Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs SEO WordPress

Kurs SEO WordPress obrađuje temu optimizacije web sajtova kreiranih preko WordPress sistema za upravljanje sadržajem ili CMS (Content Management System) platforme. Ovaj kurs namenjen je svima onima koji žele da nešto više saznaju o načinima izvođenja optimizacijske prakse na WordPress platformi za unos sadržaja. Ovaj kurs jedan je u nizu stručnih kurseva koji se bave optimizacijom web sajtova za internet pretraživače (Search Engine Optimization). 

Kurs SEO WordPress zamišljen je tako da polaznicima pruži naprednu teorijsku osnovu, ali i da im što detaljnije demonstrira praktičnu primenu prethodno izloženih teorijskih znanja. Platforma za unos sadržaja WordPressa jedno je od najčešće korišćenih CMS rešenja za koje se opredeljuju vlasnici domena. Naime, na WordPress platformi kreirani su neki veći sajtovi kao što su: BBC America, OptinMonster, The Walt Disney Company, United States Mission Geneva, Renault, Sony Music, The Washington Post i dr. 

CMS rešenje WordPressa može se vrlo brzo savladati i jednostavno podesiti, zbog čega je ono čest izbor mnogih početnika prilikom kreiranja prvog web sajta. Mada WordPress jeste zgodan za neke početne korake, nikako ne bi trebalo ignorisati sve mogućnosti koje on pruža. Stoga je CMS platforma WordPressa prikladna i za neke kompleksnije web sajtove. 

Ipak, potrebno je znati da WordPress nije potpuno prikladan za optimizaciju za pretraživače, već je neophodno imati određena znanja o podešavanjima na WordPressu kako bi se uspešno odgovorilo optimizacijskim pravilima.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: Content & SEO Manager.

Opis i cilj kursa SEO WordPress

Kurs SEO WordPress koncipiran je tako da pruži što precizniju sliku o WordPress platformi za unos sadržaja. Sa tim u vezi, u kursu se govori o tome šta je CMS, kao i zašto se WordPress smatra jednom od najboljih i najkorišćenijih platformi za pravljenje sajtova. Posebna pažnja posvećena je svojstvima ove besplatne platforme, za koju se može reći da je jednostavna i laka za upotrebu, sigurna, da nudi veliki broj tema i pluginova, da podržava sve tipove medija, ima veliku zajednicu itd. Ipak, i pored svih ovih prednosti i dobrih strana WordPressa, trebalo bi znati da ovo CMS rešenje nije potpuno prikladno za optimizaciju web stranica za internet pretraživače. Zbog toga je potrebno imati određena znanja o konkretnim podešavanjima kako bi platforma WordPress bila pogodna za optimizaciju. 

U okviru kursa posebna pažnja posvećena je osnovnim SEO podešavanjima u WordPressu. Teme koje se obrađuju na ovom kursu su: instalacija tema pogodnih za optimizaciju, podešavanje permalinka, breadcrumbsa, ručno odobravanje komentara, unos adekvatnih i relevantnih alt tekstova u slike, interno linkovanje postova/stranica, pravilno kreiranje URL struktura, odgovarajuća veličina slika, izbegavanje dupliranog sadržaja, kreiranje XML sitemapa. Da bi se brže i jednostavnije savladavala WordPress platforma, ponudili smo poseban deo u okviru kursa posvećen WordPress terminologiji. U kontekstu SEO prakse, ovo CMS rešenje sadrži određena mesta koja je neophodno podesiti kako bi web sajt bio optimizovan za internet pretraživače. Sa tim u vezi, tokom kursa biće predstavljene najbolje prakse u WordPressu kada je reč o stranama, zatim o kategorijama, tagovima, paginaciji, autorskoj arhivi, datiranoj arhivi i dr. Veliki izbor kompatibilnih pluginova i tema jedna je od odlika WordPressa, te se u kursu SEO WordPress obrađuju i svojstva pluginova kao što su Smush, Yoast SEO, Broken Link Checker, Google Analytics by MonsterInsights, Breadcrumb NavXT, Akismet Anti-Spam, Health Check and Troubleshooting i dr.

Cilj kursa SEO WordPress je da na jednostavan način pruži jasna i konkretna znanja o uspešnim praksama optimizovanja sajtova kreiranih preko WordPress CMS rešenja. Sa tim u vezi, u okviru kursa biće objašnjena sva ona ključna mesta, ali i opcije za podešavanje zahvaljujući kojima se ovakvi sajtovi mogu uspešno optimizovati i dobro pozicionirati u rezultatima pretrage na pretraživačima.

Kurs SEO WordPress odgovoriće vam na pitanja:

Šta je CMS?

CMS je skraćenica za Content Management System, tj. sistem za upravljanje sadržajem. Reč je o softveru koji služi stvaranju, upravljanju i ažuriranju sadržaja na web lokaciji. Jedna od osnovnih prednosti ovog sistema je njegova laka i besplatna upotreba. Za upravljanje sadržajem preko ove platforme nije potrebno imati posebna tehnička znanja. Drugim rečima, preko CMS rešenja moguće je vrlo jednostavno napraviti sajt bez stručnih znanja o jeziku kodova. Sistem za upravljanje sadržajem, pored toga što podržava kreiranje sajta, stranica, čuva slike i dr., omogućava i upravljanje dokumentima, korisnicima i njihovim pravima. Pored WordPress CMS-a, kao jednog od najpoznatijih, treba pomenuti da postoje i CMS rešenja kao što su: Joomla, Drupal, Shopify, Wix, Magento i dr.

Koja je razlika između wordpress.com i wordpress.org?

Potrebno je znati da postoje dve vrste WordPressa: wordpress.com i wordpress.org. Ove dve verzije vrlo često stvaraju zabunu među početnicima. Naime, glavna razlika između verzija wordpress.com i wordpress.org je u tome što prvopomenuta opcija predstavlja sajt koji dozvoljava da se kreira poddomen na toj adresi i nije platforma. Za razliku od opcije wordpress.comwordpress.org predstavlja samostalnu CMS platformu koja pomaže kreiranju web sajta na bilo kojoj adresi. U ovom slučaju korisnici preuzimaju besplatno CMS rešenje WordPressa sa wordpress.org i povezuju ga sa svojim zakupljenim hostingom i domenom. Drugim rečima, na wordpress.com verziji korisnici koriste već postojeći WordPress hosting za postavljanje sajta, te adresa koja tom prilikom nastaje glasi: „moj_prvi_sajt.wordpress.com”. Treba pomenuti i to da u ovom slučaju korisnici hosting usluga WordPressa nisu vlasnici svojih adresa. 

Da li je WordPress Search Engine Friendly?

WordPress ne odgovara u potpunosti na optimizacijske uslove. Ipak, dobro je znati da ovo CMS rešenje jeste bolje za SEO nego bilo koja druga platforma. Praktičnost i prilagodljivost WordPressa neke su od njegovih prednosti. Ovo CMS rešenje moguće je vrlo lako uskladiti sa osnovnim SEO preporukama. Podešavanja unutar WordPressa omogućavaju da se sistem podesi tako da vrlo jednostavno odgovori na optimizacijska pravila. Pored toga, tu je i veliki izbor pluginova koje je moguće instalirati u sistemu, a koji znatno olakšavaju optimizovanje kreiranih sadržaja. Jedan takav je Yoast SEO. Prilikom kreiranja web sajta u WordPressu posebnu pažnju trebalo bi posvetiti izboru dizajna tema, koje mogu biti problematične budući da mnoge od njih ne odgovaraju optimizacijskim standardima internet pretraživača. 

Plan i program predavanja

1. Šta je CMS?

Koji je najbolji i najkorišćeniji CMS na svetu?

2. WordPress

3. Da li je WordPress Search Engine Friendly?

Osnovna SEO podešavanja WordPressa

4. Instaliranje SEO friendly teme

 • Odaber www ili non-www
 • Podešavanje friendly permalinksa
 • Omogućavanje breadcrumbsa
 • Aktiviranje ručnog odobravanja komentara
 • Podešavanje URL-a od posta do posta
 • Kreiranje relevantanog ALT teksta za svaku sliku
 • Interno linkovanje druge postove/strane
 • Kreiranje pravilne URL strukture
 • Postavljanje slike odgovarajuće veličine
 • Postavljanje noindex na low-value content
 • Sređivanje duplicate content
 • Kreiranje XML sitemape

5. WordPress terminologija

 • Pages vs. Posts
 • Categories vs. Tags
 • Author Archives
 • Dated Archives
 • Pagination
 • Breadcrumbs
 • Proveravanje „zdravlje” sajta
 • Proveravanje dostupnosti sajta

6. WordPress plugins

 • Smush

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se