Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Web Analytics Fundamentals

Kada govorimo o poslovanju na internetu, možemo govoriti o različitim modelima poslovanja. Međutim, ukoliko se osvrnemo na prodaju putem interneta i na online oglašavanje, za razliku od tradicionalnog oglašavanja i prodaje, tu imamo mogućnost da brže i efikasnije pratimo rezultate i analiziramo aktivnosti na sajtu, da pratimo šta je uticalo na samu prodaju ili zašto je kupac odustao od kupovine i kada, kako reaguju naši kupci na sadržaj i sl. Upravo zato su osnove web analitike neizostavni deo svakog poslovanja ili bi bar trebalo da budu.

Web analytics se odnosi prikupljanje, grupisanje, merenje, analiziranje i prezentovanje različitih vrsta podataka sa weba, a sve radi što boljeg razumevanja i optimizovanja bilo koje organizacije na internetu. Drugim rečima, web analitika nam omogućava proučavanje ponašanja korisnika na internetu dok su na vašem sajtu i društvenim mrežama, dok koriste aplikaciju, obavljaju kupovinu itd. 

Jednostavno rečeno, osnove web analitike su danas sastavni deo digitalnog marketinga, kao i deo bilo koje strategije koja je u vezi sa online poslovanjem. Fokus jeste na identifikaciji organizacionih i korisničkih ciljeva, kao i na načinu korišćenja i upravljanja podacima koje možemo prikupiti na sajtu. Analiziranjem podataka dolazi do unapređenja korisničkog iskustva, kao i boljeg razumevanja ponašanja kupaca, što takođe može biti ključno za optimizovanje web sajtova koji prodaju.

Opis i cilj kursa Web Analytics Fundamentals

Osnove web analitike pokrivaju metrike i KPI-jeve, koji omogućavaju da pratite efikasnost marketinških kampanja, koji oglas je imao više uspeha, a koji manje, angažovanost ciljne grupe, broj ukupnih poseta na sajtu, broj novih korisnika u odnosu na stare, gde korisnici provode najviše vremena, tačnije na kojoj stranici i na kom sadržaju se najviše zadržavaju, šablon ponašanja posetioca na sajtu, učestalost kupovine, razlog odustajanja od kupovine itd.

Na kursu Web Analytics Fundamentals naučićete osnove web analitike, šta obuhvata, koja je ključna razlika između statistike i analitike. Kurs takođe obuhvata i nekoliko definicija koje detaljnije objašnjavaju način rada web analitike, oblasti koje obuhvata, kao i različite metrike i Key Performance Indicatore (KPI). Na taj način se putem analitike prikupljaju i analiziraju velike količine podataka koje pomažu u efikasnijem poslovanju. Nakon toga će kroz najvažnije godine biti prikazani ključni događaji koji su uticali na razvoj analitike i popularnost koju danas uživa. Tu je između ostalog i Google Analytics, jedan od najkorišćenijih alata u oblasti web analitike danas.

Dalje, u kursu će biti obrađen RACE (reach, act, convert, engage) framework, šta predstavlja svaki od navedenih elemenata, kada se koristi i gde, kao i koje su to najčešće metrike i Key Performance Indicatori. Na ovaj način se dolazi do pouzdanih rezultata koji umnogome olakšavaju donošenje najboljih poslovnih odluka.

Takođe, značajan deo kursa pokriva osnove web analitike u okviru digitalnog oglašavanja, kao i tome zašto je veoma bitno da znate kako da odredite marketing budžet za online kampanje. Za svakoga ko se bavi online prodajom digitalno oglašavanje je prosto neizostavni deo, a samim tim i korišćenje različitih metrika i Key Performance Indicatora (KPI) kako bi mogao da se prati rezultat kampanje i izvrše određene izmene u toku trajanja, ali i da se na osnovu dobijenih podataka planiraju buduće aktivnosti. Na ovaj način će Google reklame, ali i ostali vidovi internet oglašavanja biti mnogo efikasniji.

Kurs Web Analytics Fundamentals će vam odgovoriti na pitanja

Kako je JavaScript Tagging uticao na razvoj web analitike?

Veoma bitna godina za web analitiku je 1997, kada se pojavio JavaScript tagging, tj. označavanje JavaScripta, što je tada predstavljalo novi način za prikupljanje podataka, a i dan-danas je jedan od najrasprostranjenijih načina. Krajem 90-ih godina 20. veka pojavili su se i dnevnici web servera, koji su bili od velikog značaja jer su mogli među posetiocima da razlikuju ljude od botova. Godine 2005. lansiran je Google Analytics, jedan od najkorišćenijih alata za web analitiku. 

Jedna od značajnih inovacija na ovom polju je i Clicktale Experience Cloud, koji kombinuje kognitivno računarstvo, psihološka istraživanja i mašinsko učenje radi što boljeg iskustva korisnika. Pomoću ove platforme moguće je bolje razumeti ponašanje kupaca i njihove namere.

Gde se RACE framework koristi?

RACE framework se odnosi na proces strateškog planiranja, odnosno koristi se prilikom planiranja aktivnosti u okviru digitalnog marketinga. RACE predstavlja akronim sastavljen od reči reach, act, convert i engage. Reach doslovno znali doseg, odnosno on podrazumeva građenje svesti o samom brendu kako bi brend dopreo do što većeg broja relevantnih ljudi. 

Act je skraćeno od interact i odnosi se na interakciju kupaca sa brendom, dok se convert smatra jednom od bitnih faza jer se odnosi na konverziju, odnosno akciju za koju zahtevate da je korisnik preduzme. Poslednja faza je engage, tačnije angažovanje ciljne grupe, što podrazumeva izgradnju dugoročnih odnosa između brenda i kupaca. RACE framework se koristi i za manje, srednje i veće organizacije.

Zašto i kako određivanje ciljeva može uticati na ishod kampanje i merenje rezultata?

Finansijski faktor je veoma bitan prilikom kreiranja kampanje. Tada se određuje budžet, na osnovu čega se zna koliko novca stoji na raspolaganju i šta je sa njim najisplativije uraditi. Na primer, ako vam neko da budžet od 500 evra, sa tim novcem možete sigurno pokrenuti online kampanju, ali TV reklamu baš i ne. Međutim, pored toga vrlo je bitno postaviti adekvatne ciljeve, jer ćete na osnovu toga znati šta treba da pratite, koje metrike da uzimate u obzir, koje KPI-jeve (key perfomance indicators) i sl. Nije isto ukoliko vas, recimo, interesuje samo povećanje saobraćaja na sajtu, prikupljanje novih kontakata, povećanje prodaje itd. Od toga zavisi koji će tip kampanje biti, koliki vam budžet treba i kako ćete pratiti rezultate, odnosno kako ćete ih meriti.

Plan i program predavanja

1. Istorijat i evolucija web analitike 

2. Advanced Web Analytics - napredne metode web analitike

  • Reach ili građenje svesti o brendu 
  • Act (interact) ili nadgledanje i analiziranje ponašanja posetilaca web stranica 
  • Convert (konvertovanje) ili generisanje adekvatne komercijalne vrednosti za poslovanje 
  • Engage (angažovanje) ili izgradnja odnosa sa klijentima

3. Web Analytics, Marketing Budgets & Key Performance Indicator (KPI)

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se