Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Advanced Social Media & Social Media Monitoring

Društveni mediji su postali podrazumevano sredstvo komunikacije svake ozbiljnije poslovne prakse. Zahvaljujući plasmanu kompanija na društvenim platformama, poslovne aktivnosti postala su vidljivije i transparentnije, a kompanije prisnije sa svojim klijentima i kupcima. Osim toga, može se reći da su društveni mediji postali ne samo jedno od sredstava komunikacije odeljenja za odnose sa javnošću unutar jedne kompanije već i marketinško sredstvo kojim se može unaprediti svest o brendu, uvećati interakcija sa kupcima i konačno, postići željena konverzija. 

Kako uspeh retko kad dolazi preko noći, tako je i u slučaju kompanijskog ulaganja u prezentacije na društvenim medijima. Neophodno je da prođe vreme, tokom kog će brend uspeti da okupi pratioce oko svog naloga, od kojih su neki verni, a neki potencijalni kupci.  Pored vremena, svaka uspešna prezentacija na drušvenim medijima podrazumeva i dobro pripremljenu i jasno isplaniranu strategiju

Drugim rečima, kompanijama koje planski pristupaju strategijama prezentovanja na društvenim medijima potrebni su napredniji pristupi upravljanju svojim nalozima na društvenim medijima. Stoga, napredno korišćenje društvenih platformi ne podrazumeva brze i jednostavne trikove postizanja saobraćaja na nalozima društvenih medija. Napredno korišćenje ovde prvenstveno znači – održivo, smisleno i odgovorno kreiranje online identiteta brenda kojim će se kompanija razlikovati u odnosu na konkurenciju, ali i zahvaljujući kom može dominirati na tržištu tokom dugog perioda.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: Social Media, Online PR & Community Manager.

Opis i cilj kursa Advanced Social Media & Social Media Monitoring

Kurs pred vama organizovan je u dve celine. U prvoj celini kursa posebna pažnja posvećena je jednoj od najpopularnijih društvenih platformi, na kojoj danas praktično svaki ozbiljniji biznis ima kreiranu poslovnu stranicu. Reč je o naprednom upravljanju Facebook poslovnim nalogom. Tako ćete u okviru prvog dela ovog kursa imati priliku da se podsetite zbog čega je marketing na Facebooku posebno popularan kod različitih poslovnih organizacija. 

Kako bi jedna poslovna organizacija ostvarila dobre rezultate na Facebooku, vrlo je važno da ispred sebe ima jasnu strategiju zahvaljujući kojoj postiže očekivane rezultate. Na ovom mestu važno je ukazati da ne postoji jedna univerzalna strategija, već se one mogu razlikovati od kompanije do kompanije. Ipak, postoje određene opcije i njihove kombinacije koje su poput konstanti prisutne u strateškom planiranju. 

Cilj svakog poslovnog naloga na Facebooku, ali i na drugim medijima, jeste da njegovi sadržaji postignu viralni efekat. Stoga će kroz kurs biti prikazani faktori koji mogu uvećati viralni koeficijent, ali i brojne studije slučaja kojima se ove teze dokazuju. Kada je reč o sadržaju koji stvara veće angažovanja pratilaca na Facebooku, posebno se ističe Facebook Live, tj. emitovanje videa uživo preko Facebooka. Ovo je samo jedan od načina na koje se može pokrenuti angažman pratilaca. 

U okviru druge celine kursa Advanced Social Media & Social Media Monitoring biće reči o tome kako se saobraćaj na zvaničnim sajtovima kompanija može povećati upotrebom drugih društvenih medija. Tako će poseban deo kursa biti posvećen strateškoj upotrebi Quore, LinkedIna, YouTubea, podcasta, foruma itd. 

Poseban deo priče o naprednom korišćenju društvenih medija namenjen je monitoringu rezultata na društvenim medijima. Na koji način se čitaju rezultati, gde se prikazuju, kako se saobraćaj ostvaren na sajtu prikazuje u okviru analitike, na koji način je zahvaljujući tim analitičkim podacima moguće prepoznati mesta za unapređenje strategije na društvenim medijima itd. Sve ovo su samo neke od tema sa kojima ćete se susresti u okviru ovog kursa. 

Obe celine kursa o naprednom korišćenju društvenih medija završavaju sa savetima o tome koje greške ne bi trebalo praviti prilikom plasmana sadržaja na Facebooku, odnosno na drugim društvenim platformama.

Kurs će vam odgovoriti na pitanja:

Na koji način online prezentacija na LinkedInu može biti korisna poslovnim organizacijama?

LinkedIn je poslovna društvena platforma na kojoj kompanije mogu napraviti poslovne profile, biznis stranice i grupe. Ovo je jedna od vrlo korisnih platformi za traženje posla, ali i budućih zaposlenih. Osim toga, LinkedIn je korisna oglašivačka platforma za prikupljanje kontakata i uvećanje prodaje u okviru B2B poslovnog modela. Svaka kompanija koja prezentuje svoje poslovanje na LinkedInu trebalo bi da ima dobro optimizovanu i sređenu poslovnu stranicu. Stranica kompanije se može kreirati sa ličnog profila. Jedna od praksi na ovoj društvenoj platformi kojima se služe mnoge kompanije jeste predstavljanje zaposlenih kompanije kroz pisane tekstove na LinkedInu. Na taj način, kompanija pokazuje svoje ljudsko lice, ali i ističe profesionalnost ljudi koji za nju rade.

Šta je Facebook Live?

Facebook Live je sadržaj koji kompanije najčešće koriste u situacijama kada žele da uvećaju angažman pratilaca. Kao razlog većeg angažmana navodi se želja i osećaj posmatrača da sudeluju u živom programu. Ovakav sadržaj moguće je kreirati i sa profila i sa stranice. U Facebook Live emitovanju moguće je odgovaranje na komentare pratilaca tokom trajanja video-sadražaja, a moguće je i ostavljanje korisnih linkova kojima predstavnici kompanije ili brenda sugerišu šta je potrebno posetiti ili učiniti kako bi se, na primer, ostvario uslov određene akcije. Okvirno trajanje jednog Facebook Livea može biti od 5 do 30 minuta, ali i duže, što obično zavisi od sadržaja, broja gostiju itd. Jedan od ključnih uslova da bi Facebook Live doneo rezultate jeste da on bude dinamičan od samog početka. Na taj način moguće je zadržati pratioce uz prenos. Odgovore na pitanja koja pristignu u komentarima tokom emitovanja videa moguće je integrisati u Q&A formu koja će se pojaviti u okviru priče na Facebooku, kako bi pratioci imali potrebu da isprate sva dešavanja ili odjeke u vezi sa emitovanim video-sadržajem.

Koje aktivnosti i objave mogu davati dobre rezultate kad je reč o plasmanu poslovne organizacije na Facebooku?

Na Facebooku je moguće praviti zasebne grupe za određene oblasti poslovanja koje mogu pružiti dugoročne rezultate jednoj poslovnoj organizaciji. Jedna od opcija za koju se poslovni korisnici najčešće opredeljuju jeste postavljanje plaćenih oglasa, koji najčešće vode do brzih rezultata. Facebook Live, odnosno opcija emitovanja video-sadržaja uživo, predstavlja opciju kakva danas postoji na skoro svim društvenim platformama. Komunikacija preko uživo emitovanih snimaka pred korisnicima u realnom vremenu pruža srednjoročne rezultate. Jedan od saveta koji se odnose na kreiranje sadržaja kakav je Facebook Live jeste da je neophodno steći iskustvo u pravljenju ovakvih sadržaja kako bi se postigao željeni kvalitet u audio i video komponenti videa.

Devojka istražuje kurs Advanced Social Media & Social Media Monitoring

Plan i program predavanja

1. Facebook marketing

2. Facebook strategije

3. Viralnost sadržaja

 • Kako povećati viralni koeficijent?

4. Facebook Live

 • Kako da povećate angažman na Facebook stranici?

5. Greške koje ne treba praviti na Facebook stranicama 

6. Kako se ostale društvene mreže koriste za povećanje saobraćaja

 • Quora
 • Podcasti
 • Forumi
 • LinkedIn
 • YouTube

7. Social media monitoring – Facebook Insights

 • Reach
 • Posts
 • Post details
 • People
 • Followers

8. Google Analytics

9. Greške koje ne treba praviti 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se