6 proverenih saveta za community menadžere

Kako biste ostvarili određeni uspeh, nekad je bilo dovoljno imati kvalitetan proizvod ili jedinstvenu uslugu. Danas to izgleda mnogo drugačije. Naime, potrošači veoma često kupuju određeni proizvod samo zbog imena, odnosno brenda koji stoji iza njega. Zbog toga je najvažnija funkcija marketinga postala izgradnja brenda. A jak brend se gradi dobrim reklamiranjem na internetu, prezentovanjem na pravi način, u pravo vreme i na pravom mestu.

Community menadžeri na društvenim mrežama

 

Community manager je osoba koja upravlja online zajednicom na jednoj ili više društvenih mreža i zadužena je za plasiranje sadržaja i planiranje strategije nastupa u određenim budžetskim okvirima. U suštini, community manager je neko ko će povećati online vidljivost određenog brenda i na takav način pomoći u ostvarenju ciljeva i vizije kompanija.

Mi vam donosimo nekoliko saveta pomoću kojih ćete postati poštovani i cenjeni u svom poslu.

Odredite ciljeve

Prepoznavanje i određivanje ciljeva je uvek dobra polazna tačka. Ono što je od nemerljive važnosti u ovom poslu jeste da poznajete svoju publiku, fanove, potencijalne potrošače. Istražite na kojim društvenim mrežama se nalaze vaši potencijalni potrošači i bazirajte svoju strategiju na osnovu tih analiza. Nemojte zaboraviti da ne tražite one ljude koji bi možda mogli kupiti proizvod ili uslugu koju zagovarate, već one kojima bi korišćenje istog bio prioritet.

Prepoznavanje i određivanje ciljeva

Pre nego što počnete da kreirate sadržaj, obavezno se dogovorite sa klijentom koji su njegovi ciljevi.

Naučite gramatiku

Vi predstavljate brend, odnosno kompaniju koja stoji iza tog određenog imena. Poznavanje jezičkih normi je imperativ za ovaj posao i ovo se ne sme dovoditi u pitanje. Možete vi sebe nazivati internetskim magovima, kul osobama, ali ako niste savladali gramatiku jezika na kojem vodite kampanje i mreže, vi definitivno nećete ostvariti zavidne rezultate u ovom poslu.

Nije dovoljno imati kreativan sadržaj. Taj sadržaj mora biti usklađen sa jezičkim standardima, tako da se potrudite savladati nedostatke koje imate na ovom polju ili jednostavno ostvarite saradnju sa lektorom, koji će garantovati da je kreiran sadržaj gramatički ispravan. Takođe, vodite računa kako se izražavate kroz sadržaj koji plasirate.

Upoznajte se sa alatima

Da biste uspešno radili ovaj posao, morate znati svaki detalj alata sa kojim radite. Upoznajte se sa društvenim mrežama na kojima nastupate. Saznajte kako funkcioniše Facebook, Twitter, Google+ platforma. Upoznajte se sa servisima kao što je HootSuite, Buffer, Sprout, TweetDeck, Tweepi, Canva, Quozio, itd.

alati za društvene mreze

Nemojte biti lenji da istražite sve moguće tehničke opcije koje vam određena platforma nudi. Zapratite ljude koji ovaj posao rade uspešno, pročitajte sve one članke koji vam mogu osigurati prednost kad se radi o veličini, formatu multimedijalnog materijala. Pročitajte i istražite kako vam metrika može pomoći u pravovremenom plasiranju sadržaja, itd.

Naučite kako obogatiti stranicu slikama, video klipovima, aplikacijama, e-vaučerima. Kada ovladate tehničkim aspektima određene društvene mreže i dodate svoju dozu kreativnosti, vi postajete osoba koja može osigurati uspeh klijentu koga predstavljate.

Učite na tudjim greškama

Ukoliko pratite trendove u ovoj sferi, verovatno ste upoznati sa kampanjom koju je prošle godine lansirala policija Njujorka. Oni su naime zamolili korisnike Twittera da postave fotografije koje oslikavaju pozitivnu interakciju predstavnika policije i javnosti koristeći određeni hashtag. Ono na šta nisu računali jeste da će korisnici ove društvene mreže postavljati sve osim nasmejanih predstavnika javnog reda i mira koji rado pomažu lokalnim stanovnicima i turistima. Isfrustrirani twitteraši su bombardovali kampanju sa fotografijama policijske brutalnosti, rasnog profilisanja i pretećih oficira.

Pre nego što započnete bilo kakvu kampanju razmislite šta sve može poći po zlu i budite spremni da odgovorite na sve izazove. Ako krene negativna kampanja, uvek reagujte, nemojte ćutati, niti se raspravljati, nekada je bolje da priznate grešku i ponudite toj osobi neku super stvar, ili ukažete na neku dobru stranu tog brenda/proizvoda.

Poradite na asertivnoj komunikaciji

Asertivna komunikacija je kad se obraćate ciljnoj grupi na prijateljski način. Primenom ovih veština vi pokušavate da agresivne osobe „spustite“, a pasivne osobe „podignete“ na takav nivo koji će stvoriti atmosferu pogodnu za rešavanje nastalog problema. Asertivna osoba svoje misli i stavove izražava jasno, glasno i bez dvoumljenja. I pritom, zahvaljujući načelima asertivne komunikacije, vešto izbegava konflikt, što je od nemerljive važnosti ukoliko želite postati dobar community menadžer.

Konstantno radite na sebi

Puno ljudi danas se oslanja na talenat, ali ako niste spremni da zasučete rukave i da se konstantno usavršavate ne treba da se bavite ovim poslom. Digitalni trendovi se svakodnevno menjaju i ako ne ulažete u svoje znanje i veštine, jako brzo će vas pregaziti drugi.

Digitalni trendovi se svakodnevno menjaju

Program Online PR & Community Manager će vas pripremiti da vodite komunikaciju i oglašavanje prema ciljnim grupama na društvenim mrežama i da u potpunosti savladate sve mogućnosti koje te mreže nude. Social media kurs, e-business kursinternet marketing kurs kao i brojni drugi kursevi u okviru ovog programa će vas upoznati detaljnije sa ovom materijom i omogućiti da postanete uspešan community menadžer.

Internet Academy će vam pomoći da steknete sva neophodna znanja i veštine koje su neophodne, kako biste uspešno vodili korporativne ili brend profile na društvenim mrežama.

  • 28.09.2015 08:35

Komentar