Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Content Fundamentals

Web je definitivno promenio način na koji komuniciramo sa kupcima, kao i njhovo ponašanje prilikom kupovine. Ranije je potencijalni kupac, ukoliko je želeo neke informacije o proizvodu, morao da ode do radnje, da pozove telefonom, da zakaže sastanak i sl. Danas je dovoljno da uđe na internet i na pretraživaču može dobiti sve informacije, videti iskustva drugih kupaca, specifikaciju proizvoda, cenu itd. Jednostavno rečeno, korisnik traži relevantan sadržaj koji će njemu biti od koristi i koji će jednostavno odgovoriti na njegov upit. Zato je zadatak brendovi, koristeći osnove kreiranja sadržaja, informišu, edukuju, savetuju i pružaju dodatnu vrednost korisniku. To je sadržaj koji će dati rešenje njegovog problema. Na primer, ukoliko je korisnik ukucao u pretraživač „Kada je najbolje trčati i koliko dnevno”, a vi se bavite prodajom sportske opreme, ne morate ga odmah napasti Google reklamama da kupi patike, trenerku i sl. Kreirajte sadržaj gde ćete mu realno pružiti odgovor kada je najbolje trčati, u kom periodu dana, koliko dugo, kojom brzinom, zašto je to dobro itd., a kroz sadržaj možete suptilno linkovati ka svojoj prodavnici ili uputiti korisnika na kupovinu opreme kod vas, ali tek nakon što ste mu objasnili kroz sadržaj zašto je veoma bitno prilikom trčanja koristiti adekvatnu obuću i odeću.

Iz tog razloga kreiran je kurs Content Fundamentals, koji će polaznike naučiti šta su osnove kreiranja sadržaja i kako pravilno da iskoriste mogućnosti koje pružaju savremeni kanali online komunikacije. Takođe će steći i raznovrsna primenljiva znanja i veštine koji će im omogućiti da kreiraju interesantan online sadržaj i prikažu ga na način koji će zaintrigirati ciljani auditorijum i podstaći ih na željenu interakciju.

Opis i ciljevi kursa Content Fundamentals

Na kursu Content Fundamentals imaćete priliku da prođete kroz teme koje kurs obrađuje. To su teme koje su važne za razumevanje osnove kreiranja sadržaja i njegove distribucije. Prvi deo kursa bavi se generalno internetom, odnosno time šta nam je on doneo i kako je uticao na komunikaciju danas i na koji način brendovi koriste online kanale za komunikaciju sa svojim potrošačima. Nakon toga objašnjene su ključne razlike između kreiranja sadržaja za offline i online kanale oglašavanja, ali i prikazani praktični primeri i saveti kako kreirati što kvalitetniji sadržaj na internetu za različite platforme, različitih formata.

Drugi deo kursa se fokusira na oblast content marketinga, native advertajzinga i priređivanja sadržaja (content curation). Kod content marketinga, pored definisanja šta on predstavlja i kako se razlikuje od tradicionalnog marketinga, biće jasno objašnjene i razlike između native advertajzinga i content marketinga, kao i ključne razlike između outbound i inbound marketinga i content marketinga. Nakon toga, kroz praktične primere biće prikazane forme content marketinga, kada je najbolje da primenite koju i šta čini jedan kvalitetan content marketing.

Kod native advertajzinga su pre svega prikazane osnovne platforme za native advertajzing, kako ih delimo i kako funkcionišu. Nakon toga, veoma praktično su definisane forme native advertajzinga, kao i kategorije, gde je definisano šta je brendirani sadržaj, a šta informativni, promotivni i prodajni.

Na kraju je objašnjeno priređivanje sadržaja (content curation), kada i gde se primenjuje, kako izgleda proces priređivanja sadržaja, kao i na koje načine sve možete priređivati sadržaj.

Generalno, osnovni cilj ovog kursa jeste da polaznicima objasni osnove kreiranja sadržaja danas, ali i značaj interneta kao dominantnog medija komunikacije. Pored toga, cilj jeste razumevanje i usvajanje znanja koje će omogućiti polaznicima da kreiraju kvalitetan i relevantan sadržaj na online kanalima u različitim formatima, kao i da nauče na koje se sve načine sadržaj može distribuirati na internetu. 

Kurs Content Fundamentals će vam odgovoriti na pitanja

Šta je content marketing?

Glavni cilj content marketinga jeste da privuče potencijalne kupce pomoću sredstava kao što su društvene mreže, multimedija i kreativno pisanje. Content marketing se može definisati kao kreiranje kreativnog sadržaja u pogodnom i inovativnom formatu, kao i njegovo prezentovanje, kako bi se ciljna grupa zainteresovala za ponuđeni proizvod/uslugu. Jedan od ciljeva content marketinga jeste i uspostavljanje što čvršćih veza sa ciljnom grupom kako bi potrošači osetili povezanost sa brendom i postali lojalni kupci vašeg proizvoda/usluge, a ne proizvoda/usluge vaših konkurenata. Sve ovo se radi sa jednim ciljem, a to je uvećanje prodaje proizvoda i usluga koje vaša kompanija nudi na tržištu.

Po čemu se razlikuju content marketing i tradicionalni marketing?

Osnovna razlika između oglašavanja i content marketinga jeste to što se u slučaju potonjeg kompanije trude da upoznaju svoje potencijalne verne potrošače i koriste direktne kampanje, video-zapise, društvene mreže i sva druga sredstva kako bi dizajnirale strategije za razvoj korisnog sadržaja o proizvodu, zainteresovale kupce i povećale prodaju. Kod oglašavanja ne postoji taj stepen posvećenosti potrošačima, i to je upravo glavna razlika između ova dva koncepta. Više od 80% kompanija koristi neki oblik content marketinga: to nam mnogo govori o njegovom uspehu u korporativnom i poslovnom svetu. Moglo bi se čak reći da je content marketing isto što i oglašavanje, samo sa tačno određenim ciljem: prikupljanje informacija o potrebama i željama potrošača, što daje značajnu prednost content marketingu jer može precizno da usmeri resurse na zadovoljavanje tih želja i potreba i tako ostvari profit.

Šta je native advertising?

Native advertising je vrsta plaćenog oglašavanja gde je glavni fokus na kreiraju sponzorisanog sadržaja koji se uklapa u dizajn web strane na kojoj se nalazi, tačnije i stilski i sadržajno se prilagođava kako bi se u potpunosti uklopio u ostatak sadržaja. Kada govorimo o platformama za native advertajzing, možemo ih podeliti na dve grupe, a to su zatvorene platforme (closed advertising) i otvorene platforme (open advertising). Closed advertising podrazumeva da se oglasi kreiraju samo za određenu platformu, i to u skladu sa pravilima i načinom na koji ona funkcioniše i sadržaj se samo tu objavljuje. S druge strane, open advertising platforme omogućavaju da kreiramo određeni format oglasa koji možemo distribuirati na različite platforme i nismo ograničeni na jednu.

Plan i program predavanja

1. Internet kao novi medijum komunikacije

2. Razlike između offline i online sadržaja

 • Koje su ključne razlike prilikom kreiranja za offline i online kanale
 • Smernice i pravila prilikom kreiranja online sadržaja

3. Content marketing

 • Šta predstavlja content marketing
 • Gde se primenjuje
 • Razlike između tradicionalnog i content marketinga
 • Forme content marketinga

4. Native advertising & content curation

 • Šta je native advertising
 • Na kojim platformama se primenjuje native advertising i koje forme postoje
 • Šta je content curation
 • Koje vrste priređenog sadržaja postoje
 • Kako izgleda proces priređivanja sadržaja i koja je struktura priređenog sadržaja

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se