Kako da postanete viralni na TikToku – strategije koje koriste TOP kreatori

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, deluje da nikada nije bilo lakše da postanete poznati i podelite svoje talente sa svetom.

Međutim, postoji i druga strana novčića:

  • Iako je danas dostupan veliki broj platformi na kojima možete plasirati svoje ideje, nikada nije bilo teže probiti se.

Veliki broj digitalnih kreatora i nepregledan sadržaj koji se svakodnevno objavljuje čine da korisnici nisu u stanju da sve isprate; njihova pažnja se smanjuje i morate da budete zaista upečatljivi i istrajni da biste ih privukli na svoj kanal.

To posebno važi za TikTok, za koji se procenjuje da ima više od 100.000 influensera. Međutim, svako ko želi da postane viralan ne treba da bude obeshrabren ovom brojkom, jer ova platforma ima više od 1,6 milijardi korisnika širom sveta (od čega je 1,1 milijarda mesečnih, aktivnih korisnika), koji dnevno pogledaju više od milijardu klipova.

Dakle, za svakoga ko želi da postane viralan praveći kratke i zanimljive video-sadržaje TikTok predstavlja pravo mesto. Sve što je potrebno jeste da koristite neke od efikasnih strategija koje sa uspehom primenjuju najpraćeniji TikTok kreatori.

U ovom tekstu otkrivamo vam koje su to strategije i kako da ih implementirate.

10 strategija za kreiranje viralnog sadržaja na TikToku 

Kao i na svakoj društvenoj mreži, i na TikToku distribucija sadržaja zavisi od algoritma. Ukoliko znate šta algoritam preferira, imaćete veće šanse da postanete viralni.

Da li će vaš sadržaj prikazati široj publici, TikTok odlučuje na osnovu tri elementa:

  • Angažovanost gledalaca: To znači da klipovi koji imaju lajkove, komentare, ili koje gledaoci dele, imaju šansu da budu bolje pozicionirani. 
  • Zainteresovanost gledalaca: Ukoliko su vaši klipovi gledani od početka do samog kraja, TikTok će shvatiti da imate redak dar da privučete gledaoce i zbog toga će vaš sadržaj preporučivati i drugima.
  • Dobro uređen sadržaj: Klipovi koji su napravljeni prema TikTok standardima, što znači da koriste aktuelne trendove, muziku, zvukove, kepšne i heštegove, imaju veći domet.

Da biste čekirali sva tri elementa, pratite sledeće savete:

1. Budite u trendu

TikTok je posebno poznat po trendovima koji obično na neko vreme zalude ogroman broj korisnika, bilo da je reč o nekom kul plesu, deljenju nepopularnih mišljenja ili određenim zvucima. Praćenje ovih trendova povećava šansu da vaš video dođe do šire publike i tako vam donese nove pratioce.

Ovo ipak morate da znate: Trendovi na TikToku se brzo smenjuju, a to znači da je potrebno da dobro poznajete aktuelni sadržaj na platformi i uvek budete u toku.

Međutim, da biste se istakli od ostalih trend folovera, dobro bi bilo i da date neki svoj lični pečat, u zavisnosti od svojih interesovanja. Na primer, ukoliko želite da se pozicionirate kao fešn blogerka, povezivanje nekog aktuelnog TikTok trenda sa modom, čak i ako izgleda nemoguće, dobar je put. Poznati dizajnerski brend Guess, koji ima respektabilnu bazu pratilaca na TikToku, upravo je to uradio sa nekada popularnim trendom i heštegom Squid Game. 

2. Objavljujte redovno 

Svako može da se proslavi sa jednim ili dva uspešna video-snimka, ali za one koji žele da TikTok postane njihovo zanimanje – to nije dovoljno: potrebna je konzistentnost.

Dakle, potrebno je da redovno objavljujete kako biste svojim pratiocima omogućili bogat sadržaj i bili im stalno pred očima.

Popularni brend pića Poppi, čiji videi imaju milione pregleda, objavljuje u proseku 1,2 klipa dnevno.

https://www.tiktok.com/@drinkpoppi 

3. Ne plašite se izazova 

Ili što bi rekao Barni Stinson: Challenge accepted!

Naime, jedna od stvari po kojima je TikTok poznat širom sveta jesu najrazličitiji čelendži. Bilo da su ih kreirali poznati brendovi ili influenseri, ovi izazovi brzo postaju viralni. Stoga su oni sjajan način da skrenete pažnju na sebe. Pronađite aktuelne čelendže i odaberite neki koji odgovara vama i vašem profilu. 

4. Koristite heštegove 

Heštegovi su jednostavan način da sugerišete potencijalnim pratiocima o čemu je reč u vašem videu pre nego što su ga i pogledali.

U Discover tabu možete pronaći najaktuelnije heštegove i odabrati one koji odgovaraju vašem sadržaju. Tako će vaši klipovi biti ponuđeni ljudima koje interesuje ono čime se bavite i vi ćete imati više pratilaca. 

5. Ubacite u svoje klipove viralne pesme i zvukove 

TikTok je postao sjajno sredstvo za promovisanje nove muzike, ali i vraćanje u javnost nekih klasičnih ili nepravedno zaboravljenih hitova. Ukoliko u svoj video dodate aktuelnu muziku, to je zapravo još jedan od načina da budete u trendu.

Pored muzike, tu su i različiti zvuci, od mešapova pesama, preko dijaloga iz filmova ili crtaća ili keči fraza koje lansiraju pojedini kreatori. Zapravo, osim korišćenja ovih zvukova, njihovo kreiranje je dobar način da ono što radite postane viralno. 

6. Koristite tzv. hookove 

Na TikToku prvi utisak je zaista neprocenjiv. U moru sadržaja zaista je teško nekoga zaustaviti da skroluje i pogleda vaš video, osim ako mu nečim velikim ne zgrabite pažnju. Tu na scenu stupa hook.

Hook predstavlja nešto zanimljivo, intrigantno ili privlačno što će TikTok korisnike naterati da pogledaju vaš video. Da biste upecali ribu, morate da zabacite dobar mamac. Tako je i sa TikTok klipovima: da bi vas neko gledao, potrebno je da ga na samom početku privučete efektnim hookom. To može biti nešto što kažete, napišete ili način na koji počinje vaš video; samo je potrebno da pokrene radoznalost korisnika i da ih natera da pogledaju vaš sadržaj.

Upotrebite neki od sledećih pristupa ako želite da vaši klipovi počinju neodoljivim hookom:

  • Pokrenite neko pitanje koje zanima vašu publiku. Svi imamo probleme, stvari koje nam smetaju ili koje ne znamo kako da rešimo. Ukoliko neko počne da priča o njima i ponudi svoju perspektivu ili rešenje, odmah smo zainteresovani. To su oni klipovi koji počinju sa rečenicom: „Ukoliko se borite sa tim i tim problemom, onda obavezno morate da pogledate ovaj video”.
  • Varijacija razgovora o problemu je da ga započnete pitanjem: „Da li želite da se otarasite peruti?” Time ćete zainteresovati publiku koja traga za sličnim rešenjima. 
  • Napravite listu. One su uvek popularan način za konzumiranje sadržaja. To može biti lista vežbi za povećanje snage, namirnica za duži i zdraviji život, neophodnih proizvoda za negu lica i sl. Da biste bili efektniji, možete začiniti svoju listu naslovima sa izjavama tipa: „Jedine vežbe koje će vam biti potrebne u životu.”

Neki od efektnih hookova su: „Gledajte do kraja”, „Imam tajnu”, „Da li ste znali da”, „Saveti za koje bih voleo/-la da sam ih znao/-la ranije” itd. Da biste se upoznali sa svim vrstama hookova, pogledajte koje preporučuju TikTok kreatori:

https://www.tiktok.com/@zestyagency/video/7288608136909393160?q=%23hooks&t=1701350969038 

7. Budite kratki i privlačni 

Na TikToku manje je (uglavnom) više.

Ova platforma zamišljena je kao mesto sa kratkim snimcima, zbog čega je njihovo trajanje na samom početku bilo ograničeno na 15 sekundi. Iako danas možete postaviti klipove do tri minuta, većina njih je kraća.

Dakle, potrebno je da budete što kraći i što interesantniji, jer TikTok korisnici nemaju ni vremena ni koncentracije da gledaju duže sadržaje. Što je video kraći, veće su šanse da će ga neko pogledati do kraja, a to je i jedan od kriterijuma na osnovu kojih algoritam preporučuju sadržaj široj publici. 

8. Održavajte kontakt sa svojim pratiocima 

Jedan od najboljih načina da imate angažovanu publiku koja će komentarisati i deliti vaše vide-sadržaje, što TikTok algoritam posebno ceni, jeste da komunicirate sa njom.

Na primer, s vremena na vreme možete snimati uživo, tako što ćete odgovarati na često postavljana pitanja ili omogućiti svojim pratiocima da vas nešto pitaju u realnom vremenu. Dok ste „uživo”, vaš video će biti predložen korisnicima na For You stranici i oni će moći jednostavno da mu pristupe, a ukoliko budu komentarisali, vaši videi će im se i u budućnosti prikazivati. 

9. Budite zabavni 

Najveći broj korisnika na TikToku je starosti od 18 do 34 godine i gotovo je podjednak procenat žena i muškaraca. Sve njih zanimaju različiti tipovi sadržaja: od zabave, preko tutorijala, do edukacije, pa čak i vesti. To znači da na TikToku svako može da pronađe odgovarajuću publiku.

Šta god da radite, zrnce dobrog humora začiniće vaš sadržaj tako da postane privlačniji brojnim korisnicima. Naime, većinu publike na TikToku čini generacija Z, a prema jednoj studiji, njih 65% koristi internet za zabavu, pa je potrebno da im sadržaj bude zabavan, ali to ne znači da u isto vreme ne može da bude edukativan i poučan. Primer za to je aplikacija za učenje jezika Duolingo, koja uživa sjajnu reputaciju na ovoj platformi zahvaljujući humoru i kreativnosti.

https://www.tiktok.com/@duolingo 

10. Pronađite nišu

Jedan od dobrih načina da obezbedite verne pratioce jeste da odredite svoju nišu.

Razmislite o tome šta vas zanima, u čemu ste stručni i šta bi moglo da bude zanimljivo vašoj publici, a onda joj ponudite takav sadržaj.

Ne plašite se da ono što znate neće biti zanimljivo drugima. Emma Chieppor, na TikToku poznatija kao Excel Dictionary, stekla je brojne pratioce zbog toga što deli kratke savete i trikove za korišćenje Excela. 

11. Edukujte svoju publiku 

Osim u potrazi za zabavom, TikTok korisnici žele i praktična i primenjiva rešenja, dakle neku vrstu edukacije. Hešteg #HowTo ima preko 52 milijarde pregleda, a sledi ga #TipsAndTricks sa 16 milijardi.

Mnogi brendovi ostvaruju milionske preglede koristeći upravo ove heštegove za svoje klipove u kojima pokazuju na koji način korisnici pomoću njihovih proizvoda mogu sebi da unaprede život. 

Steknite najtraženija znanja i veštine za uspešno poslovanje na internetu 

TikTok je samo jedna od mreža putem koje danas brendovi komuniciraju sa svojim korisnicima. Zapravo najveći deo savremenog poslovanja odvija se putem interneta, zbog čega kompanije pojačano tragaju za ljudima koji znaju kako da kreiraju i plasiraju sadržaj putem društvenih mreža.

Dakle, konačno možete naplatiti vreme koje provodite na TikTok, Instagramu, Facebooku, Snapchatu i drugim platformama. Sve što je potrebno jeste da steknete znanja i veštine koji će vam omogućiti da kreirate sadržaj koji privlači veliki broj ljudi. A to najlakše možete da uradite na InternetAcademy, na kojoj ćete saznati sve o internet poslovanju, onlajn-marketingu i e-prodaji.

Vreme je da postanete viralni.

  • 06.12.2023 15:26

Komentar