SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Kurs Theory of Web Design

Teorija web dizajna detaljnije objašnjava zašto je pojavom interneta u današnje vreme neophodno da praktično svaka kompanija bude prisutna online. Naime, mala, srednja, velika preduzeća, pa čak i pojedinci koji se bave nekim biznisom, moraju da imaju neki vid web prezentacije, što je najčešće sajt. Web dizajn kao takav obuhvata skup različitih standarda, disciplina i veština koje se koriste s ciljem kreiranja stranica. Sam pojam je u vezi sa prednjim delom izgleda jedne stranice (frontend), kao i projektovanjem sajta, odnosno koda (backend). 

Dizajn je kroz godine doživeo mnoge promene, pa stoga trendovi u dizajnu se menjaju iz godine u godinu, što dovodi to toga, da ti trendovi postaju deo tehnoloških i kulturoloških promena. Web dizajneri sa razlogom moraju pratiti trendove i promene jer, iako ima nekih ključnih elemenata koji su deo web dizajna i koji se slepo primenjuju, postoje različite tehnike i trendovi sa kojima moraju biti u toku kako bi radili moderna, funkcionalna i za korisnike zanimljiva dizajn rešenja.

Ovo može biti značajna prednost kod konkurencije, jer jednom kreiran sajt nikada nije gotov i on treba da se ažurira konstantno u skladu sa promenama koje svakodnevno dolaze i prema željama korisnika. Zato jedan web dizajner treba uvek biti u toku sa vremenom i novim trendovima kako bi bio u stanju da isporuči klijentu rešenje koje prati najnovije dizajnerske trendove u svetu.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: E-Business & Internet Marketing.

Opis i ciljevi kursa Theory of Web Design

Kurs Teorija web dizajna bavi se teorijskim elementima web dizajna, principima i pravilima koje treba poštovati prilikom izrade sajta. Raspored elemenata na sajtu i teorija boja na webu oblasti su koje će biti detaljno razrađene. Kurs se bavi kratkim istorijskim razvojem interneta i sajtova. On detaljnije objašnjava razliku između printa i web dizajna. Opisuje elemente web dizajna i njhovu primenu na sajtu. Polaznici će razumeti na koji način se mogu razviti ideje za sam projekat putem moodboarda. Polaznicima će u kursu biti objašnjena pravila web dizajna – od teksta i grafike do rasporeda osnovnih elemenata na sajtu.

Glavni cilj kursa jeste savladavanje osnovnih koncepata i principa web dizajna, postavljanje teorijskih i praktičnih osnova za nadgradnju u vidu izrade i dizajna web sajtova, kao i upoznavanje sa razvojem web dizajna od same pojave interneta, načinima na koji se web dizajn tada gradio i razumevanje osnove razlika pristupa dizajniranja za print i web. Polaznici će biti u mogućnosti da povežu tok promena koji je doveo do novih i modernijih pristupa web dizajnu sve do danas, kao i na koji način da koriste nove pristupe u web dizajnu kako bi dobili moderno i funkcionalno rešenje. 

Dalje, kroz kurs Teorija web dizajna polaznici će se osposobiti da uspešno razlikuju elemente web dizajna, naučiće pravila po kojima se gradi web dizajn i ređanje elemenata na webu, kao i pravilnu primenu UI dizajna, tj. upotrebe teksta i grafike prilikom dizajniranja sajta. Kroz kurs će adekvatno razumeti značaj navigacionog menija na sajtu, načine njegove primene, kao i način funkcionisanja tipografije na webu i razliku između dizajna za print i web. Zatim, ovaj kurs će im bolje približiti i pojasniti zašto je značajan responsive dizajn, kako prilagođavanje sajta različitim veličinama ekrana utiče na njegovu uspešnost da privuče nove korisnike. 

Takođe, još jedan bitan cilj kursa je da polaznici razumeju odnos dizajner–klijent i potrebe klijenta analiziranjem informacija dobijenih od klijenta i pravljenjem koncepta, kao i da se osposobe da prezentuju sajt klijentu i da u skladu sa zahtevima sajta odaberu adekvatan web domen i hosting.

Kurs Theory of Web Design će vam odgovoriti na pitanja:

Koja je razlika između print i web dizajna?

Ono što je potencijalno odličan print dizajn bi verovatno kao web dizajn bilo vrlo loše. Iako print i web dizajneri imaju mnogo toga zajedničkog, ipak postoje neke ključne razlike u njihovom načinu rada, s obzirom na formate koje koriste za dizajn. Print dizajn se odnosi na svako rešenje koje je namenjeno štampanju, a to podrazumeva brošure, flajere, vizit kartice, knjige, postere, novine, pa i predmete kao što su majice, olovke, šolje itd.

S druge strane, web dizajn se odnosi na dizajn web sajtova prilagođen mobilnim i desktop uređajima. Web dizajn se ne odnosi samo na izgled sajta već na njegovu funkcionalnost i upotrebljivost, odnosno na korisničko okruženje, informacionu arhitekturu, strukturu stranice, navigaciju, boju, fontove, izgled stranica i slika. Jedna od ključnih razlika između print i web dizajna jeste u načinu kako ga korisnik doživljava i vidi. Držanje nečega u ruci, recimo letka, potpuno je drugačiji osećaj od iskustva na sajtu, gde se od korisnika zahteva potpuno drugačija interakcija, odnosno potencijalni kupac drugačije posmatra oba vida dizajna, što utiče na dizajnera i njegovu odluku kako će pristupiti projektu.

Koji su to ključni elementi web dizajna na koje treba da obratimo pažnju?

Iz godine u godinu možemo videti nove trendove u web dizajnu, stilovima i fontovima koji se koriste. Postoje različiti načini da izgradite svoj sajt, u zavisnosti od toga šta želite da vaš brend poruči korisnicima koji će ga posećivati i koju poruku želite da im pošaljete. Način na koji vaši korisnici vrše interakciju sa sajtom može mnogo uticati na samo poslovanje. Dizajn sajta, naravno, zavisiće od situacije do situacije, odnosno od modela poslovanja, samog brenda, vrste proizvoda/usluge, ciljne grupe itd. Međutim, bez obzira na navedeno, postoje neki ključni elementi koji se moraju naći na sajtu i kojih se dizajner uvek pridržava, a to su header, footer, body.

Šta je moodboard i koji su njegovi elementi?

Moodboard se ne primenjuje isključivo na web dizajn, već i na grafički dizajn, dizajn enterijera, modni dizajn, dizajn tekstila i sl. Moodboard se odnosi na kolaž koji čine različiti elementi i njegova funkcija jeste da prenese viziju dizajnera ili klijenata kroz fotografije, boje, fontove, tipografske elemente, teksture i druge elemente. Dizajner prilikom kreiranja moodboarda treba da ima na umu da na njemu uvrsti korporativne elemente brenda za koji se radi, a to su boja, logo ili neki drugi prepoznatljivi elementi kompanije.

Navešćemo ispod spisak elemenata koji treba da se nađu na jednom moodboardu, može varirati u zavisnosti od projekta i želje klijenta, a, između ostalog, to su sledeći elementi:

 • fontovi,
 • logo kompanije,
 • boje, palete boja, uzorci boja,
 • primer teksta sa brojevima i znacima interpunkcije,
 • teksture,
 • ilustracije,
 • fotografije,
 • screenshotovi različitih sajtova,
 • video-klipovi,
 • teksture različitih vrsta papira,
 • teksture tkanina,
 • isečci iz novina,
 • ilustracije, crteži, slike itd.
teorija web dizajna

Kako stilizovati tekst za sajt i koje tri glavne familije fontova razlikujemo?

Razlog zbog kojeg je odabir fonta važan za brend ili kompaniju jeste to što čak i font može izazvati određenu emociju kod korisnika i uticati na njegovo iskustvo. Ono što želite da omogućite jeste da se korisnik oseća prijatno dok čita. Odabir fonta će uveliko zavisiti od industrije, odnosno od onoga čime se kompanija bavi i tematike sajta. Ne treba koristiti previše različitih fontova. Razlikujemo tri familije fontova: tradicionalna familija, proširena familija i superfamilija.

Pored fonta, vrlo je bitno da kao dizajner znate kako da stilizujete tekst za sajt, da izaberete format da bude u skladu sa formom sajta, kao i gde da ga postavite. Treba obratiti pažnju na prostor između slova, razmake (beline) između reči, dužine rečenica, prelamanja teksta itd.

Kako navigacija može odrediti ton celog sajta i iskustvo korisnika na njemu?

Značajan broj istraživanja pokazuje da se skoro 50% prodaje gubi zbog nemogućnosti da korisnik pronađe željene informacije na sajtu, a to je ishod loše navigacije i loše organizovanog sajta. Navigacija na sajtu predstavlja u stvari neku vrste mape i korisniku na prvi pogled objašnjava šta na njemu može naći. Što je ova mapa jednostavnije i jasnije predstavljena, veća je šansa da korisnik obavi željenu konverziju. 

Ukoliko navigacija za njega ima smisla, korisnik će tačno znati kako da kroz nekoliko klikova dođe do željene informacije. Na sajtovima razlikujemo dve glavne vrste navigacije, a to je navbar (horizontalna navigacija) i sidebar (vertikalna navigacija), obično sa leve strane.

Šta je to responsive dizajn?

Responsive dizajn je dizajn sa različitim elementima, odnosno elementima koji se prilagođavaju u zavisnosti od uređaja sa kog posmatrate. Dizajn jednog sajta koji je prilagođen desktop uređaju može da ima skroz drugačiji izgled na mobilnom uređaju, čime značajno kvarite korisničko iskustvo i odbijate korisnike sa svog sajta. S obzirom na to da se iz godine u godinu broj korisnika mobilnih uređaja značajno povećava u odnosu na korisnike desktop uređaja, morate dizajn sajta prilagoditi svim uređajima, kako bi korisničko iskustvo bilo podjednako, nezavisno koji uređaj korisnik upotrebljava. 

Kako bi dizajn bio responsive, potrebno je da uradite fleksibilan layout stranice, da imate fleksibilne slike i medije (flexible images and media), a pored toga trebaju vam i medija uputi (Media queries), model za CSS3 specifikaciju. Takođe, nepisano pravilo je da je lakše dizajn početi od najmanjeg uređaja, pa ići ka najvećem.

Kako odabrati dobar domen i web hosting?

Nakon što ste završili sa kreiranjem sajta, neophodno je da odaberete web hosting, prema nameni sajta. Odabir nekog od paketa domena i hostinga zavisiće od kompleksnosti sajta, njegove statičnosti, veličine, broja očekivanih poseta, da li je to neko ecommerce rešenje i sl. Domene delimo na nekoliko kategorija. Neki od top level domena su: .com, .net, .org, zatim nacionalni domeni, koji mogu biti .rs, .co.rs, org.rs, .edu.rs, .co.uk, .gov.uk, .net.uk, .com.ru, edu.ru, .org.ru, gov.ru, .edu.ba, .gov.ba, .net.ba, .org.ba i sl. 

Slično kao i kod top level domena, iz samih naziva se može zaključiti namena domena. Web pretraživači nacionalne ekstenzije uzimaju u obzir prilikom rangiranja sajta u rezultatima pretrage. Nakon domena, prilikom izbora hosting provajdera uzmite u obzir potrebe sajta. Tri vrste hostinga koje treba razmotriti su dedicated (zakup kompletnog servera), VPS (virtual private server, odnosi se na podelu servera na više virtuelnih servera) i shared hosting (zakup prostora na već postojećem serveru, koji se deli sa ostalim korisnicima shared hostinga).

Plan i Program predavanja

1. Istorijski uvod, elementi web dizajna i moodboard:

 • Uvod;
 • Elementi web dizajna;
 • Moodboard (proces dizajniranja i njegove faze). 

2. Pravila prilikom dizajniranja sajta:

 • Pravila web dizajna;
 • Tekst i grafika na sajtu;
 • Navigacija, upotreba boja i povezivanje sajta sa društvenim mrežama.

3. Fontovi, responsive dizajn i prezentacija sajta:

 • Fontovi na webu (tipografija);
 • Dizajn za responsive; 
 • Prezentacija dizajna (sajta); 
 • Izbor domena i web hostinga;
 • Klijent (odnos dizajnera prema klijentu).

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se