5 saveta za poboljšanje online prodaje pomoću email marketinga

Ako želite da komunicirate sa svojim klijentima besplatno ili uz vrlo mali finansijski budžet, putem email marketinga to možete.

Ovaj marketing alat osim što je najjeftinije sredstvo komunikacije sa potencijalnim klijentima, predstavlja i jedan od najznačajnijih vidova promocije i prodaje. Zato nijedna kompanija koja dugoročno želi da ostane konkurentna ne može uspešno poslovati ukoliko se ne bavi internet marketingom, u ovom slučaju email marketingom.

 

Poboljšanje prodaje pomoću email marketinga

Zašto je email marketing toliko značajan?

Možda vam se čini da pojavom i neverovatnom popularnošću društvenih mreža email marketing pada u drugi plan. Ipak, ovaj komunikacijski kanal nije izgubio na vrednosti. Email marketing je ostao nezamenjiv kanal za direktan marketing koji ujedno i održava lojalnost kupaca.

Treba napomenuti da je za uspeh email kampanje veoma važan:

  • izbor kvalitetnog sadržaja;
  • adekvatan način obraćanja ciljnoj grupi;
  • konstantna analiza podataka nakon poslatog newslettera;
  • dalja optimizacija u skladu sa rezultatima.

Predstavljamo 5 email marketing saveta koji će vam pomoći da za kratko vreme podstaknete bolju prodaju.

1. Izgradite kvalitetnu listu kontakata

Email marketing funkcioniše jedino ako imate kvalitetne, zainteresovane kontakte kojima ćete proslediti promotivni sadržaj. Naravno, postoji mnoštvo efikasnih načina za kreiranje liste sa email adresama, a najjednostavniji je da na svom sajtu kreirate newsletter formu za prikupljanje kontakata ili ponudite da svoje kupce obaveštavate putem emaila o popustima, što je praksa nekih od najboljih avio kompanija na svetu. Kada kupac poseti vašu online prodavnicu, ponudite mu da popuni formular kako bi redovno dobijao specijalne ponude i obaveštenja o popustima na svoju email adresu.


2. Preporučite klijentima proizvode za koje su zainteresovani

Vaši kupci imaju različite potrebe, zato je jako važno da to imate u vidu kada rešite da šaljete ponudu. Umesto da svima preporučujete isti proizvod, ili da nudite bilo šta iz asortimana, napravite ponudu na osnovu interesovanja kupaca. Ako pretražite istoriju porudžine kupca i na osnovu toga sastavite ponudu, imaćete daleko veće šanse za bolju prodaju.

 

3. Zamolite vaše kupce da ocene kupovinu

Nakon što kupac obavi kupovinu u vašoj online prodavnici, pružite mu mogućnost da oceni i preporuči proizvod. Na email adresu pošaljite zahvalnicu na zainteresovanosti i kupovini, u istoj poruci možete ih pozvati na akciju da ocene proizvod i preporuče ga prijateljima. Ova praksa pokazala se kao veoma uspešna u povećanju prodaje, jer se proizvodi koji imaju visoke ocene bolje i prodaju.

U istom cilju, možete da kreirate kampanju koja automatski pita sve kupce da napišu komentar i ocene vaše proizvode odmah nakon kupovine.


4. Šaljite kupcima čestitke za rođendane i godišnjice

Čak i prodavnice najvećih brendova koriste ovu strategiju, zašto ne biste i vi?
Napravite email kampanju koja šalje čestitku za rođendan ili godišnjicu svim vašim pretplaćenim korisnicima. Prema istraživanju, personalizovane poruke za rođendane i godišnjice prate skok na transakcionoj skali i za čak 500% u poređenju sa generičkim i nepersonalizovanim porukama. Eto odgovora na prethodno postavljeno pitanje – zašto ne biste koristili i vi ovaj metod u prodaji.

 

5. Segmentirajte kontakte prema starosti, polu, lokaciji...

Kako smo već pomenuli da su email marketing kampanje efektnije ako su fokusirane na aktivnosti i interesovanja koje vaši kupci imaju, onda je sasvim logično da kupce možete rasporediti u segmente. Praksa je pokazala da mušterije koje su grupisane po listama na osnovu pola, starosti, lokacija, istorije kupovine, uređaja preko kojeg kupuju itd. češće kupuju. Razlog je taj što dobijaju najbolje ponude na email adresu.


Ako želite da poboljšate email marketing strategiju, najvažnije je da upoznate vašu mušteriju. Ako to uspete, online prodavnica beležiće veliki porast u prodaji.

 

 

  • 20.07.2016 16:46

Komentar