Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Šta je HTML?

Kada je u pitanju izrada sajtova i uopšte aplikacija na internetu, postoje neke tehnologije i jezici koji su obavezni jer bez njih internet ne funkcioniše. Jedan od takvih jezika jeste i HTML, odnosno HyperText Markup Language. U nastavku ćete saznati šta je HTML, zašto je bitan i kako da ga naučite.

šta je html

Kada posetimo neki sajt, ono što vidimo jeste grafički sređena stranica, sa različitim informacijama koje pretražujemo. Ono što ne vidimo jeste izvorni kod te stranice, koji je napisan uglavnom u tri jezika, a to su HTML, CSS i JavaScript. HTML je strukturni programski jezik i on služi za strukturiranje sadržaja na samoj stranici.

Ovaj jezik omogućava da na sajtu objavite informacije bilo kog formata – od slike do zvuka i videa. Pruža mogućnost da strukturirate bilo koji deo sadržaja onako kako vi želite, uz poštovanje određenih pravila za kreiranje sadržaja na stranici. Kako biste mogli da ga upotrebljavate pri izradi sajtova, potrebno je da detaljnije saznate šta je HTML zapravo.

Šta je HTML?

HTML, odnosno HyperText Markup Language, označava jezik za strukturiranje sadržaja. Reč hyper nam govori da je u pitanju nelinearni način funkcionisanja. To praktično znači da možete koristiti sajt na način koji vama odgovara, bez nekog unapred određenog redosleda. Odlikuje ga modularnost, što mu daje mogućnost konstantnog unapređenja i modifikacije.

Reč markup nam govori da je ovo jezik uz čiju je pomoć moguće bliže definisati sam tekst. Sve je ovo, naravno, omogućeno jer postoje HTML tagovi, na primer za podebljanje slova, podvlačenje, prebacivanje slova u kurziv i još mnogo toga. HTML broji veliki broj tagova, pa ćete s vremenom naučiti da vladate njima kroz praktičan rad.

Upotreba HTML-a

Pretraživači kao što su Chrome, Mozzila Firefox i Safari web stranice otvaraju u vizuelnom obliku, onako kako ih mi inače vidimo. Međutim, pretraživači ih ne vide tako, već kroz fajlove koji su snimljeni u .html obliku. U takvom fajlu tekst i sadržaj su strukturirani u skladu sa tagovima i atributima (koji su sastavni deo html elemenata) ovog jezika. Ako je sve usklađeno i urađeno po pravilima, onda će nam sajt biti prikazan onako kako je i zamišljeno.

Nakon što browser otvori web stranu, on je prebacuje u krajnji oblik – onako kako mi vidimo. Tada nam se prikazuju i informacije do kojih smo hteli da dođemo. Ako dođe do neke greške pri pisanju samog html koda, može se desiti da nam sajt neće biti prikazan kako treba. Zbog toga je najpametnije testirati sajt pre nego što postane online za druge korisnike. Ako tagovi ili atributi nisu korišćeni po unapred definisanom režimu, može se desiti da se stranica ne prikaže onako kako smo zamislili.

programiranje na laptopu

Osnovni koraci – upotreba HTML tagova za obradu teksta

HTML tagovi su jednostavni za korišćenje, pa ćete uz malo truda naučiti osnovne korake koji će vam olakšati posao na internetu. Važno je naglasiti da svaki tag mora imati svoj početak i kraj, kao i sadržaj koji ćete napisati između takvih tagova. 

Pri uređivanju teksta u HTML dokumentu nije potrebno koristiti složenije komande, pa vam zato predstavljamo nekoliko osnovnih, koje će vam biti dovoljne za uvod u html. Kada pišete bilo koji tekst, neophodno je pre toga kreirati naslov – tako je i u ovom slučaju. Za označavanje naziva stranice koristi se h1, a svaki naredni podnaslov – h2, h3 pa do h6 – označava se zbog preglednijeg čitanja. 

Za nove pasuse koristi se tag p, dok se za oblikovanje teksta koriste tagovi b boldovano, i italic ili del precrtana slova. Pored ovih tagova, u osnovne možemo svrstati i tag img za ubacivanje URL-a koji vodi do slike, a isto tako možete podvući tekst koristeći tag u, kada želite posebno istaći određeni deo teksta. Ovo su neki od osnovnih tagova za formatiranje teksta, dok vremenom kroz praktičan rad možete naučiti i ostale. Važno je napomenuti da je struktura html dokumenata vrlo jednostavna. Prva sekcija u html kodu na koju ćete naići sadrži neophodne informacije o stranici kao što su opis (meta description) i naslov, i poznata je kao html head.

Svaki kod mora da ima svoj kraj, pa se tako svaki tag mora završiti sličnim znakom, uz dodavanje kose crte (/).

Ako je neki deo teksta izrazito važan i želite ga boldovati, koristićete fizičke tagove, poput b.

Ono što će se videti na stranicama sajta biće:

boldovan tekst koji će posetiocima biti prikazan u ovom obliku.

Tagovi koje kreirate u HTML-u neće biti prikazani posetiocima sajta, ali će biti prisutni u kodu.

Čemu služi HTML?

Važnost HTML-a ogleda se u tome što je neophodno njegovo poznavanje za bilo koji posao koji ima veze sa internetom. Bilo da se bavite content marketingom, copywritingom, SEO optimizacijom ili web dizajnom, morate imati osnovno znanje iz ove oblasti. 

Ukoliko želite da izgradite i pokrenete online prodavnicu, jedan od programskih jezika koji ćete koristiti jeste i HTML. Dobro dizajniran i uređen sajt doneće i veću prodaju. Da biste uspeli u tome, morate unapred razmišljati šta korisnik želi da postigne kada klikne na vaš sajt, kako bi stranice koje pravite prilagodili njegovoj pretrazi.

Kada je reč o kodiranju, greške su neizbežne, jer je u pitanju posao sa mnogo znakova i brojeva. Ipak, važno je znati da, uz njihovo menjanje, uvek možete popraviti loše napravljene elemente u HTML dokumentu i kreirati stranicu po svojoj želji.

Kod zahtevnijih poslova, kao što je programiranje, jasno je da osnovno znanje o HTML-u neće biti dovoljno. Da biste savladali kodiranje na naprednijem nivou, savetujemo da upišete jednogodišnje školovanje sa priznatim setifikatom koje će vam pružiti sva neophodna znanja za složenije zahteve u programiranju.

Na vama ostaje da se odlučite na kom nivou želite da upoznate kodiranje, koje postaje sve traženije u poslovnom svetu. Prilagodite se promenama koje dolaze sa pojavom interneta i napravite odličnu karijeru usvajajući znanja o HTML-u.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.