SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Kurs Online Marketplaces

Potreba za online ponudom i kupovinom iz dana u dan postaje sve veća. Online prodavnice predstavljaju virtuelnu ili online lokaciju preko koje je moguće pretraživati različite ponude jedne ili nekoliko prodavnica, ali i obavljati kupovinu. Komoditet, brzina i sve veća pouzdanost koju pružaju internet prodavnice uticali su na to da se sve veći broj kupaca interesuje za ovakav vid kupovine. „Kupovina iz udobnosti fotelje”, kako se vrlo često naziva online kupovina, postala je jedan od neophodnih i vrlo ozbiljnih modela zarade. Ipak, da bi se bio uspešan u online sferi prodaje i da bi se izgradila jedna poznata e-commerce reputacija ili kvalitetna internet prodavnica, neophodno je imati određena znanja o digitalnom svetu i funkcionisanju u njegovim okvirima. 

Danas je postalo nezamislivo da jedan biznis ne postoji u virtuelnoj verziji. U globalizacijskim okvirima, svedoci smo da brojne velike kompanije osvajaju svet preko svojih usluga i proizvoda. Stoga online prodavnice jesu jedna od glavnih usputnih stanica na putu razvoja elektronskog poslovanja. Online marketplace, poznatiji pod nazivom online platforma ili digitalna prodavnica / robna kuća, ima bitnu ulogu kako u prodajnoj, tako i u komunikacionoj sferi nastupa jedne kompanije na internetu. Drugim rečima, opcija online kupovine omogućila je mnogim poslovanjima da unaprede svoje modele zarade, ali i poslovne modele, a neka su uspela čak i da se razviju do velikih online platformi (Google, Amazon, Facebook, Apple). 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: Online Sales & E-business Development Manager i E-commerce Manager & Entrepreneur.

Opis i cilj kursa Online Marketplace

Kurs posvećen konceptu prodaje u online marketplaceu ili online prodavnici strukturiran je u nekoliko tematskih celina koje se mogu smatrati osnovnim znanjima u okviru oblasti e-commercea. Prva tema koja je kroz kurs obrađena tiče se značenja termina digitalna prodavnica ili online prodavnica. Kada se govori o internet prodavnicama, neophodno je ukazati i na one najjače i najveće online prodavnice, kakve su Facebook, Google, Apple, Amazon i dr. Tokom kursa akcenat će biti na mestu i funkciji koje online prodavnica ima u konkretnom kontekstu, odnosno biće ukazano na njeno mesto u prodajnom levku. Može se reći da je odnos kupaca prema online kupovini u većoj meri uticao i na to da se različite kompanije sve više odlučuju na otvaranje naloga u digitalnim prodavnicama / robnim kućama, odnosno na otvaranje novih online prodajnih mesta. 

Kroz kurs posvećen online prodavnicama imaćete priliku da spoznate važnost online prezentacije za kupca, zatim za startup strategije, ali i za kreiranje cenovne strategije i uopšte za ozbiljne prodajne strategije. Usled toga, treba pomenuti da su neke od najuspešnijih kompanija na internetu značajno uspele da unaprede prodaju posle plasmana proizvoda ili usluga u okviru internet prodavnica. 

Poseban problemski okvir koji će biti predstavljen na kursu Online Marketplace tiče se odabira odgovarajuće online prodavnice. Drugim rečima, u zavisnosti od vrste tržišta, ali i od države i vrste internet prodavnice, zavisi i mogućnost njihovog unapređenja u prodajnoj sferi. Kompanija se u skladu sa svojim ambicijama i ciljevima vrlo često odlučuje ne za jedno prodajno mesto na internetu, već za više njih. Tako većina preduzeća koristi jednu do dve online prodavnice, tj. online robne kuće, a najbolja strategija i dalje je proučavanje vidljivosti proizvoda i usluga koji se prodaju i njihovo postavljanje na adekvatne prodajne online lokacije. Jedan od glavnih problema na koji se može naići prilikom nastupa na većem broju online marketplaceova jeste problem distribucije i problem zaliha. Zato će o ovom problemu biti više reči kroz kurs Online Marketplace. 

Cilj ovog kursa je da pruži pregled jedne od strategija za unapređenje prodaje, odnosno da ukaže na mogućnost uvećanja prodaje preko plasmana proizvoda/usluga u online prodavnicama / robnim kućama. Zahvaljujući ovom kursu, bićete u prilici da strateški definišete one najrelevantnije online prodavnice na tržištu preko kojih se znatno može unaprediti prodaja. Osim toga, bićete u prilici da spoznate na koji način se sprovodi istraživanje o mogućnostima prodaje novih proizvoda i usluga, odabiru odgovarajuće cenovne strategije u odnosu na provizije online prodajnih platformi i, konačno, o uspostavljanju odgovarajućeg kapaciteta prodaje. 

Kurs Online Marketplace će odgovoriti na pitanja:

Šta su online prodavnice?

Digitalni marketplaceovi ili online prodavnice predstavljaju lokaciju gde online kupci tragaju za online proizvodima. Međutim, zahvaljajući prirodi ovih internet prodavnica, moguće je prepoznati i potrebu za ponudom na jednoj online lokaciji. Drugim rečima, zahvaljujući unosu upita kupaca, prodavac dobija informaciju o interesovanju ili potrebi tržišta za konkretnim proizvodom. Tako online marketplace možemo tumačiti i kao dobar alat za prepoznavanje odnosa ponude i tražnje. Digitalne prodavnice postale su glavni trend u razvoju elektronskog poslovanja i taj trend prepoznat je još 2005. godine. Poslednjih godina sve je veći trend spajanja tradicionalnog i online poslovanja kako bi se kreirao jedinstven doživljaj korisnika, kako na offline tako i na online lokacijama.

Od kojih faktora zavisi odabir online prodavnice?

U zavisnosti od vrste tržišta, države/država i vrste online trgovina zavisi i način unapređenja prodaje. Drugim rečima, ispitivanjem pomenutih faktora donosi se odluka o ponudi robe/usluga na jednom prodajnom mestu koje obično jeste web lokacija visoke posećnosti. Za prodaju na razvijenim zapadnim tržištima veoma je važno koristiti mogućnost prodaje preko najvidljivijih i opštepoznatih/specijalizovanih online platformi. Ipak, treba imati u vidu da problem u ovakvim slučajevima može biti distribucija. Za lokalnu prodaju preporuka je adekvatno plasirati i pružiti sve važne informacije o ponudi i distribuciji na onim online trgovinama (robnim kućama) koje posećuju ciljni kupci određenih roba ili usluga. Kod lokalne online prodaje posebno je bitno obratiti pažnju na cene konkurenata, ali i procente koji se podrazumevaju prema politici servisa za online prodaju.

Koje se online prodavnice smatraju najboljim mestima za plasman online proizvoda?

Ukoliko se postave kriterijumi da su u online prodavnicama kupci uglavnom fizička lica, dakle, nisu poslovne organizacije, i ukoliko se prodavnice odnose samo na mesta na kojima se prodaju fizički proizvodi, dakle, nema prodaje usluga (na primer ovim kriterijumom su isključene platforme kakva je prodavnica poslova za freelancere Upwork), može se reći da su globalno najpopularnije online prodavnice na internetu Amazon sa 5,7 milijardi poseta na mesečnom nivou, eBay sa 1,6 milijardi poseta na mesečnom nivou, AliExpress sa 639,1 milion poseta na mesečnom nivou, Rakuten sa 621,5 miliona poseta, a treba pomenuti i JD.com sa 318,2 miliona i Etsy sa 266,3 miliona poseta tokom jednog meseca. 

Plan i program predavanja

1. Šta je (Digital) Marketplace, tj. digitalna prodavnica?

2. Važnost digitalnih prodavnica (marketplace) 

3. Online prodavnica (marketplace) i cenovna strategija

4. Odabir online prodavnice (marketplace)

5. Odabir online prodavnice (marketplace) – studija slučaja

6. Integracija online prodavnica

  • Business to customer (B2C) segment

7. B2B online prodavnica

  • strateško unapređenje business to business prodaje

8. Online prodavnica za unapređenje prodaje

  • strateška postavka

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se