Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Google Shopping

Google Shopping je jedan od korisnih servisa koje je kreirao Google kako bi dodatno pomogao online prodavcima da plasiraju svoje proizvode i usluge preko interneta. Prodaja na internetu obogaćena je novim alatom ili servisom preko koga prodavci mogu kreirati kupovne kampanje, te kroz njih promovisati online i lokalnu ponudu proizvoda, ali mogu i uvećati saobraćaj na sajtu, kao i posetu na fizičkim prodajnim lokacijama. Zahvaljujući ovom Googleovom servisu prodavci na jednostavan način mogu pronaći kvalifikovane potencijalne klijente ili ciljne kupce proizvoda i usluga jedne kompanije. 

Ovaj Google alat može biti vrlo koristan, a njegova posebna prednost predstavlja uvećanje kvalitetnih potencijalnih kupaca, i to upravo zbog prikazivanja onih informacija koje mogu zainteresovati prosečnog kupca. Drugim rečima, ovaj Googleov servis će potencijalnom kupcu prikazati neophodne informacije koje klijenta ili kupca interesuju i zahvaljujući kojima on donosi odluku o kupovini. Jedna od dodatnih pogodnosti Google servisa je jednostavno upravljanje maloprodajnom kampanjom. Shopping oglasi prikazuju se u relevantnim pretragama upravo zahvaljujući mogućnosti predefinisanja podataka pomoću atributa umesto pomoću ključnih reči. I, konačno, kao i svaki Googleov servis, i ovaj pruža mogućnost detaljnog izveštaja i jasnih informacija i pregleda o konkurenciji. Tako, na primer, ovaj servis može da vidi koliko klikova je ostvario određen tip proizvoda, a pruža i prikaz i potencijalnog broja pregleda radi simulacije kampanje

Opis i cilj kursa Google Shopping

Jedna od osnovnih ideja kursa Google Shopping je da vas upozna sa vrlo korisnim servisom preko kog možete da plasirate proizvode i usluge pred zainteresovane internet korisnike. Zahvaljujući ovom kursu imaćete priliku da upoznate kako funkcioniše kampanja i oglasi i na koji način ih je moguće kreirati. Iako funkcioniše kao i drugi servisi oglašavanja, način naplate je drugačiji u odnosu na druge tipove PPC oglasa, čemu će biti posvećena posebna pažnja.

Iako ovi Google oglasi nisu dostupni u svim zemljama, dobro je upoznati se sa tim gde se pojavljuju ovi oglasi, kako se prikazuju i zbog čega su posebno interesantni potencijalnim kupcima. Sa tim u vezi, u okviru kursa biće detaljnije obrazloženi različiti formati i mesta objave različitih oglasa. Kroz kurs ćete imati prilike da prepoznate koje su neke od prednosti određenih formata oglasa, a biće ukazano i na konkretne praktične studije slučaja na osnovu kojih će se uvideti svi benefiti koje ovi oglasni formati imaju. 

Jedan od ciljeva ovog kursa jeste ne samo da vas upozna sa kvalitetnim oglasima već i da vam pruži sliku o tome kako je moguće kreirati različite tipove reklama. Sa tim u vezi, na ovom kursu bićete u prilici da prođete kroz načine kreiranja jedne Google Shopping kampanje za inostrano tržište, a shodno preferencama za kampanju vrlo dobro ćete znati da definišete i njene prioritete. Drugim rečima, saznaćete kako funkcionišu različiti prioriteti u kampanjama ovih oglasa. 

Kroz kurs ćete biti u prilici da znate kako da kreirate Shopping kampanju sa grupama proizvoda, ali i da opredelite odgovarajuće atribute prema grupama proizvoda. Osim toga, jedna od posebnih zamisli ovog kursa jeste da vam približi mehanizme i metode optimizovanja oglasa u kampanjama. Takođe, kroz ovaj kurs upoznaćete se sa nešto jednostavnijim upravljanjem kampanjom, odnosno sa načinom na koji je moguće uvećati vrednost konverzije i proširiti doseg kampanje, kroz primenu Smart Shopping kampanje. 

Kurs Google Shopping će vam odgovoriti na pitanja:

Koji tipovi oglasa postoje u okviru Google Shoppinga?

Google Shopping prodavcima proizvoda nudi mogućnost odabira tri tipa oglasnih formata. Prvi tip podrazumeva oglase za proizvod (Product shopping ads) ili oglase koji se prave na osnovu podataka o proizvodu koji se šalje u Google Merchant Center. Drugi tip oglasa je oglas za prikazivanje proizvoda (Showcase shopping ads) koji su grupisani prema kategorijama. Ovako prikazane proizvode na oglasima, u kojima u okviru jednog oglasnog prikaza postoji istaknuto i više proizvoda, moguće je upoređivati. Poseban tip oglasa jesu lokalni kataloški oglasi koji se koriste podacima iz fida oglasa, odnosno iz lokalnog inventara, kako bi angažovali korisnike na Google display mreži i povećali saobraćaj u lokalnim prodavnicama. 

Gde se sve prikazuju Google Shopping oglasi?

Google Shopping oglasi imaju različita mesta plasiranja proizvoda pred internet korisnicima. Stoga, šoping oglase je moguće videti u okviru kupovnog taba (shopping tab) u Google pretrazi. Međutim, ova opcija prikaza zasad nije dostupna u svim zemljama. Šoping oglasi se mogu pojaviti u pretrazi, i to pored rezultata pretrage – odvojeno od tekstualnih oglasa. Osim na ovim mestima, Ovi oglasi mogu se prikazati i na Googleovim partnerskim sajtovima za pretragu. Primera radi, ukoliko je kampanja podešena tako da obuhvata partnerske sajtove za pretragu. Osim svih ovih meta, Google Shopping oglasi se mogu pojaviti i u okvirima Google display mreže, u okviru koje su i YouTube, Gmail, Google Discover. 

U kojim se sve zemljama prikazuju oglasi Google Shoppinga?

Iako je tip lokalnih kataloških oglasa Google Shoppinga dostupan u svim zemljama koje podržavaju oglase lokalnog inventara, drugi Google oglasi mogu se prikazati samo u određenim zemljama. Među zemljama u kojima je moguće oglašavanje preko šopinga su: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Vijetnam, Danska, Izrael, Indonezija, Indija, Irska, Italija, Japan, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Kanada, Kolumbija, Malezija, Meksiko, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugalija, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Singapur, Tajvan, Tajland, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Filipini, Francuska, Holandija, Hongkong, Češka, Čile, Švajcarska, Švedska, Španija. Treba naglasiti da je ovo spisak zemalja iz 2020. godine u kojima se mogu videti oglasi Google Shoppinga, mada u budućnosti postoji tendencija ka širenju dostupnosti ovih Googleovih opcija i na druga tržišta.

Plan i program predavanja

1. Prednosti Google Shoppinga

  • Kako funkcionišu kampanje i oglasi
  • Kako se formira cena oglasa
  • Gde se prikazuju oglasi

2. Formati Google oglasa

  • Product shopping ads
  • Showcase shopping ads
  • Local inventory ads

3. Zahtevi koje je potrebno ispuniti za Google Shopping 

4. Kratki vodič za kvalitetne oglase

5. Kreiranje Google Shopping kampanje

  • Odabir preference za kampanju
  • Prioritet kampanje

6. Shopping kampanja sa grupama proizvoda

7. Smart Shopping kampanje

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se