Želite da postanete online preduzetnik, a ne znate odakle da počnete? Ovo su odgovori na najčešća pitanja

Želite da postanete online preduzetnik, a ne znate odakle da počnete? Ovo su odgovori na najčešća pitanja

Šta svaki online preduzetnik mora da ima? Početni kapital? Ne. Poslovni prostor? Ne. Sposobnost kritičkog mišljenja? Da.

Veliki je broj pitanja koja se nameću svakome ko razmišlja o preduzetništvu, a ako želite da uspete u online biznisu, morate ih sebi iznova i iznova postavljati i razmišljajti o odgovorima. Prvo pitanje koje se nameće jeste da li treba da postanete online preduzetnik ili ne. Da biste na njega smisleno odgovorili, morate razmisliti o mnogo drugih pitanja koja će vam pomoći u ovoj odluci.

online preduzetnik

Da li moram da napustim svoj stalan posao?

Ne! Veliki broj onlajn preduzetničkih inicijativa nastao je kao sporedan posao. Istina je da je veoma izazovno raditi puno radno vreme i voditi online biznis, ali to nije nemoguće. Kada se počinje, prirodno je da se u prvo vreme ne smete odreći izvora prihoda. Kako je svaki online biznis rizik, finansijska sigurnost je za svakog preduzetnika od ključnog značaja.

Da li moram da imam obezbeđenu investiciju?

Ne! Ogroman broj online biznisa startuje i raste i bez investitorskog kapitala. Kredit za startap može biti rešenje za vaš online biznis.

Da li uopšte imam šanse da uspem?

Da! Iako 90 posto internet preduzeća ne preživi prvu godinu, ne bi trebalo da odustajete čak i ako vam se to dogodi. Ne gubite iz vida da se takmičite i sa biznisima slične veličine, ali i sa korporacijama. S druge strane, mnogi online preduzetnici su tek nakon ispečenog zanata na nekoliko promašenih projekata napravili svoj multimilionski biznis. Zato se vratite na prvo pitanje i shvatićete značaj finansijske sigurnosti.

Da li mi je potreban početni kapital?

Imajte u vidu da vaši troškovi u početku uopšte ne moraju biti veliki. Ako imate prenosni računar i pristup internetu, potencijal za pravljenje novca je već tu. Uz dobru ideju i savladane tehnike pretvaranja ideje u biznis, brzo ćete doći do uspeha. Škola za internet preduzetništvo i godinu dana učenja predstavljaju prvo ulaganje u finansijskom i vremenskom smislu. Uz online obuke možete zadržati posao, a svoju ideju s mentorima razviti dok ste u „školskoj klupi”.

Imam li snage i motivacije?

Da li ste pročitali tekst do ovog dela? Onda sigurno u vama tinja želja da postanete preduzetnik. Odgovor je da! Da biste postali preduzetnik, morate ostati motivisani i preuzeti odgovornost. Kako da zadržite motivaciju? Razmislite dobro i planirajte unapred. Pre nego što lansirate svoj online biznis, preduzmite sve korake da on bude uspešan. Pre nego što uplovite u preduzetničke vode, završite obuku za online preduzetnika. Pre nego što se otisnete u džunglu, testirajte svoje ideje u bezbednom okruženju.

Da li moram da imam zaposlene?

Ne! Dok ne stanete na noge, nema potrebe za povećanjem troškova. Istina je da ćete u početku sve morati sami, ali niste ni prva ni poslednja osoba koja je svoj biznis pokrenula od nule. I giganti poput Amazona i Fejsbuka počeli su iz studentskih soba i garaža.

Važno je da režim u kome sve radite sami ne postane navika. Čim budete bili u situaciji da zaposlite radnike i deligrate posao, to i uradite. Vaš preduzetnički posao treba da ima viziju i strategiju.

Da li da počnem od proizvoda ili usluge?

Ni od jednog ni od drugog! Najpre počnite od tržišta. Dok ne ispitate tržište, ne znate gde leži vaša šansa. Čak i da duže vreme razmišljate o nekoj ideji, ne znači da će biti profitabilna.

Zato je najbolji način da pomno pratite forume i saznate šta je korisnicima zaista potrebno. A što se vaše ideje tiče, pretragom ključnih reči možete ustanoviti da li je u pitanju nešto što korisnicima treba i kakva je konkurencija.

Da li mi je potreban biznis plan?

Naravno! Dobar poslovni plan je osnova svakog uspešnog preduzetnika. Ovo naročito važi ukoliko planirate da tražite finansijsku podršku od investitora.

Srećom, na kvalitetnoj obuci za preduzetništvo možete naučiti kako da napravite savršen poslovni plan.

Da li moram da imam reklamu?

Sve zavisi od tipa proizvoda ili usluge. Po pravilu je oglašavanje obavezno, osim ako nemate unapred dogovorenog velikog klijenta za koga svakodnevno radite konsultantski posao.

Iako je „marketing od usta do usta” bolji od bilo kog oglašavanja, dok ne porastete toliko da budete prepoznatljiv online brend čije ime vaša ciljna klijentela dobro zna, moraćete da se oglašavate. Pa čak i nakon toga – dokle god se vaša konkurencija oglašava, moraćete i vi.

Da li ću moći da finansiram marketinške kampanje?

Da! To ne bi trebalo da vas plaši. Jer većina preduzetnika na početku karijere razume marketing kao ogromne bilborde i TV spotove. Kao onlajn preduzetnik vi ste prirodno orijentisani ka internetu. Tako možete početi sa skromnim kampanjama preko pretraživača poput Googlea, gde prve rezultate možete napraviti ulaganjem od svega nekoliko stotina evra.

I konačno pitanje je da li je online preduzetništvo za vas. Da! Da nije, ne biste vreme trošili na čitanje ovog teksta. Ako se ne osećate spremnim i želeli biste da saznate sve o vođenju biznisa – od dokumentacije za registraciju firme, preko kreiranja biznis plana, do menadžmenta i kontrole kvaliteta, sertifikovana obuka za preduzetnika nameće se kao brza prečica do karijere koja, što je najbolje od svega, zavisi od vas i samo vas.

  • 22.05.2020 10:24

Komentar