Pripremite se: Koji nas sve digitalni trendovi očekuju u 2024. godini

Kada se bavite digitalnim marketingom, početak nove godine nije samo prilika da sumirate šta se sve uzbudljivo dogodilo u prethodnoj već i da sa znatiželjom zavirite u budućnost i upoznate se sa inovacijama koje nas očekuju.

Stručnjaci za digitalni marketing znaju da je jedina sigurna konstanta njihovog posla: promena. Uostalom, to je i jedan od razloga zašto im nikada nije dosadno.

U ovom tekstu istražujemo koji nas sve digitalni trendovi i inovacije očekuju u 2024. godini. 

1) Društvene mreže su tu da ostanu

Različite društvene platforme nastaviće i u ovoj godini da se bore za korisnike privlačenjem organskog sadržaja. Potres koji je izazvala Muskova kupovina Twittera neočekivano je otvorio prilike za nove društvene mreže kao što su Thredsa i Bluesky.

Meta je u 2023. godini pustila u rad Threads, koji bi trebalo da bude direktni konkurent nekadašnjem Twitteru, odnosno X-u. Na ovoj mreži korisnici dele tekstualne sadržaje i upuštaju se u debate o različitim društvenim i drugim pitanjima.

Trenutno se na Threadsu nalazi oko 160 miliona korisnika, a očekuje se da će u 2024. njihov broj nastaviti da raste, pa bi brendovi trebalo da požure sa svojim prisustvom na ovoj platformi. Uostalom, veliki igrači poput Marvel Entertainmenta, CNN-a, Googlea, Star Warsa, TikToka i drugih već su tamo.

Savet: S obzirom na to da je ovo relativno mlada platforma, ona predstavlja sjajno mesto na kome brendovi mogu da eksperimentišu sa različitim marketinškim strategijama. Jedan od načina da se dobro pozicionirate jeste da postavljate pitanja i pokrećete diskusije, jer je upravo to poenta Threadsa. Drugim rečima, da širite svest o brendu umesto da se odmah fokusirate na prebacivanje ljudi na vaš sajt.

2) Privući nije dovoljno, treba i zadržati

Ne računajući TikTok, u prethodnih nekoliko godina interakcija korisnika sa sadržajem na društvenim mrežama opada. Tako barem pokazuju istraživanja. Zbog toga su brendovi primorani da kreiraju zabavne, edukativne i informativne kampanje kako bi privukli pažnju korisnika.

U 2024. jedan od osnovnih faktora uspešnosti biće upravo stepen zadržavanja korisnika. Društvene mreže su to prepoznale i već prave promene koje će tako nešto omogućiti. TikTok, koji je u početku bio poznat po kratkim klipovima, krajem ove godine započeo je testiranje video-formata od 15 minuta, a omogućava i novu analitiku gde možete pratiti stepen zadržavanja, gledanost i ponovno gledanje.

3) Heroj iz senke – LinkedIn

I dok su mnoge mreže iskusile pad u organskom sadržaju, LinkedInu se u 2024. predviđa rast. Ova mreža, koja je startovala stidljivo i pomalo dosadno, kao mesto na kome možete da otvorite svoj poslovni profil i ubacite CV, danas postaje pravo blago sadržaja.

Korisnici na njoj su aktivniji nego ikada do sada: ne samo da objavljuju sadržaje u vezi sa svojim poslom, već i opšte životne teme – od brige o fizičkom i mentalnom zdravlju, preko ličnog razvoja, do ekoloških problema. Stoga će kompanije svakako želeti da pojačaju svoje prisustvo na ovoj mreži u 2024. i pozicioniraju se kao poželjno mesto za rad. 

4) Veštačka inteligencija – jer svakome treba ruka pomoći

Doduše, ovo je nešto kao virtuelna ruka, ali sa opipljivim rezultatima.

Naime, veštačka inteligencija će u 2024. postati integralni deo marketinškog planiranja: od ideja za kampanje i postove, preko sastavljanja tekstova i kreiranja slika, do A/B testiranja i analize podataka.

Jednostavno, AI ima moć da ubrza, obogati i učini preciznijim i efikasnijim marketinške strategije, stoga je za uspeh u ovoj sferi potrebno upoznavanje sa njegovim raznolikim mogućnostima i modelima kao što su ChatGPT i Midjourney.

Drugim rečima, kreativni digitalci ove godine dobijaju novog kolegu sa kojim će morati da pronađu zajednički jezik.

Takođe, i društvene mreže integrišu veštačku inteligenciju:

  • TikTok omogućava korisnicama da im AI personalizuje feed;
  • Instagram eksperimentiše sa stikerima čiji je tvorac veštačka inteligencija;
  • LinkedIn nudi premijum korisnicima AI pomoć u pisanju i pronalaženju posla;
  • YouTube koristi AI za Shorts i muziku.

Iako je u 2023. AI stekao popularnost i nagovestio velike mogućnosti, on je i uzburkao duhove i izazvao prilično zabrinutosti. Stoga, iako će u 2024. veštačka inteligencija definitivno biti važan trend, niko ne može da predvidi sa sigurnošću kako će teći njena implementacija. Ono što je sigurno jeste da je treba imati u vidu prilikom kreiranja nastupa u digitalnom prostoru. 

5) Google pretraživač će da raste

Google generativni pretraživač (SGE) donosi sasvim novo iskustvo pretrage zahvaljujući AI alatima. Korisnici bi trebalo da dobijaju smislenije i relevantnije rezultate na osnovu svojih upita. Ukratko, Google će vam biti bliži nekog ikada do sada: osim što će pružati korisne linkove, on će i omogućavati korisnicima da ćaskaju sa njim, tako što će mu postavljati dodatna pitanja.

Ukoliko, na primer, korisnik ima dilemu gde da ode na odmor, Google će izbaciti snapshot koji će mu ponuditi različite opcije, dati relevantne linkove i omogućiti dalju konverzaciju.

6) AI i PPC

Veštačka inteligencija ima moć da donese istinsku revoluciju kada je reč o PPC marketingu.

Zahvaljujući AI asistentu, stručnjaci će testirati različite verzije PPC kopija i video-sadržaja i moći će da analiziraju velike količine relevantnih podataka. Na taj način, oni će biti u stanju da optimizuju kampanje u realnom vremenu, povećaju preciznost u targetiranju i kreiraju efektnije oglase.

7) Meta i AI postaju sve bliži

Promena imena Facebooka u Meta bio je znak da se ova kompanija usmerava na metaverzum (metaverse), koji predstavlja sledeći korak u povezivanju putem društvenih mreža. Kao mešavina digitalnog i fizičkog, metaverzum okuplja tehnologije poput virtuelne i uvećane realnosti, gejminga i sl.

U 2024. očekuje se da će veštačka inteligencija dobiti posebnu ulogu u okviru metaverzuma. Tako će korisnici moći da komuniciraju sa unapređenim četbotom Meta AI, koji zna da se šali, daje preporuke, ali i presude u debatama na grupnim četovima.

Osim toga, veštačka inteligencija je u metaverzumu dobila pravo pravcato lice, odnosno više njih, i to prilično poznatih. 

Tako će korisnici moći da ćaskaju sa AI karakterima kojima lica pozajmljuju neke od svetski poznatih ličnosti poput Snoop Doga, MrBeasta i drugih, i koji imaju svoju priču, domen ekspertize, ali i jedinstvene „ljudske” osobine.

8) Iskustvo je važno

Deo Googleovih Search Quality Evaluator smernica zasniva se na okviru čiji su temelji: Experience – iskustvo, Expertise – stručnost, Authoritativeness – autoritativnost i Trustworthiness – pouzdanost.

Iskustvo je stub koji je posebno dodat kako bi se, uprkos rastu veštačke inteligencije, posebno istakla jedinstvena, ljudska tačka gledišta. Naime, AI ne može da generiše realno iskustvo kao što to mogu ljudi. Zahvaljujući tome, stručnjaci za digitalni marketing imaće svoje sigurno mesto u kreiranju uverljivog marketinškog sadržaja.

Brendovi bi trebalo da obezbede da njihov nastup odiše iskustvom, stručnošću, autoritetom i pouzdanošću, odnosno da kreiraju autentičan sadržaj koji će privlačiti korisnike. 

9) Manje je ponekad više, posebno kada tražite influensera

U 2024. očekuje se da sve više kompanija prepozna važnost naloga na društvenim mrežama koji imaju od 1.000 do 10.000 pratilaca. Reč je o takozvanim nanoinfluenserima.

Zbog čega su oni važni?

Istraživanje je pokazalo da takvi nalozi generišu više od duplo većeg ingejdžmenta nego veliki influenseri. Zbog toga kompanije koje se bave lepotom, modom, velnesom i sl. sve više sarađuju sa nanoinfluenserima. Oni ne samo da manje naplaćuju već i okupljaju specifičnu publiku koja može biti zainteresovana za određene proizvode. 

10) Optimizacija sadržaja na društvenim mrežama 

Kompanije su odavno prepoznale važnost pozicioniranja u Google pretrazi. Zbog toga pažljivo uređuju svoje sajtove i optimizuju sadržaj, međutim, vremena se menjaju.

Naime, upravo je Google saopštio da oko 40% generacije Z koristi TikTok i Instagram kao pretraživače umesto Googlea. Kada se tome doda da je drugi najveći pretraživač YouTube, jedno je jasno: mlađe generacije sve više koriste društvene mreže kao osnovne pretraživače.

Zbog toga, ukoliko žele da dopru do najvećeg broja korisnika, kompanije će u 2024. više vremena posvetiti optimizaciji sadržaja, ključnim rečima i metapodacima na društvenim platformama. 

Ne čekajte promene, krenite im u susret  

Velike stvari prave oni koji se ne skrivaju od promena, već ih prihvataju i predvode. Kao što ste videli, 2024. bi trebalo da bude godina uzbudljivih inovacija koje će unaprediti naše iskustvo u digitalnom svetu.

Osim što su zanimljive same po sebi, ovakve promene istovremeno donose i velike mogućnosti. Naime, kada se u digitalnom svetu implementira neka nova tehnologija ili trend, raste i potreba za novim stručnjacima.

Zbog toga je 2024. idealna godina za sve one koji razmišljaju da zakorače u uzbudljivu oblast digitalnog marketinga i poslovanja, a znanja za tako nešto možete steći na InternetAcademy.

Ne plašite se promena, naučite kako da ih iskoristite.

  • 12.01.2024 14:29

Komentar