadržaje kako bi se moglo uživati u njima. Sadržaji vas doslovno „napadaju” čim se aplikacija instalira. Nije potrebno čak ni kreirati profil da bi se uživalo u njima, već je dovoljno da pokrenete aplikaciju i kao gost možete pratiti sadržaje. Kada iznenađenje novopridruženih korisnika aplikacije i početne reakcije na emitovan TikTok video-sadržaj poput: „Šta ono videh… Daj da ponovo pogledam...” prenesemo u algoritamski jezik, postaje jasnije kako algoritam prepoznaje i adresira sadržaje prema korisniku. 

Ono što novom korisniku može biti vrlo uzbudljivo je to što nakon kreiranog profila ima pred sobom ozbiljan izazov. Korisnik odjednom postaje i snimatelj, i reditelj, i montažer svojih kratkih TikTok video-materijala, jednostavno rečeno, kreator sadržaja! On ima svu slobodu izražavanja kreativnosti, što je, složićete se, u tinejdžerskim godinama vrlo bitno. Osim što će imati priliku da pregleda tuđe video-sadržaje, korisnik može i da se oproba u različitim ulogama pevača, komičara, plesača, glumca, zabavljača itd. Pa ko ne bi uživao u tome? Iako će mnogi reći: „Ma to je zabava za decu”, uzmite u obzir da je ozbiljan broj influensera i poznatih ličnosti različitih godina već uveliko na TikToku. To sve može značiti samo jedno – stižu veliki brendovi i oglašavanje na „kineskom Facebooku”, kako mnogi nazivaju TikTok društvenu platformu.

Influenceri gledaju video preko TikTok aplikacije

Tri faktora popularnosti TikTok videa 

Popularnost društvene aplikacije iz dana u dan raste, te je njena globalna prepoznatljivost postala neupitna. Tinejdžeri su svakako prva ciljna publika od koje se ta popularnost sve više širi. Međutim, popularnost kratkih video-sadržaja na ovoj platformi ogleda se pre svega u tri faktora, o kojima će u nastavku teksta biti više reči. 

  • Influenserstvo

Kao i na drugim društvenim platformama, i TikTok je posebno zanimljiv medij izražavanja influensera. Imajući u vidu da je novija platforma, oni korisnici koji su prepoznali potencijal viralnog sadržaja iskoristili su tu moć aplikacije za ličnu promociju i istakli se kao svojevrsni influenseri na TikToku. Zahvaljujući autentičnosti izraza i prepoznatljivosti video-sadržaja, uticajni kreatori sadržaja postali su koristan alat za plasman različitih reklamnih poruka. Saradnja brendova sa influenserima na TikToku može stvoriti značajan iskorak i predstaviti jednu drugačiju sliku o brendu i njegovom promovisanom sadržaju. Neformalan ton kojim se odlikuju video-objave na TikToku vrlo verovatno neće biti nešto na šta je publika brenda navikla, a takvi sadržaji i kreativna rešenja svakako da mogu osvežiti postojeću sliku. Influenseri su i jedni od najboljih konsultanata kada je reč o stvaranju viralnog efekta ili kada se želi uploviti u „brendirani” izazov. 

Međutim, influenserstvo je bilo dragoceno oružje i prilikom popularisanja društvene platforme izvan kineskog tržišta, odnosno na tržištu SAD i Evrope. Tom prilikom, marketinški tim TikToka angažovao je Džimija Falona (Jimmy Fallon), američkog voditelja, glumca i komičara, koji je kroz svoja medijska pojavljivanja promovisao TikTok, zadajući izazove za snimanje na TikTok aplikaciji. Pored Falona, postojalo je partnerstvo sa još nekoliko poznatih lica u različitim regionima, zahvaljujući kojima se promovisala aplikacija pred publikom određenog lokaliteta.

  • Lokalizacija

Iako je do sad bilo reči o uspešnom širenju i velikoj globalnoj popularnosti TikTok aplikacije, pogrešno bi bilo ne sagledati njenu lokalnu osobenost. Naime, kreiranje sadržaja koji ima lokalnu dimenziju ogleda se pre svega u raznovrsnim takmičenjima i izazovima za koje se najčešće koristi hešteg određenog lokaliteta. TikTokerima je bitno da istaknu sa kog područja dolazi određeni video-sadržaj, te usled toga postavljaju oznake svog nacionalnog lokaliteta. 

  • Jednostavnost

Jednostavnost kreiranja i plasiranja TikTok video-sadržaja neki su od razloga popularnosti ove društvene aplikacije. Sadržaj, iako ponekad banalan, ali sa dobrim razlog kreiran, jednostavno se objavljuje i deli. Svi korisnici imaju opciju da snime video u nekoj dnevnoj rutini i da ga brzinski postave na svoje profile. Njihov plasman kasnije prelazi u nadležnost algoritma. Ukoliko je video-sadržaj viralne prirode, on će isto tako jednostavno „napasti” gledaoca/konzumenta svojom sadržinom i izmamiti reakciju.

Devojke koriste TikTok aplikaciju za kreiranje videa

Kako se kreira sadržaj na TikTok aplikaciji i koja je uloga brendova?

Korisnici TikTok aplikacije na jednostavan način mogu kreirati kratke video-formate u trajanju od 15 sekundi, koje odlikuje low-tech šarm jednog MySpacea i koji se karakterišu neurednom ili „neupeglanom” amaterskom atmosferom i scenografskom autentičnošću ličnog prostora jednog autora video-snimka. Zabava se dodatno uvećava kada se ovakvom videu doda opcija biranja muzičkih numera, kojima korisnik može pristupiti i simulirati poput prave muzičko-zabavljačke zvezde koja je na putu da načini još jedan neponovljivi muzički spot. Korisnicima su na raspolaganju i brojni filteri, stikeri, ankete i druge opcije za kreativniji izraz u TikTok video-sadržaju.

Trenutno vrlo popularan termin, koji ćete često sresti na TikToku, a koji je u vezi sa kreiranjem sadržaja je tzv. „lip sinkovanje”. Korisnik „lip sinkuje”, odnosno otvara usta uz odabranu muzičku numeru u pozadini videa. Neretko se „lip sinkovanje” ili imitacija pevanja događa uz koreografiju, koja komičnom snimku daje dozu neizbežne ironije. 

Zabava ovde ne prestaje ako pratite i reagujete na druge sadržaje. Najbolji vid reakcije na odgledan video-snimak jeste snimanje odgovora ili replike na originalni video. Ovde se, pre svega, radi o izazovu koji vrlo često ima viralni efekat. Svaki korisnik koji odgovara na određeni izazov teži da napravi doslovan odgovor koristeći istu muziku. Zato on „lip sinkuje” ili pak izvodi koreografiju prethodno zadatu u izazovu. Svake nedelje je neka tema, pesma, efekat ili koreografija u trendu, pa se TikTokeri takmiče ko će „izbaciti” bolji video, što dovodi do masovnog kreiranja sadržaja. Plesački ili „pevački” izazovi nisu jedini vidovi izazivanja na TikToku, ali jesu neki od najčešćih.

Iako TikTok nije klasična advertajzing platforma, niti omogućava klasične sponzorisane postove, brendovi uveliko razmišljaju kako mogu da je iskoriste. Upotrebljavaju brendirane heštegove, zadaju različite izazove u kojima korisnici snimaju zanimljive tematske video-sadržaje koristeći njihov proizvod, gde se masovno šeruje njihov brend, jer je reč o izazovu. Pored toga, koriste gore pomenute influensere. 

TikTok svakako prati dešavanja i svestan je popularnosti platforme, pa brendovi mogu već sada da odaberu neke od dostupnih načina oglašavanja.

Politika privatnosti TikToka

Međutim, znate kako kažu, uz veliki uspeh, dolaze i veliki problemi. Kao i svuda u digitalnom svetu, sve što se odvija online, nosi sa sobom ozbiljan problem, a to je zaštita privatnosti i podataka korisnika. 

TikTok je naišao na veliku popularnost, toliko veliku da su se i njegovi kreatori našli nespremni za probleme koje je doneo ovaj vrtoglavi uspeh. 

Naime, TikTok je nailazio na osude kako spada u opasnu društvenu platformu. Ovu vrstu osuda, pa čak i novčanih kazni, TikTok je dobio u Pekingu, Bangladešu, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Primera radi, iz Pekinga su stizale optužbe da se preko ove društvene aplikacije šire neprikladni i vulgarni video-sadržaji, zbog čega je menadžment TikToka morao da reaguje sa saopštenjem da će angažovati 10.000 cenzora, umesto dosadašnjih 1.000, koji će nadgledati neprimerene sadržaje na društvenoj aplikaciji. U Bangladešu je aplikacija smatrana neprikladnom jer se verovalo da se na njoj promoviše dečja pornografija, dok je menadžment bio prinuđen da plati pozamašnu novčanu kaznu zbog nezakonitog prikupljanja podataka maloletnih lica. Na izvestan način, TikTok je bio prepoznat i kao pretnja ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti SAD. 

Međutim, problem nastao između TikToka i SAD trebalo bi posmatrati „kroz naočare” zbog aktuelnog stava američkog predsednika prema Kini. Generalno, ovo nije ništa novo, jer i sami giganti kao što je Facebook, Google i sl. su optuživani više puta da ne poštuju zakone o zaštiti privatnosti i podataka svojih korisnika. 

Zato, koliko god da se zabavljate (a hoćete na TikToku), ipak povedite računa o sadržaju koji plasirate, da bude primeran, jer činjenica je da je ova društvena platforma pokazala određene nepravilnosti kada je reč o politici privatnosti.

Upravo iz tih razloga, posebna pažnja posvećena je unapređenju politike privatnosti. Na aplikaciji su postavljene opcije privatizovanja naloga, ali i odabira ko sve može da komentariše ili preuzima video-sadržaje na TikToku. Takođe, unapređena je i opcija odabira ko može da preuzme sadržaj s ciljem kreiranja dueta. Korisnicima je pružena mogućnost da blokiraju druge korisnike. Međutim, razmena poruka je oduvek bila privatizovana, te poruke nisu mogle da se razmenjuju između lica koja nisu povezana preko aplikacije. 

Jedno od unapređenja aplikacije tiče se kontrole komentara. Naime, korisnicima je pružena mogućnost da odaberu 30 reči koje se ne mogu naći u komentarima, čime je video-sadržaj osiguran od onih nepoželjnih i neprijatnih komentarisanja. 

TikTok je pružio još jednu pogodnost namenjenu ograničavanju korišćenja aplikacije na 40, 60, 90 ili 120 minuta na dan, nakon čega se pojavljuje zahtev za lozinku, koju ima roditelj koji je i aktivirao ovo ograničenje. Još jedna opcija kojom se može ograničiti nepoželjan sadržaj je „restricted setting” ili „restricted viewing mode”, čime roditelji mogu ukloniti sadržaj koji smatraju neprimerenim za decu. 

Tinejdžerka na telefonu koristi TikTok aplikaciju

Zaključak: Da li će TikTok aplikacija izbeći sudbinu Snapchata ili Vinea? 

Različita su mišljenja – od onih koji kažu da je ova platforma za klince, da je čeka sudbina Vinea i Snapchata i da je ovo trenutna popularnost koja će brzo nestati, do onih koji su uvereni da je ovo nova platforma koja će uskoro biti broj jedan. 

Možda.

Ali ima i onih koji veruju da će opstati. Pogotovo kada vidimo koliki je hype za ovom platformom od strane influensera, poznatih ličnosti, kao i brendova. Međutim, potrebno je mnogo toga da se poklopi. Pre svega, tinejdžeri su veoma zahtevni, što znači da konstantno mora da se traga za načinom da ova publika ostane zainteresovana, ali u isto vreme i da se prilagodi ostaloj ciljnoj grupi, koje je sve više na ovoj platformi. 

Zatim, oglašavanje – ukoliko relevantan broj brendova prepozna ovu platformu i njene mogućnosti za oglašavanjem, TikTok ima ozbiljne šanse da bude rame uz rame sa ostalim oglašavačkim platformama. Zato, ukoliko imate neko poslovanje, a ciljna grupa se može naći na TikToku, ovo jeste pravo vreme da obratite pažnju na TikTok i ostavite svoj pečat kao brend, pre nego što to učine mnogo veći brendovi od vas. Na internetu se sve više pojavljuje sadržaja i kurseva koji objašnjavaju pojavu ove platforme i način korišćenja – iz ugla korisnika, ali i brenda. 

Kakvo je vaše mišljenje? Da li ste jedan od TikTokera? Ukoliko niste, verujemo da ćete posle ovog teksta postati, makar iz znatiželje.


  • 21.01.2020 12:43

Komentar