Sveobuhvatni vodič za influencer marketing u 2024: Kako pronaći prave influensere i izgraditi autentične brendove

Nekada su pažnju publike isključivo privlačili poznati glumci, muzičari, sportisti i drugi, a danas su to influenseri, obični ljudi sa velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama koji svojim objavama mogu uticati na potrošačke odluke i navike svoje publike. 

Danas svako potencijalno može da postane influenser, ali publika u najvećem broju prati one koji su bogati, slavni i glamurozni. Kada kažemo da svako može da postane influenser, zaista mislimo svako: tako imamo ljubimce influensere, kao što je na primer Nala Cat, ali i influensere koje je kreirala veštačka inteligencija, kao što je Miquela.

Brendovi su odavno prepoznali značaj i uticaj koji influenseri mogu imati na promociju njihovih proizvoda i usluga. Tako je nastao influencer marketing:

Influencer marketing podrazumeva saradnju između popularnih korisnika društvenih mreža i brendova radi promocije proizvoda ili usluga koje brend nudi. 

Na koji način kompanije sarađuju sa influenserima i koliko to košta? 

Postoje dva osnovna modela na osnovu kojih brendovi uspostavljaju saradnju sa influenserima: 

1. Influenseru se plaća dogovorena suma novca po objavi u kojoj prikazuje proizvod. Visina sume koju kompanije isplaćuju zavisi od broja pratilaca influensera, od toga da li je reč o poznatoj ličnosti, na primer glumacu/glumici, sportisti i sl. 

2. Influenser objavljuje post o proizvodu ili usluzi sa linkom putem kog je moguće obaviti kupovinu. Svaki put kada pratioci kupe proizvod putem linka ili specijalnog promo-koda, influenser dobija partnersku proviziju. To je takozvani affiliate marketing. 

Koliko ćete tačno platiti influensera, zavisi od mnogo faktora, a najpre od toga koliko ima pratilaca, iz koje je niše, koliko je zahtevna kampanja. Neko opšte pravilo je da bi na 10.000 pratilaca influenser trebalo da dobije oko 100 evra po postu. Međutim, u realnosti ove cifre mogu biti i dosta veće, tako da je dobro da najpre odredite budžet za svoju kampanju, pa onda procenite da li se traženi influenser uklapa u njega. 

U čemu je razlika između influens i selebriti marketinga? 

Iako su i poznate ličnosti i influenseri prepoznatljivi široj publici, treba praviti razliku između influens marketinga i promovisanja proizvoda pomoću poznatih ličnosti. 

Jedna od najvećih razlika je ta što preko influensera možete jasno da pratite uspešnost svoje kampanje. Na primer, isplativost ulaganja velike sume novca u reklame sa poznatim ličnostima ne može se uvek egzaktno proveriti, dok se uticaj postova influensera na kompanijski ROI, zahvaljujući alatima koje društvene mreže pružaju, lakše prati. 

Koji su rizici influens marketinga? 

Istraživanje iz 2022. koje je analiziralo više od 2.000 influens postova pokazalo je da ovaj vid marketinga donosi pozitivan ROI za brendove. Čini se, takođe, da u skorije vreme neće biti „nestašice” influensera: jedno istraživanje je otkrilo da bi 54% pripadnika generacije Z bili influenseri ako bi bili u prilici. 

Dakle, influens marketing je perspektivna oblast, koja može mnogo da pomogne brendovima. Ipak, treba da znate da ovakav način promocije nosi i određene rizike. 

Ovo su neki od njih: 

  • Velike kompanije biraju influensere kako bi dale lice svojim proizvodima i približili ih publici. Međutim, kada je reč o baš velikim brendovima, pratioci su skeptični, jer znaju da se radi o plaćenoj saradnji. Otuda nešto manji brendovi i kompanije imaju bolju poziciju po pitanju influens marketinga.
  • Influens marketing su u početku koristili upravo manji biznisi kako bi se probili. Međutim, u trenutku kada veliki brendovi ulaze na ovo tržište, manje kompanije gube svoju prednost, odnosno postaju samo još jedan glas među mnogim. 
  • Takođe, kada birate influensera, nikada niste sigurni da li će njegovo onlajn-ponašanje uvek biti u skladu sa vrednostima vašeg brenda. Na primer, ukoliko napravi neki gaf zbog koga će se njegovi pratioci okrenuti protiv njega, to može imati negativne posledice i na vašu kompaniju. 

Kako da dobijete najviše od influens marketinga? 

Da biste izbegli rizike i ostvarili sve potencijale koje influens marketing nudi, potrebno je da preduzmete određene korake: 

Definišite marketinške ciljeve kako bi vam se kampanja isplatila 

Pre nego što krenete u potragu za influenserima, odredite ciljeve kampanje, odnosno šta želite da postignete saradnjom sa određenim influenserima. 

Definisanje ciljeva za influencer marketing kampanju je ključni korak u usmeravanju strategije, odabiru influensera, sadržaju i načinu merenja uspeha kampanje. Evo i faktora koje treba uzeti u obzir prilikom definisanja ciljeva: 

1. Odredite svoju ciljnu grupu 

Od toga kome želite da promovišete svoje proizvode i usluge zavisiće i vaš odabir adekvatnog influensera. Uzmite u obzir starosnu grupu, lokaciju, interesovanja, potrebe i kupovne navike svojih potencijalnih klijenata. Kada to uradite, steći ćete i uvid u to koji su to influenseri koje vaša ciljna publika prati i poštuje. 

2. Šta želite da postignete kampanjom 

Ovo su neki od najčešćih rezultata influens kampanja: 

  • brand awareness: širenje svesti o vašem brendu među publikom;
  • povećanje prodaje: direktno podsticanje kupovine vaših proizvoda ili usluga;
  • angažovanje ciljne publike: podsticanje interakcije i angažovanja sa sadržajem povezanim sa vašim brendom;
  • generisanje potencijalnih klijenata: privlačenje novih potencijalnih klijenata zainteresovanih za vaše proizvode ili usluge;
  • izgradnja zajednice: stvaranje ili proširenje zajednice lojalnih sledbenika oko vašeg brenda. 

3. Vodite računa da su ciljevi koje ste postavili proverljivi 

Ukoliko vaši ciljevi budu specifični, merljivi, realno dostižni, relevantni i sa jasno određenim rokovima, onda ćete imati jasnu analitiku na osnovu koje ćete moći da procenite uspešnost svoje kampanje i dobijete dragocene smernice za buduće korake. 

4. Odaberite prave KPI-jeve (ključne pokazatelje uspeha) 

Svaki od ovih ciljeva se najbolje meri ukoliko odredite odgovarajuće KPI-jeve koji će vam pomoći da pratite napredak i uspeh kampanje. Neki od najvažnijih su: broj pregleda/sviđanja/komentara za kampanje usmerene na angažovanje; rast pratilaca za kampanje usmerene na širenje svesti; broj klikova na link/prodaju za kampanje usmerene na generisanje potencijalnih klijenata ili povećanje prodaje. 

5. Budite spremni na prilagođavanje 

Kontinuirano pratite performanse kampanje i budite spremni da prilagodite strategiju na osnovu povratnih informacija i rezultata. 

6. Vodite računa o široj strategiji 

Influens marketing bi trebao da bude deo šire marketinške strategije, odnosno da bude u koordinaciji sa drugim kampanjama. Zato se zapitajte na koji način se on uklapa u vašu strategiju i koje mesto zauzima u njoj. 

Gde da nađete svog influensera? 

Pre svega, treba da znate da nisu svi influenseri isti. 

  • nanoinfluenser: do 10.000 pratilaca;
  • mikroinfluenser: između 10.000 i 50.000 pratilaca;
  • srednji influenser: od 50.000 do 100.000 pratilaca;
  • makroinfluenseri: preko 500.000 pratilaca;
  • megainfluenseri: preko 100.0000 pratilaca. 

Iako biste možda na prvu loptu pomislili da je najbolje da izaberete osobu sa najviše pratilaca, to ne mora da bude tako. Naime, u marketingu više ne znači uvek i bolje. To je posebno slučaj sa influens marketingom. 

Saslušajte nas: Iako makroinfluenseri imaju najveći domet, to ne znači nužno da su oni najbolje rešenje za vaš brend. Nekada mikroinfluenseri mogu biti baš ono što vam treba. Njihov neposredniji i svedeniji način obraćanja često je autentičniji i pristupačniji publici. Takođe, ukoliko prodajete specifične proizvode, nanoinfluenseri specijalizovani za vašu nišu mogu biti pravo rešenje. 

Kada je reč o platformama, brendovi influensere najviše pronalaze na Instagramu i TikToku. Međutim, to ne znači da treba da se ograničite isključivo na ove dve mreže. Na primer, ukoliko smatrate da bi vašem brendu odgovarao influenser sa YouTubae, nema razloga da ga ne uzmete u razmatranje za svoju kampanju. 

Ukoliko imate ideju „u kojoj veličini” tražite influensera, onda treba da znate da postoje izvesne tendencije: mikro i medium influenseri preferiraju Instagram, dok makro i mega influenseri sve više migriraju na TikTok. 

Pažnja: čuvajte se lažnjaka 

Provera autentičnosti influensera može biti važna kako biste bili sigurni da njihov sadržaj, pratioci i angažovanost nisu veštački napravljeni ili kupljeni. 

Ispratite sledeće korake kako biste se uverili da je influenser sa kojim želite da radite autentičan: 

Proverite ingejdžment: Jedan od ključnih pokazatelja je odnos broja pratilaca i stvarne angažovanosti (lajkovi, komentari, deljenja). Ako influenser ima veliki broj pratilaca a relativno nisku angažovanost, to može biti znak kupljenih pratilaca ili botova. 

Analizirajte komentare: Pravi komentari obično uključuju specifične odgovore ili reakcije na sadržaj. Generički, ponavljajući komentari ili komentari koji se ne odnose direktno na sadržaj mogu biti znak botova. 

Obratite pažnju na rast broja pratilaca: Prirodan rast pratilaca obično je postepen i konzistentan. Nagli skokovi u broju pratilaca mogu ukazivati na to da su oni kupljeni. 

Koristite alate za analizu: Postoje alati i platforme koji vam mogu pomoći u analizi profila influensera, kao što su Social Blade, HypeAuditor i slični. Oni pružaju detaljan uvid u rast pratilaca, angažovanost i druge relevantne statistike. 

Proučite sadržaj: Autentični influenseri često dele lične priče, detalje i iskustva koja se teško mogu veštački napraviti. Ako je sadržaj previše generički ili se suviše oslanja na promocije, to može biti znak nedostatka autentičnosti. 

Istorija saradnji: Proučavanje prethodnih saradnji influensera sa brendovima može vam takođe pomoći da procenite njihovu autentičnost. Tražite recenzije, komentare i povratne informacije od brendova i pratilaca o tim saradnjama. 

Proverite digitalni otisak: Autentični influenseri često su prisutni na više platformi. Proverite da li njihov sadržaj i interakcija sa pratiocima na drugim platformama odgovaraju onome što vidite na primarnoj platformi. 

Usaglasite vrednosti brenda sa vrednostima influensera 

Ukoliko želite da ne promašite u izboru influensera, onda ovo morate znati: važna je autentičnost

Naime, tražite one influensere koji su relevantni za vaš brend. Danas postoji veliki broj influens oblasti: od zdravlja i fitnesa, preko mode i lajfstajla, do kuvanja i ostalog. Razmislite kako se odgovarajući influenser slaže sa vašim brendom i ciljevima. Jednostavno, važno je da ste na neki način prirodno povezani sa kreatorom, da delite slične vizije i ideje kako bi on stao u potpunosti iza vašeg brenda.

Pomozite influenseru da na najbolji način promoviše brend 

Jednom kada ste dogovorili saradnju, vreme je da krenete u realizaciju. 

Iako su influenseri izuzetno kreativni tvorci sadržaja, inače ne bi bili to što jesu, da bi ispromovisali vaš brend onako kako želite, nije loše da im date određene smernice i ideje o tome kako želite da sve izgleda. 

Pomoć influenserima u razvijanju kreativnih i efektnih načina za promociju može značajno poboljšati uspešnost vaših marketinških kampanja. Evo na koje načine možete da ih podržite u tom procesu: 

  • Pružite im jasne smernice, ali im i ostavite prostor za originalnost: Dajte influenserima pristup vašim brend smernicama, uključujući ton glasa, vizuelni identitet i ključne poruke. To im pomaže da ostanu u okvirima vašeg brenda, ali i podstiče kreativnost unutar tih okvira. Takođe, jasno prenesite šta želite da postignete kampanjom, ali im i dozvolite da sami smisle kako najbolje da to ostvare.
  • Inspirišite ih primerima uspešnih kampanja: Pokažite im primere uspešnih kampanja iz vaše industrije ili koje ste već realizovali u okviru vaše kompanije kako biste ih inspirisali, ali im i pokazali šta očekujete i mislite da provereno funkcioniše.
  • Omogućite ekskluzivan pristup svojim proizvodima ili uslugama: Dajte influenserima priliku da isprobaju vaše proizvode ili usluge pre lansiranja. To ih može inspirisati da stvore autentičan sadržaj i uzbudljive priče.
  • Organizujte kreativne radionice ili brejnstorming sesije: Organizujte sastanke sa svojim timom i influenserima kako biste zajedno generisali ideje. Ovo može dovesti do inovativnih i originalnih koncepata.
  • Postavite ih pred izazove ili tematske kampanje: Pokrenite izazove ili tematske kampanje u kojima influenseri mogu da eksperimentišu sa različitim pristupima i idejama.
  • Pružite im resurse i alate: Razmotrite mogućnost obezbeđivanja budžeta za produkciju ili pristup profesionalnim alatima i resursima koji mogu poboljšati kvalitet sadržaja.
  • Budite otvoreni za njihove ideje: Aktivno slušajte njihove predloge i budite slobodni za eksperimentisanje. Njihovo iskustvo i razumevanje publike mogu biti od neprocenjivog značaja.
  • Postavite jasne, ali fleksibilne rokove: Dajte influenserima dovoljno vremena da razviju i realizuju svoje ideje, uz poštovanje rokova koji su važni za vašu kampanju. 

Postanite influenser ili naučite kako da radite sa njima 

Ukoliko vas zanima digitalni marketing, želeli biste da postanete influenser i sarađujete sa velikim brendovima ili biste voleli da na moderan i efikasan način promovišete svoju kompaniju ili kompaniju u kojoj radite putem influens marketinga, znanja i veštine za to možete steći u našoj ustanovi. 

Za samo 12 meseci postaćete dobar poznavalac elektronskog poslovanja, digitalnog marketinga ili internet preduzetništva, što će vam pružiti priliku za profitabilnu karijeru u savremenom tehnološkom dobu.

  • 18.04.2024 18:00

Komentar