Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Introduction to PPC

PPC je skraćeno od Pay-Per-Click i predstavlja model plaćenog oglašavanja koji funkcioniše tako što se oglašivaču naplaćuje po kliku na oglas koji on plasira. PPC osnove su zato neophodne za svakog ko želi da koristi jedan od najkorišćenijih modela plaćenog oglašavanja. Iako sam proces nije komplikovan (oglas se plaća po kliku, odnosno onda kada korisnik klikne na oglas), njegovo sprovođenje je predmet mnogih analiza.

Uzmimo za primer rezultate pretrage u Google pretraživaču. Dosta ljudi će pitati zašto bih plaćao sponzorisane rezultate, kada već mogu besplatno da se pojavim u rezultatima pretrage nekog pretraživača, pa čak i na Googleu?

To jeste tačno, možete, ali na kojoj stranici rezultata pretrage? Dokazano je da većina korisnika ne ide dalje od prve strane rezultata u pretraživaču, eventualno do druge. Ukoliko imate novo poslovanje ili prejaku konkurenciju, veoma teško ćete se pozicionirati u vrhu rezultata pretrage, jer organsko pozicioniranje zahteva najpre dosta vremena i ulaganja u izradu kvalitetnog sadržaja na veb-stranicama, gde taj kvalitet treba konstantno da se održava.

PPC marketing vam može pomoći da sponzorisanim, kvalitetnim rezultatima pretrage plasirate svoju veb-stranicu u sam vrh rezultata pretrage na pretraživaču. Naravno, to što ste platili oglas ne znači da ćete biti u samom vrhu rezultata pretrage, već na to utiče dosta faktora. Više o tome će svakako biti u kursu.

Opis i ciljevi kursa Introduction to PPC

Kurs PPC osnove ima cilj da predstavi dva osnovna kanala za oglašavanje na internetu koji se primenjuju u oglašivačkoj PPC tehnici. Fokus prvog dela kursa je na modelu oglašavanja PPC u okviru Facebook Ads Managera. Međutim, ono što prethodi priči o oglašivačkim servisima na internetu jeste predstavljanje konkretnog modela oglašavanja. Drugim rečima, u uvodnom delu kursa imaćete priliku da se upoznate sa terminom PPC, zatim sa različitim oglašivačkim serivsima koje nudi Google, ali i da saznate nešto više o osnovnim pojmovima kao što su: remarketing, licitacija, Ad Rank. Osim toga, biće reči i o razlici između PPC i SEO oblasti. Uvod u PPC obrađuje jedan od najkorišćenijih modela plaćenog oglašavanja danas – šta predstavlja, kako funkcioniše ceo ovaj sistem i koji sve to različiti modeli PPC oglašavanja postoje. U ovoj nastavnoj jedinici upoznaćemo se sa najkorišćenijim modelom plaćenog reklamiranja.

Cilj kursa PPC osnove jeste da se polaznici na praktičnim primerima upoznaju sa razlikama plaćenih oglasa u rezultatima pretrage u odnosu na organske rezultate i da nauče da prepoznaju organske rezultate pretrage i sponzorisane rezultate pretrage na pretraživaču. Zatim će biti objašnjenje ključne razlike između Google Ads i Google AdSense sistema, kada se koji koristi i u koje svrhe.

Zahvaljujući precizno objašnjenim oglašivačkim okvirima, nakon završenog kursa steći ćete korisno znanje o različitim oblicima ili formatima PPC oglašavanja i drugim neophodnim terminima koje treba da poznaje budući PPC oglašivač. Jedna od osnovnih ideja ovog kursa je da pruži korisna teorijska znanja, koja su upotpunjena praktičnim primerima vezanim za konkretne modele PPC oglašavanja, zatim za remarketing oglašavanje, kako funkcioniše u praksi i kako se odvija ceo proces. Pored toga, cilj jeste da polaznici razumeju proces u okviru Google reklama koji prethodi svakom prikazivanju oglasa, a to je aukcija, na osnovu kojeg se donosi odluka da li će neki oglas prikazati i koja će njegova pozicija biti.

Kurs Introduction to PPC će vam odgovoriti na pitanja:

Šta je kontekstualni marketing?

Kontekstualno oglašavanje se odnosi na kreiranje i distribuiranje oglasa koji se stilski i vizuelno uklapaju u dizajn i temu veb-stranice na kojoj su plasirani. Drugim rečima, kontekstualno oglašavanje možemo definisati kao automatizovani proces u kome se oglas podudara sa relevantnim sadržajem koji se nalazi na nekoj veb-lokaciji. Sistem će odrediti na osnovu sadržaja veb-stranice (konteksta) na kojim veb-stranicama će se koji oglas pojaviti.

Na primer, ukoliko korisnik pristupi veb-stranici na kojoj su glavna tema recepti, kuvanje i sl., a u pitanju je kontekstualno oglašavanje, korisniku će se pojaviti oglasi koji su povezani sa ovom temom, recimo pojaviće se oglas koji oglašava neku vrstu posuđa.

Šta je remarketing?

Remarketing možemo definisati kao oblik oglašavanja u kome je glavni cilj targetiranje korisnika koji su bili u kontaktu sa brendom koji se oglašava. Korisnik koji je posetio određenu veb-stranicu i gledao neki proizvod, kada napusti tu veb-stranicu, u narednom periodu pratiće ga oglasi tog proizvoda i na drugim veb-lokacijama. Mana ovog načina oglašavanja jeste to što za korisnika može biti iritantno da ga jedan oglas prati svuda, a upravo to može biti okidač da ne izvrši kupovinu. Svakako ne treba zanemariti i neke od prednosti, a to je niža cena, veći ROI ("return of interest" - povraćaj ulaganja), precizno targetiranje, veća konverzija itd.

Šta je licitacija i od čega se sastoji Ad Rank?

Licitacija (bidding) se odnosi na aukciju oglasa. Aukciju oglasa možemo definisati kao proces na osnovu kojeg Google Ads sistem procenjuje da li će neki oglas prikazati i gde će biti pozicioniran. Uzmite u obzir da će se dešavati da vam oglas uopšte ne bude odobren ukoliko ne ispunite određene kriterijume. To što ste platili oglas ne znači da će on biti dobro pozicioniran i u samom vrhu rezultata pretrage na pretraživaču.

Zato postoji ocena koja se naziva Ad Rank i na osnovu nje Google odlučuje kako i koje oglase će plasirati. Na taj način oglašivači mogu da dođu do potencijalnih kupaca uz budžet koji njima odgovora. Ad Rank se sastoji iz 5 elemenata:

  • cena koju ste zadali (bid),
  • kvalitet oglasa i landing strana,
  • dodaci u oglasu (ad extensions)
  • prag za rank oglasa,
  • korisničko pretraživanje.

Plan i program predavanja

1. Uvod u PPC – šta predstavlja PPC i koji modeli postoje

2. Razlike između organskih i plaćenih rezultata pretrage na pretraživačima

3. Google Ads vs Google AdSense – ključne razlike

4. Kontekstualni advertajzing

5. Remarketing

6. Licitacija (bidding) – aukcija oglasa

7. Ad Rank – proces na osnovu kojeg Google Ads sistem odlučuje kada i koji će se oglas plasirati

Kurs Introduction to PPC
spinner

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se