Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Modul Online Entrepreneurship

Kada se danas govori o internet preduzetništvu, može se reći da se raspoznaju dva oblika preduzetničkog delovanja. Prvi je u vezi sa već postojećim fizičkim poslovanjem, koje ima tendenciju daljeg rasta i razvoja, te se poslovanje na internetu prepoznaje kao dodatni vid zarade, a svakako i promocije. Osim ovakvih, offline vidova poslovanja, moguće je prepoznati i biznise koji su se tek formirali, te im internet pomaže u testiranju poslovne ideje. Uspešni poslovni modeli na internetu vrlo često izbegavaju da internet preduzetništvo premeste na fizičku lokaciju, pošto u tome prepoznaju trošak kojim se neće dostići veća zarada.

Svedoci smo različitih uspešnih poslovnih praksi na internetu, čija uspešnost u poslovanju deluje jednostavno i lako dostižno. Međutim, to nije uvek slučaj. Postoje brojni koraci kroz koje jedan internet poslovni poduhvat mora da prođe kako bi se razvilo u uspešan i održiv poslovni model. Internet je pomogao razvijanju brojnih kompanija. Tako su mnogi startupi iskoristili internet za testiranje i razvoj preduzetničke zamisli. Online sfera je pomogla mnogim mladim preduzetnicima da bez prevelikog ulaganja testiraju svoju ideju, da pronađu i upoznaju ciljno tržište i da brže, efikasnije i bez većih promašaja unaprede svoj inicijalni proizvod. Koje su sve benefiti, ali i stranputice internet preduzetništva – bićete u prilici da saznate u okviru modula pred vama.

Opis i cilj modula Online Entrepreneurship - internet preduzetništvo

Jedna od glavnih ideja modula posvećenog internet preduzetništvu je definisanje okvira ili metoda preko kojih je moguće osmisliti dobar marketing plan i izvesti jednu poslovnu ideju. U okviru ovog modula biće objašnjeni svi faktori koji olakšavaju poslovni okvir i osiguravaju održivost poslovne zamisli. Internet preduzetništvo vrlo često nastaje iz online testiranja jedne poslovne ideje. Na taj način, kompanija stiče uvid u zainteresovanost tržišta, u ponašanje kupaca, zatim prepoznaje probleme i potrebe kupaca, ali i prostore za unapređenje proizvoda i usluge, i konačno – iznalazi najbolje načine da odgovori na zahteve tržišta.

Internet preduzetništvo vrlo često podrazumeva naredni korak u razvojnom putu jednog uspešnog poslovanja na fizičkom lokalitetu. Drugim rečima, usled razvoja poslovnih praksi, preduzetnici vrlo često na internetu prepoznaju nov model zarade ili pak novu ciljnu grupu, te i priliku za širenje poslovnih aktivnosti.

U modulu pred vama imaćete priliku da uvidite ne samo dobrobiti koje savremeni tehnološki i informacioni razvoj donosi poslovnim praksama već i da bliže spoznate korake razvoja u internet preduzetništvu. Usled toga, glavni fokus gradiva pred vama biće postavljen na razvoj online poslova i ideja. Zahvaljujući različitim primerima iz internet prakse, kroz ovaj modul predstavljene su određene metodologije koje mogu jasnije definisati polazište i ciljeve i precizno ukazati na putanje razvoja jedne poslovne ideje u uspešnu startup kompaniju.

Ključni pokazatelji učinka predstavljaju konkretne metričke podatke koji uzimaju u obzir prilikom upravljanja projekata. Međutim, neke od osobenosti internet preduzetništva leže u konceptu transparentnosti, a onda i otvorenosti, budući da se pred online preduzetnicima konstantno pojavljuju nove prilike za razvoj i unapređenje proizvoda/usluge ili brenda, pa čak i poslovnih okvira. Stoga, glavni cilj modula Online Entrepreneurship jeste da vam približi glavne tendencije razvoja savremenog preduzetništva, ali i da ponudi korisne metodologije preko kojih je moguće preispitati poslovne zamisli u savremenom poslovnom okruženju.

Modul će vam odgovoriti na pitanja:

Šta je online preduzetništvo?

Online ili digitalno preduzetništvo podrazumeva poslovanje na internetu. Ovo internet preduzetništvo prodaje proizvode ili usluge putem interneta bez prethodnog investiranja u fizičke prostore. Postoje različite poslovne sfere koje mogu biti tumačene kao internet preduzetništvo. Tako se, recimo, pod online preduzetništvo mogu podvesti držanje i prodaja online kurseva, online savetovanja iz određenih oblasti – prava, finansija itd., online prodaja, usluge advertajzinga, softverske usluge i dr. Jedna od glavnih prednosti ovakvog modela poslovanja jeste to što nije neophodno investirati veliki kapital kako bi se ušlo u preduzetništvo. Jedan od osnovnih uslova za pokretanje internet preduzetništva je kreiranje minimalne proizvodne vrednosti zahavaljujući kojoj ćete moći da istražite uspešnost poslovne ideje. Online preduzetništvo dozvoljava preduzetnicima da rade odakle žele, što im pruža veliku fleksibilnost u poslovnoj organizaciji i vođenju strategijskog menadžmenta.

Koji je značaj merenja u internet preduzetništvu?

Merenje poslovanja može povećati produktivnosti, odnos sa kupcima i prodaju, i to bez potrebe za većim investicijama u razvoj i unapređenje. Zahvaljujući različitim metričkim podacima dostupnim online, internet preduzetnik može da se informiše o tome za koji proizvod ili uslugu su njegovi kupci najviše zainteresovani. Osim toga, preduzetnik može prepoznati i fazu u procesu kupovine pred kojom kupac odustaje od kupovine. Tako se vrlo lako može na osnovu analitičkih podataka prepoznati ono mesto ili mesta na kojima kupci odlaze sa sajta. Jedino preko spoznaje svih postojećih problema na sajtu moguće je reagovati na poslovne neuspehe u internet preduzetništvu i unaprediti poslovni okvir.

Šta predstavlja minimalni održivi proizvod u internet preduzetništvu?

Minimalni održivi proizvod u internet preduzetništvu jeste proizvod koji je u dovoljnoj meri gotov proizvod za plasman na tržište, a na osnovu čijeg plasmana se može sagledati uspešnost proizvoda i smernice daljeg razvoja u unapređenju proizvoda. Jednostavno rečeno, minimalni održivi proizvod je zapravo proizvod koji je dovoljno gotov da se može pojaviti pred kupcem. Ranija poslovna preduzetnička praksa uglavnom je nalagala da se od preduzetnika očekuje da napravi velika ulaganja kako bi se ostvario proizvod koji će se pojaviti pred kupcem. Vrlo čest je bio slučaj da nije postojalo testiranje koje će prethoditi plasmanu proizvoda na tržište. Međutim, sa pojavom interneta, ovaj aspekt preduzetništva se značajno izmenio. Internet preduzetnik izbegava velika ulaganja u konačni proizvod, već povratnu informaciju o rezultatu realizovanog dobija u vrlo kratkom vremenskom okviru. Ideja minimalnog održivog proizvoda podrazumeva uštedu vremena, ali i resursa, što znači da se investiranje u proizvod može povratiti u relativnom kratkom vremenu.

Plan i program predavanja

1. Ideja kao polazna tačka u internet poslovanju
2. Analiza tržišta i konkurencije
3. Targetiranje ciljne grupe
4. Fomiranje brenda

  • Ideja
  • Dizajn
  • Sistem
  • Brend
  • Priprema i realizacija

5. Pozicioniranje brenda na različitim online kanalima – društveni mediji, online portali, native advertising i dr.

  • Važnost kvalitetnog sadržaja

6. Prepoznavanje tačke proboja brenda na tržištu
7. Trendovi koji dominiraju u internet poslovanju

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se