Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs SEO Fundamentals

U okviru kursa Search Engine Optimization Fundamentals obrađuju se teme jedne relativno nove industrije. U okviru ovog kursa biće izložene SEO osnove, tj. oni najvažniji pojmovi i pravila koja se tiču osnova optimizacije sajtova za web pretraživače. 

Svedoci smo da je savremeno poslovanje već izvesno vreme izašlo iz okvira fizičkog prostora i svoje poslovne modele, pa i modele zarade prenelo u online svet. Na internetu se svakodnevno kreiraju novi sajtovi i definišu određena pravila koja bi trebalo ispoštovati kako bi se poslovanje diferenciralo i postalo konkurentnije na tržištu. Online svet postao je legitimno sredstvo za plasman kredibiliteta i stvaranje reputacije, ali i za kreiranje novih poslovnih modela. Stoga su mnoge kompanije ušle u borbu za bolju poziciju na pretraživačima i time se istakle kao konkurentnije u odnosu na one ispod njih u rezultatima pretrage. Međutim, da bi se to uopšte započelo potrebno je poznavati SEO osnove.

Osnovna pravila optimizacije za web pretraživače sve više postaju vrlo važna znanja u poslovnom kontekstu. Tehnike optimizovanja bi trebalo razumeti kao jedno od korisnih marketinških sredstava za plasman proizvoda, usluga ili poslovanja. Iako SEO na prvi pogled može delovati kao besplatna tehnika, ona ipak podrazumeva određena ulaganja. Za ovu vrstu vidljivosti i marketinšku aktivnost na internetu potrebno je uložiti veliki trud i vreme.

Vrlo je bitno imati na umu da rad na optimizovanju web prezentacije počinje odlukom o pokretanju sajta. Usled toga, osnovna znanja jesu neophodna, bilo da ste vlasnik sajta ili samo obavljate poslove uređivanja stranica na njemu. 

Kurs SEO Fundamentals – opis i ciljevi 

Predavanja u okviru kursa Search Engine Optimization Fundamentals pokrivaju SEO osnove i sastoje se iz dva dela. U prvom delu imaćete priliku da se upoznate sa glavnim konceptima i terminima ove marketinške tehnike. S tim u vezi, u prvom delu kursa dati su istorijski pregledi važnijih pojmova, koji upotpunjuju teorijsko znanje o radu web pretraživača. 

Razvoj interneta pratio je i razvoj pretraživača. Može se reći da je proces rangiranja sajtova na stranicama pretraživača evoluirao. Zato će posebna pažnja tokom predavanja biti usmerena ka algoritmu pretraživača. Algoritmi su kompjuterski programi koji vrše vrednovanje stranica i indeksiraju ih za buduća pretraživanja korisnika. Drugim rečima, imaćete priliku da saznate zašto su pretraživači zaslužni za kvalitetne i relevantne rezultate pretraga.

Trebalo bi ispoštovati pravila algoritama pretraživača. Međutim, usled namernog ili nenamernog ignorisanja tih pravila u okviru SEO industrije, dolazi do pojave različitih dobrih i loših praksi. Zato je poseban deo u okviru SEO Fundamentals kursa posvećen različitim vrstama SEO optimizacije, tj. primarnoj podeli na tri vrste optimizacije, kao i njihovim dobrim i lošim tehnikama i metodama.  

Kada su SEO osnove u pitanju, fokus je na konkretnim tehnikama optimizacije, koje je potrebno poznavati kako bi jedna stranica stekla poziciju u rezultatima pretrage. Tehnike koje se koriste u okviru optimizacije biće sistematizovane kao On-page, Technical i Off-page SEO prakse. U osnovna znanja u okviru SEO oblasti spadaju i ona znanja o načinima planiranja i odabiru ključnih reči ili fraza u funkciji optimizacije. 

Jedan od osnovnih ciljeva svih predavanja u okviru kursa SEO Fundamentals koja ćete slušati jeste da se bliže upoznate sa načinima rada web pretraživača i sa njihovom istorijom. Zamisao jeste da se polaznicima što jednostavnije približi postupak rangiranja na pretraživačima i da im se pruže odgovori na pitanja kao što su: koje vrste optimizacije postoje, da li su sve SEO tehnike dobre ili ima i loših, da li su sve metode isplative i koje su neke od najpoznatijih. 

Cilj je da se na jasan i vrlo konkretan način sagledaju pravila on-page optimizacije, zbog čega će polaznici moći olako da ih primene. Tokom pohađanja kursa SEO Fundamentals polaznici će se upoznati sa off-page optimizacijom i metodama njene analize, ali i spoznati značaj veštine pronalaženja i analize ključnih reči kao bitne faze koja prethodi kreiranju stranica i njihovom optimizovanju za web pretraživače. 

Kurs SEO Fundamentals odgovoriće vam na pitanja:

Šta predstavlja pojam SERP i kako Google algoritam utiče na pretragu korisnika?

SERP je skraćeno od Search engine results pages i odnosi se na rezultate koje korisnici dobijaju prilikom pretrage na pretraživaču. Pretraživači funkcionišu tako što kroz različite algoritme pokušavaju da shvate upit korisnika i shodno tome mu daju najrelevantnije moguće rezultate, što je ujedno i najvažniji cilj svakog pretraživača – relevantnost rezultata za korisnika.

Kada govorimo o algoritmu pretraživača, konkretno Google koristi skup različitih algoritama i preko 200 jedinstvenih signala i parametara koji govore pretraživaču kako da najbolje razume ono što korisnici pretražuju i na taj način mu isporuče adekvatne rezultate. Signali podrazumevaju varijaciju parametara koji se tiču sadržaja na stranici, način na koji su povezani sa drugim sajtovima. 

Kada govorimo o algoritmu pretraživača, konkretno Google koristi skup različitih algoritama i preko 200 jedinstvenih signala i parametara koji govore pretraživaču kako da najbolje razume ono što korisnici pretražuju i na taj način mu isporuče adekvatne rezultate. Signali podrazumevaju varijaciju parametara koji su vezani za sam sadržaj na veb stranicama, način na koji su povezani sa drugim sajtovima, kao i statističke parametre koji analiziraju sajtove i korisnike u brojnim aspektima.

Koje vrste SEO optimizacije postoje?

Kada govorimo o vrstama optimizacije, tačnije o načinima na koje se SEO primenjuje, postoji neka primarna podela, a svaka od njih podrazumeva određene tehnike i metode, od kojih su neke dobre, neke manje dobre, a neke su faktički zabranjene.

Vrste optimizacije u načelu su sledeće:

 • White hat SEO optimizacija – Isključivo koristi dozvoljene tehnike i metode u okviru SEO pravila i standarda, i to po poslednjim preporukama najpopularnijih pretraživača: neke od njih su optimizacija sadržaja, page title optimizacije, optimizacije brzine sajta, URL-a, internih linkova i alt tagova, upotreba ključnih reči itd.
 • Black hat SEO – Koristi tehnike i metode s ciljem da u što kraćem vremenskom periodu rangira svoj sajt što bolje, pa se zato upotrebljavaju tehnike i metode koje nisu dozvoljene, što može u nekim slučajevima dovesti do penala od pretraživača. Neke od black hat tehnika koje se koriste su kreiranje strana isključivo zbog pozicioniranja (a koje pritom imaju veoma nekvalitetan sadržaj), sakrivanje teksta koji je natrpan ključnim rečima, link farme, preuzimanje kompletno tuđeg sadržaja, skrivena preusmeravanja itd.
 • Gray hat SEO optimizacija – Podrazumeva generalno dozvoljene tehnike i metode, ali etički neispravne, a to su: kupovina isteklih domena, preuzimanje i preuređivanje tuđeg sadržaja, tzv. charity linkovi i sl.

Koje vrste SEO optimizacije postoje i kako možemo podeliti SEO?

SEO, u zavisnosti od svrhe sajta, kroz adekvatnu primenu može da mu donese puno koristi. Zato je bitno da razumete da dobro poznajete SEO osnove. Naime, SEO se primenjuje na više načina, odnosno podeljen je na tri oblasti.

 • On-Page SEO podrazumeva optimizaciju različitih elemenata na samim stranicama, ali bez ikakvih spoljnih faktora.
 • Off-Page SEO se odnosi na sve aktivnosti koje se dešavaju van sajta, odnosno najčešće se odnosi na kreiranje kvalitetnih i relevantnih backlinkova. Backlink je link koji sa druge web lokacije vodi do vašeg sajta.
 • Tehnički SEO se odnosi na optimizaciju tehničkih elemenata sajta kao što su: mapa sajta, kontrola robota pretraživača, serverski statusni kodovi, canonical URL tagovi itd.

Plan i program predavanja

1. Pretraživači i uvod u SEO koncept

 • Pojam, istorija i princip rada web pretraživača
 • Algoritmi pretraživača
 • Pojam, podela i cilj SEO optimizacije
 • Vrste SEO optimizacije: White hat SEO, Black hat SEO i Gray hat SEO

2. SEO osnove

 • Tehnike optimizacije i Search Engine Results Pages (SERP)
 • Search Engine Optimization – sadržaj i ključne reči

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se