Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs How to sell E-business services

Pokretanje jednog poslovnog modela može biti izazov, ali i unosan posao za jednog preduzetnika. Pod poslovnim modelom ovde ne mislimo na otvaranje frizerskog salona niti auto-mehaničarske radnje, već na pokretanje jednog poslovnog web projekta. 

Iako u početku svako elektronsko poslovanje deluje kao dobro isplativ poslovni model gde se osnivač dobro dosetio kako da ostvari zaradu, nešto kasnije postajemo svedoci da te male elektronske kompanije više nema. Može biti da je porasla, propala ili je jednostavno dobro prodata. Zato je jedan od prvih problema sa kojima se susreću preduzetnici vrednovanje, odnosno realna procena elektronskog poslovanja. 

Vrednost kompanije na internetu dobro je tumačiti kroz nekoliko problemskih okvira koji se odnose na: finansijsku korist koju (ne)ostvaruje poslovni model, saobraćaj koji ima, operacije koje se izvršavaju, nišu kojom se bavi, bazu korisnika/kupaca koju ima poslovanje, ali i na proizvode i druge odlike koji ističu poslovanje. Svi ovi faktori moraju biti uzeti u obzir prilikom vrednovanja i procenjivanja jednog elektronskog poslovanja. 

Pojedini preduzetnici pak odlučuju da ne prodaju svoju internet prodavnicu ili uslužnu radnju. Ovo je u praksi često bila pogrešna odluka za većinu poslovnih modela, jer su oni ubrzo posle odbijanja prodajne cene propali usled nepripremljenosti menadžmenta za dalji razvoj poslovnog modela i modela zarade. Ipak, ima i onih internet kompanija koje se osnivaju i razvijaju samo sa ciljem da budu dobro prodate novim vlasnicima. 

Opis i cilj kursa How to sell E-business services

U okviru kursa How to sell E-business services saznaćete na koje sve načine možete prodavati svoje proizvode i usluge putem različitih tehnika i metoda o kojima ste mogli da slušate na prethodnim programima. Prva problemska oblast koja će biti obrađena na kursu tiče se geneze razvoja web projekta. Zato će biti reči o tome šta se smatra uspešnom prodajom, ali i kako se do nje dolazi. Jedna od osnovnih ideja kursa jeste da predstavi procese prodavanja jednog elektronskog poslovanja, ali sa osvrtom na praksu preko koje se dolazi do uspešnog web projekta koji je moguće prodati. 

U kursu će zato biti obrađene neke od najčešćih praksi koje dovode do pravilne metodologije rada i koje podrazumevaju edukaciju, tačnije testiranje sposobnosti preduzetnika koji osniva posao, zatim istraživanje i proučavanje različitih okvira i metodologija poslovanja, te odabir one odgovarajuće metodologije rada preko koje će se dostići željeni rezultati. 

Koliko je važno posmatrati tuđe preduzetničke ideje elektronskog poslovanja, toliko je važno i imati jasan pregled postignutog, ali i po(d)uku od onih ostvarenih, uspešnih, ali i nedostignutih ili neuspešnih akcija jednog poslovnog modela. Iskusni preduzetnici koji prodaju svoje elektronske usluge vrlo često kreiraju i sopstvenu metodologiju, koju ostvaruju na osnovu lične poslovne prakse. 

Tokom ovog kursa metodologija je i jedan od ključnih termina koji se obrađuje, ali i jedan od značajnijih koncepata u genezi razvoja web projekta. Posle geneze projekta biće predstavljen postupak ugovaranja projekata, a biće reči i o nekim konkretnim i korisnim savetima za kreiranje projekata koji mogu koristiti budućim preduzetnicima i osnivačima elektronskih kompanija. 

Pokretanje elektronskog poslovanja može biti znatno jednostavnije ukoliko se imaju potrebna znanja za vođenje online poslovanja, odnosno ako se jasno precizira model poslovanja kom se teži, ako se izvedu sva neophodna ispitivanja i istraživanja tržišta, zatim ako se kreira jasna i jedinstvena vrednost proizvoda ili usluge koja se plasira i, konačno, ako ona adekvatno odgovori potrebama i zahtevima ciljne grupe elektronskog poslovanja. 

Posle predstavljanja prethodnih rezultata ili rada obavljenog za druge klijente, zbog angažovanja od strane novog klijenta, neophodno je kreirati ponudu, radne dokumente i izveštaje, zahvaljujući kojima se potvrđuje tržišna vrednost jednog elektronskog poslovanja koje se prodaje. Međutim, postoje i druge prodaje usluga na internetu kao što su dropshipping model, prodaja reklamnog prostora, frilensovanje za različite poslovne subjekte itd. – one mogu pomoći da se unovče znanje i sposobnost na internetu. 

Kurs How to sell E-business services odgovoriće na pitanja:

Šta podrazumeva pristup projektnom upravljanju?

Pristup projektnom upravljanju podrazumeva različite etapne radnje među kojima je jedna od najbitnijih kreiranje i definisanje jasnog projektnog plana. Projektni plan predstavlja dokument kojim se određuje dužina projekta. Zahvaljujući projektnom planu, jasno se mogu sagledati početak i kraj jednog projekta, ali i njegove kontrolne tačke. Projektnim planom se definiše i obim, a mogu biti prikazani i troškovi koji se mogu pojaviti tokom radnih zadataka na projektu. Tako je prilikom kreiranja jednog projekta potrebno voditi računa o preciznom sastavljanju multidisciplinarnog projektnog tima. Osim toga, važno je sagledati i definisati sve strategije koje će biti realizovane preko internet biznis plana i internet marketing plana. Tehničkoj ili praktičnoj realizaciji projekta prethodi kreiranje koncepta i scenarija sajta, odnosno plana njegove taktičke realizacije. 

Koja su ključna mesta toka jednog projekta?

Ključnim mestom toka jednog projekta smatra se određivanje potreba klijenata. Vrlo je važno da se pre upuštanja u projekat jasno definišu bitna mesta preko kojih se zadovoljavaju potrebe i rešavaju problemi klijenata, a do kojih se dolazi preko razgovora sa upućenima i prikupljanjem i analiziranjem različite internet dokumentacije. Naredno bitno mesto jesu sagledavanje promena u poslovnim procesima, nove obaveze ili novi radnici, ali i pronalaženje potencijalnih smetnji koje bi mogle da ugroze realizaciju toka projekta.

Rešavanje problemskih situacija počinje sa detektovanjem problema koji se mogu pojaviti na projektu, a zatim sledi i njihovo odstranjivanje. Tako, na primer, problemsko mesto prilikom kreiranja jedne online prodavnice može biti odabir programerskog i dizajnerskog tima koji će na pravi način odgovoriti zahtevima projekta; zatim, pismeno definisanje svih faza i zahteva na projektu kako ne bi došlo do naknadnih (ponekad problemskih) korekcija na projektu/prodavnici; unos sadržaja uz poštovanje prethodno osmišljenog content plana i svih aktivnosti u vezi sa unosom sadržaja.

Koji su to radni dokumenti i izveštaji jednog elektronskog poslovanja važni?

Radni dokumenti i izveštaji su veoma važni budući da se metodologija rada na projektu može videti kroz ovu dokumentaciju. Tako ove ponude, radni dokumenti i izveštaji omogućavaju da se svi neophodni projektni podaci predstave vlasnicima i osobama od važnosti na jednostavan i sveobuhvatan način. Preko ovih dokumenata predstavlja se važnost primene određene tehnologije ili metodologije, pa čak i načina promocije u okvirima projekta preko kojeg se jasno definišu i usvajaju radna načela i metodologije rada na projektu.

Ovakvi dokumenti nazivaju se business case dokumenti. Jedan od dokumenata koji je neophodan za kreiranje zahteva za ponudu je RFP šablon dokument, koji služi kao alat za kreiranje zahteva za ponudu u različitim oblastima promocije i može biti dobar alat za kreiranje najbolje ponude. Dokumenti za definisanje posla predstavljaju dokumentaciju preko koje se može upoznati sa svim poslovnim problemima koji mogu nastupiti na projektu. I konačno, završni dokument svakako je izveštaj o radu. 

Plan i program predavanja

1. Kako da prodate ono o čemu ste učili na InternetAcademy

2. Geneza razvoja web projekta 

  • Metodologija i njeni primeri
  • Projektni plan
  • Poslovni procesi
  • Tok projekta
  • Ugovaranje projekata

3. Kreiranje sopstvenih projekata

4. Horizontalna/vertikalna prodaja

5. Studije slučaja uspešnih biznisa bez početnih investicija

6. Znanja potrebna za vođenje sopstvenog online projekta

7. Kreiranje ponude, radnih dokumenata i izveštaja

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se