Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Google Academy Shopping

Jedan od Googleovih servisa kom je posvećen poseban kurs u okviru Google Academy programa je Google Shopping servis. Reč je o platformi koja je napravljena kako bi umrežila online prodavnice sa pretraživačem. Preko ovog servisa Google pomaže online prodavnicama da predstave asortimane svojih proizvoda i usluga internet korisnicima. Zahvaljujući ovom alatu unapređena je, ali i obogaćena prodaja na internetu. Jedna od funkcija ovog alata je promovisanje online i lokalne ponude proizvoda, a postoji i mogućnost uvećanja fizičke prodaje na različitim lokacijama. 

Korisnost ovog Googleovog alata leži u različitim mogućnostima stvaranja interesovanja kod potencijalnih kupaca, u čemu u većoj meri pomaže dobro filtriranje podataka radi prikazivanja oglasa upravo onim internet korisnicima koji mogu postati kupci određenih poslovnih modela. Preko Google Shoppinga postoji mogućnost da se potencijalnim kupcima predstave sve one neophodne informacije koje klijenta ili kupca mogu interesovati, a onda i uvesti u neku narednu fazu u prodajnom levku. 

Preko Google Shoppinga moguće je pratiti rast poslovanja jedne kompanije koja se bavi prodajom, i to pre svega zahvaljujući poznavanju potreba kupaca, zbog čega je mnogo lakše uspostaviti vezu sa potencijalnim kupcima i povesti ih ka očekivanoj kupovini. Zahvaljujući dobrom poznavanju kupaca, odnosno poznavanju njihovih potreba i navika, ali i načina razmišljanja, vrlo jednostavno se može uvećati prodaja i unaprediti online poslovanje.

Opis i cilj kursa Google Academy Shopping

Jedna od najvećih prednosti Google Shopping servisa jeste konkretno i dosledno praćenje namera internet posetilaca u prodajnom levku. Definisanje prodavnice u službi namere i očekivanja internet posetilaca jedan je od načina na koje Google može pomoći da se unapredi prodaja i poslovanje jedne online prodavnice. Sa tim u vezi, treba pomenuti da je preko ovog servisa moguće odgovoriti na različite izazove jedne online prodavnice, kakvi mogu biti: uvećanje profitabilnosti, uvećanje saobraćaja i potraga za novim kupcima, kao i uvećanje prodaje. 

U okviru kursa Google Academy Shopping biće reči o tome kako je moguće dopreti do više kupaca preko Google Shopping kampanja. Osim toga, biće objašnjeno šta su Shopping kampanje i kakva je perspektiva potencijalnog kupca u situacijama kada nenamerno pristupa pretraživanju proizvoda preko Google Shopping servisa. Kroz kurs će biti predstavljeni i načini preko kojih je moguće povećati online prodaju preko Google Shopping reklama. Zato će, između ostalog, biti reči i o tome šta su Google Shopping oglasi, gde se pojavljuju, u kojim formatima se mogu prikazati, kako se prave itd. Zahvaljujući pojednostavljenom upravljanju kampanjom preko opcije „pametne shopping kampanje” moguće je promovisati proizvode i poslovanja na sajtovima partnerske mreže. Pametne Shopping kampanje nude i opciju automatskog upravljanja kampanjama, odnosno prikazivanje kombinacije slika i teksta koje su najrelevantnije (i najbolji izbor za skretanje pažnje) za oglas. 

Jedna od funkcija u okviru Google Shoppinga je i dovođenje kupaca u lokalne online prodavnice. Preko servisa je moguće promovisati proizvode online prodavnica, ali i meriti performanse oglašavanja preko Google Shopping servisa. Poseban benefit na koji treba ukazati kada je reč o ovom servisu jeste veća vidljivost oglasa pred kupcima na mobilnim uređajima. Kampanje kreirane kroz lokalne kataloge jesu vizuelno dopadljive i pregledne kupcima i jasno prikazuju proizvode na display mreži.

Cilj kursa Google Academy Shopping jeste da vas upozna sa kreiranjem oglasa preko Google Shopping servisa i da istakne prednosti upotrebe ovog alata u online prodaji. Usled toga, preko ovog kursa imaćete priliku da upoznate i na koji način se unapređuje prodaja preko plasiranja pametne shopping kampanje na servisu. 

Kurs Google Shopping će odgovoriti na pitanja

Na koji način servis Google Shopping može povećati prodaju?

Ukoliko je cilj jedne online prodavnice da poveća prodaju, potrebno je da istakne i zatraži odgovor na neku željenu akciju. Tako Google nudi svoju naprednu tehnologiju za razumevanje kupaca, za njihovo skaliranje i pristup podacima koji služe prodavcima da uvećaju prodaju. U slučaju pokretanja neke akcije vrlo je važno prethodno se uveriti da li su ispunjeni svi uslovi, kao što su:

 • ponuda jednostavnog checkout procesa;
 • čuvanje odabranih proizvoda u korpi prilikom kasnijeg pristupa nezavršenoj kupovini;
 • osposobljavanje brzog i responzivnog sajta za mobilne uređaje;
 • obezbeđivanje relevantnih i ažuriranih informacija, kao što su adresa radnje, sati, lokacije i proizvodi u radnji;
 • mogućnost kupovine online i preuzimanja u prodavnici. 

Šta su Smart Shopping kampanje?

Smart Shopping kampanje jesu testerski podtipovi različitih kombinacija slika i teksta koje prikazuju neke od najrelevantnijih reklamnih oglasa. Zahvaljujući ovakvim kampanjama moguće je uvećati prodaju preko Googleove partnerske mreže, odnosno prodaju preko Searcha, Displaya, YouTubea i Gmaila. Smart Shopping kampanje imaju opciju automatizacije procesa kreiranja oglasa, bidovanja kampanja i budžeta, i to nezavisno od toga o kojoj mreži je reč. Preko ovih kampanja moguće je uvećati prodaju, ali i dovesti neke nove potencijalne kupce na početak prodajnog tunela. Ipak, neki od osnovnih benefita koje pruža Smart Shopping kampanja tiču se pojednostavljenog upravljanja kampanjama i uvećanja konverzacijskih vrednosti i dosega online prodavnice.

Gde se pojavljuju oglasi Google Shopping servisa?

Shopping oglasi se mogu pojaviti na vrhu ili sa desne strane Google Search rezultata pretrage u pretraživačima. U ovim slučajevima oglasi se prikazuju kao odvojena polja od dobijene liste rezultata tekstualne pretrage u SERP-u. Osim toga, oglasi Google Shoppinga mogu se pojaviti i kao deo Google Shopping odeljka. Ipak, treba napomenuti da opcija prikaza oglasa u okviru kupovnog taba (shopping tab) nije dostupna na svim geografskim lokalitetima. U određenim prodajnim slučajevima Shopping oglasi se mogu pojaviti i u okviru Search partnerske mreže, na YouTubeu, zatim u okviru Google Discovery i u okviru Google Image pretrage. Oglasi u okviru servisa Google Shopping imaju različita mesta plasiranja proizvoda.

Osoba na računaru istražuje Google Academy Shopping kurs

Plan predavanja kursa Google Academy Shopping:

1. Značaj Google Shopping servisa u prodaji

 • Upoznavanje kupaca
 • Upoznavanje konkurencije
 • Stvaranje željenog korisničkog iskustva

2. Kako Google može pomoći u izazovima

 • Uvećavanje profita
 • Uvećanje saobraćaja
 • Uvećanje prodaje

3. Google Shopping kampanje

 • Šta su Google Shopping oglasi?
 • Prednosti Google Shopping kampanja
 • Kako Shopping oglasi rade

4. Šta su pametne Shopping kampanje

5. Dovođenje kupaca na lokaciju preko Shopping oglasa

6. Promovisanje brenda preko Shopping oglasa

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se