12 esencijalnih oruđa za Content marketing / II deo

  Sastojci za savršen marketing recept

Content marketing ili Inbound marketing (marketing sadržaja) je termin koji se odnosi na marketinške strategije vezane za plasiranje i distribuciju sadržaja na internetu. Ne postoji univerzalno rešenje u marketingu koje bi bilo idealno za primenu u svakoj kompaniji, ali postoje određene tehnike koje se pokazuju kao izuzetno marketinški pogodne. Imali ste priliku da saznate o prvih šest oruđa za Content marketing. Spremili smo za vas još šest izvrsnih saveta.

7. Podcasti

Podcast  je relativno lako napraviti i ljudima je lako da ga nađu i gledaju ili slušaju na iTunesu. Kada kreirate podcast, ciljajte kupce koji su dalje odmakli u procesu kupovine i koji su rasploženi da se detaljno obaveste o vašem proizvodu ili usluzi. Vaš podcast mora biti lako dostupan, slobodno ga šaljite klijentima uz mejling listu. Motivišite ih da slušaju podcast tako što ćete najaviti da sadrži lozinke i kupon šifre za popuste i pogodnosti.

 

Podkast o proizvodima koji se prodaju

8. Recenzije

Najboljie recenzije su one koje su objektivne i dolaze od ljudi koje kupci doživljavaju kao sebi slične, ili kao osobe koje poseduju stručnost koju kupac ceni, ili od nekoga kome kupac veruje. Ako ne možete da dobijete recenzije od jednog ili više relevantnih ljudi, onda idite na varijantu da dobijte mnogo recenzija, i pokušajte da se postarate da skoro sve budu pozitivne.
Recenzije možete koristiti i na svom sajtu. Na primer, postavite odlomke iz najpovoljnijih recenzija na stranice na koje se dolazi direktno, jer su testiranja pokazala da takvo pozicioniranje podiže odziv za čitav procenat.
Ako imate dužu recenziju, poput, recimo, izveštaja analitičara, tretirajte je isto kao što biste tretirali elektronsku ili belu knjigu. Smestite recenziju iza forme i učinite da download bude nešto što možete iskoristiti kako biste povećali interesovanje.

9. Prezentacije

B2B kupci i potrošači koji kupuju nakon što dobro razmisle krstariće mrežom u potrazi za informacijama koje bi im pomogle u procesu kupovanja. Prezentacije pomažu kupcima da dođu do pravih informacija o vašim proizvodima i uslugama.

Preporučujemo otvaranje kanala na Slideshare-u, koji bi sadržao prezentacije koje održavate na sajmovima i ostalim privrednim događajima. Time ulažete u Slideshare zajednicu koja će, sa 60 miliona jedinstvenih posetilaca, usmeriti dodatni saobraćaj ka vašem sajtu. Slideshare odlično optimizuje sadržaje koje su tamo postavljeni za organsku pretragu.

10. Aplikacije i alatke

Aplikacije i alatke često su korišćene u ranoj fazi procesa kupovine, dok kupac još uvek nije svestan da ima problem. Kao i uvek, fokus je na funkcionalnosti aplikacije, ne na vašoj promociji. Ako ste banka, tada objavite besplatnu aplikaciju kursne liste; ako ste u automobilskj industiji, napravite aplikaciju o stanju na putevima u gradu ili oblasti. Pomozite klijentima, a oni će vam to vratiti poverenjem.

11. Sadržaji sa drugih sajtova (Curated content)

Kada pomislite na sadržaje sa drugih sajtova, verovatno pomislite na sajtove kao što je Pinterest. Ovi sadržaji mogu da se uklope bilo gde u toku procesa kupovine, ali sajt poput Pinteresta posebno dobro funkcioniše u ranoj fazi, kada treba privući pažnju. Ovo se tiče pogotovo proizvoda koji poseduju vizuelnu komponentu i privlačni su Pinterestovim posetiteljkama, kojih na ovom sajtu ima više nego muškaraca. 

Sadržaji sa drugih sajtova na Pinterestu

12. Elektronski bilteni (Email newsletters)

Da li neko još uvek čita e-biltene? Je li to još uvek validan vid sadržaja? Da, svakako. Newsletteri koji se koriste u okviru email marketinga mogu veoma dobro poslužiti za generisanje većeg interesovanja, ali postoje neka pravila koja treba poštovati. Šaljite poštu redovno, kako biste uvećali svoju čitalačku publiku. Najmanja učestalost trebalo bi da bude - jednom mesečno. Na taj način najveći broj postojećih i potencijalnih klijenata ostaje zainteresovan i svestan vašeg prisustva. Takođe, pobrinite se da vaš bilten bude dizajniran tako da ga je moguće preleteti, a da sadrži linkove koji usmeravaju ljude na opširniji sadržaj vašeg sajta.
Newsletter vam može pomoći da ostanete u svežem sećanju potencijalnim i postojećim klijentima kroz čitav ciklus kupovine, pa i nakon njega. Jer, tada želite da pretvorite svoje klijente u zagovornike i propovednike vašeg brenda. Za merenje rezultata biće vam potreban neki softver za web analitiku

  • 19.02.2013 15:59

Komentar