Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

IT obuka za buduće stručnjake u oblasti informacionih tehnologija

Trenutno najtraženije oblasti na tržištu rada su informacione tehnologije. Poslovi iz ove oblasti će u budućnosti biti na još većoj ceni. Istraživanja govore da se svake godine stvori potreba za IT stručnjacima za 10 procenata više nego u prethodnoj godini. Ukoliko se odlučite da stičete znanja iz ove visoko profitabilne oblasti, pohađajući neki od IT kurseva, to bi se moglo oceniti kao najbolja odluka u vezi sa karijerom koju ćete doneti u životu. 

Prekvalifikacija za IT

Neadekvatan (bolje rečeno pogrešan) izbor školovanja je nešto što se često dešava. Uglavnom se događa da studenti i đaci ne razmišljaju dovoljno prilikom upisivanja na fakultete i srednje škole, pa izaberu ono što upišu njihovi prijatelji ili nešto što im se u trenutku čini kao najlakši izbor. Ne razmišljajući u tom trenutku o potrebama tržišta rada ili još bitnije – svojim željama. 

IT obuka za buduće stručnjake

Ako se prepoznajete u ovom delu teksta koji ste do sada pročitali, imajte na umu to da niste jedinstven slučaj. Tržište rada se dinamično menja, i većina poslova koji su pre samo nekoliko desetina godina bili traženi danas i nisu toliko aktuelni, a kroz desetak godina bi mogli potpuno da iščeznu. Većina ljudi se trenutno nalazi u komplikovanoj situaciji, ali daleko od toga da je sve izgubljeno. Štaviše, za sve one koji su spremni da u svom školovanju i karijeri naprave promene, postoje velike šanse da u tome i uspeju. Bilo da ste se školovali na fakultetu koji vam ne nudi perspektivan posao ili ste decenijama gradili karijeru u oblasti koja nije više aktuelna kao nekad, imate mogućnost da se prekvalifikujete, steknete nove veštine i postanete profesionalac u nekoj od mnogobrojnih IT oblasti, a prvi korak ka tome je IT obuka.

S obzirom na to koliko često se menjaju potrebe tržišta rada, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Vlada Republike Srbije pokrenule su nacionalni program za IT prekvalifikaciju. Tako se 2018. godine u oblasti IT-ja zaposlilo njih 35 koji su pohađali pilot-akciju IT prekvalifikacije. 

Program IT prekvalifikacije bio je organizovan tako da su u njemu mogli da učestvuju svi punoletni građani koji nisu završili više od dve godine visoke škole na informatičkim smerovima ili fakulteta, ili ne studiraju uopšte. U prvoj fazi pojavilo se više od 12.000 zainteresovanih građana, dok je u uži izbor ušlo njih 700, koji su dobili mogućnost da u devet obrazovnih ustanova na teritoriji Srbije prate IT obuku. Među tim obrazovnim ustanovama bio je i LINKgroup, kompanija koja sprovodi obuku za PHP programere i Java programere. Program je trajao 250 nastavnih časova, što je minimum utrošenog vremena za sticanje znanja kroz praktičan rad i teoriju. 

Jedan od zanimljivih podataka je da je prema statistici Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji vladala potražnja za nekoliko desetina hiljada IT stručnjaka. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko najtraženijih zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija. 

Poslovi u IT sektoru

IT predstavlja oblast rada koja se vrtoglavo širi u svim segmentima. Skoro da i ne postoji poslovanje koje nema potrebu da bar u neki svoj element poslovanja ne integriše informacione tehnologije. Zainteresovanima koji bi želeli da grade karijeru u ovoj oblasti nudi se širok spektar mogućnosti na ogromnom broju smerova iz IT oblasti. IT obuka je prvi korak ka zaposlenju u ovoj oblasti.

Quality assurance (QA)

Zanimanje koje kod nas predstavlja ulazni, tj. početni posao u svetu IT-ja za veliki broj developera, žargonski se naziva „tester”. Zaduženja osobe koja radi na ovoj poziciji su raznovrsna, ali pretežno se tiču pronalaženja grešaka u softveru (bugova) i saradnje sa programerskim timom sa ciljem otklanjanja problema, provere funkcionisanja mobilnih aplikacija, programa i sajtova.

Mobile app developer

IT sektor beleži napredak, pa samim tim i oblast informacionih tehnologija beleži rast. Tako se javlja sve veća potreba za usavršavanjem poslova. Mnoge kompanije imaju potrebu za IT profesionalcima koji su stručni u vladanju tehnologijama koje se koriste za kreiranje mobilnih aplikacija, iz razloga što su orijentisane na njihov razvoj i unapređenje. 

Software engineer

Samo zanimanje je izuzetno cenjeno i veoma popularno i traženo. Inženjeri softvera rade na kreiranju izuzetno obimnih i kompleksnih softverskih rešenja kao što je razvoj čitavih operativnih sistema, za razliku od developera i programera. Zato ovo zanimanje spada u oblast inženjerstva. Zanimanje softverskih inženjera se sastoji od čitavog niza međusobno povezanih radnji kao što su implementacija i dizajn softvera, analiza potreba korisnika, održavanje i testiranje softvera i mnoge druge.

Java programer

Učenje Java programa najpraktičnije je rešenje za one koji ne mogu da se odluče kojoj oblasti IT-ja da poklone svoju pažnju. Ovo bogatstvo programskih jezika C i C++ je izuzetno primenljivo jer se koristi za stvaranje velikog broja aplikacija i softvera, što nas dovodi do zaključka da su Java developeri među najtraženijim IT profesionalcima na tržištu rada. 

Network administrator 

Nazavisno od prirode posla, administracija mreža predstavlja neophodnu poziciju u skoro svakom okruženju. Administratori mreža imaju zadatak da ispituju nedostatke i slabosti mreža, implementiraju i instaliraju bezbednosni softver, testiraju i obavljaju monitoring mreža, održavaju mrežne infrastrukture (modemi, svičevi, ruteri...). Slična ovoj poziciji, po prirodi posla, jeste pozicija sistem administratora, a razlike se uočavaju u tome što se administratori sistema više usredsređuju na implementaciju, instalaciju i bezbednost računarskih servera i sistema. U manjim firmama ove dve pozicije su često spojene u jednu. 

PHP programer

Jedna od najzastupljenijih oblasti u IT-ju je zapravo PHP programer. Ključni razlog za to je što PHP predstavlja najpopularniji web programski jezik i osnovu za milione sajtova širom sveta. Najčešća funkcija ovog programskog jezika je kreiranje dinamičkih sadržaja na strani servera. Isto tako, ovaj jezik se koristi i za programiranje grafičkih interfejsa i konzolnih aplikacija.

Web developer

Bilo da želite da budete freelancer ili tražite posao u korporativnom preduzeću, ovo zanimanje je pravo rešenje za vas. Unapređenje aplikacija je i više nego neophodno danas, tako da ne postoji web developer koji je nezaposlen. Za kvalitetno obavljanje ove vrste posla potrebno je savladati čitav niz jezika – od onih koji se koriste na serveru kao što su PHP, Perl ili Python, preko opisnih poput HTML-a, do onih koji funkcionišu na strani korisnika, kao što je Ajax. Za sam kraj, neophodno je i znanje jezika za rad sa bazama podataka (MySQL i njemu slični jezici). Ako su vas zainteresovale sposobnosti koje poseduje web developer, razmislite o školovanju koje vam može pomoći da steknete znanja iz navedenih web tehnologija. 

Data analyst

Zanimanje analitičara podataka je idealno za vas ako u isto vreme osećate naklonost i prema sferi u kojoj dominiraju brojevi iz kojih možete da donosite zaključke i prema informacionim tehnologijama. Ova pozicija često iziskuje da zaposleni istražuje, prezentuje i prikuplja podatke tako da oni budu korisni kompaniji za koju radi. Prema istraživanjima koja se odnose na budućnost tržišta rada, profesionalci iz ove oblasti će biti najtraženiji u čitavoj IT industriji. 

Database administrator

Zaduženje database administratora je da, pre svega, obraćaju pažnju na softver spacijalizovan za čuvanje i skladištenje podataka. Poslovi koje administratori sistema obavljaju tiču se nadogradnje i instalacije servera baze podataka, optimizacije i praćenje performansi baze podataka, migracije podataka, pravljenja sigurnosnih kopija, dodele korisničkih pristupa, bezbednosti baze podataka i sl. Stručnjaci za administraciju baza podataka su izuzetno traženi na tržištu rada, kao što su i druge pozicije koje dolaze iz oblasti informacionih tehnologija.

IT project manager

Osoba zaposlena na poziciji menadžera projekata u oblasti informacionih tehnologija izvršava upravljačke poslove, koji se sastoje od kreiranja budžeta, ciljeva, planova i resursa budućih projekata, kao i stvaranje timova zaduženih za realizaciju projekata. Zaduženja menadžera projekta su takođe da prati faze projekta, brine o rasporedu i organizaciji, brine o rokovima i merljivosti rezultata projekta. Dobar IT menadžer mora da poseduje znanja iz svih oblasti, jer ovaj posao predstavlja most između programerskih, poslovnih i inženjerskih veština. 

Kako naći dobar posao u oblasti IT-ja?

Postoji mnogo načina da se osposobite i usavršite za rad u IT-ju. U Srbiji je veliki broj visokih škola i fakulteta koji nude školovanja i kurseve iz oblasti informacionih tehnologija. Nije za potcenjivanje ni broj onih koji stiču znanja na brojnim video-tutorijalima, online kursevima i drugim formalnim i neformalnim platformama za učenje. Ukoliko želite potpunije znanje od onog koje možete steći pohađajući kurseve, toliko vredno da sa njim dobijete ulaznicu za zaposlenje u najuticajnim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija, tu je IT obuka koju obezbeđuje InternetAcademy.

Ukoliko smatrate da su neke od navedenih pozicija baš za vas, možete se prijaviti za razne obuke i kurseve koji će vam pomoći u tome da preusmerite svoje znanje i karijeru.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.