SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Kurs Brand Positioning

Svedoci smo, a često i konzumenti brojnih proizvoda ili usluga brendova ili robnih marki na tržištu. Brend je dobio svojstva garanta, značenje proverenog kvaliteta ili pak potvrdu da to što ćemo kupiti jeste vredno u onoj meri u kojoj smo naučili da to očekujemo od konkretnog brenda. 

Brend može biti bilo šta. On nije samo logo, korporativni identitet, niti je jedino reklama, niti bilo kakav proizvod marketinških aktivnosti. Ovde se pozicioniranje brenda, pre svega, odnosi na njegovo pozicioniranje u svesti potrošača. Brend se vezuje za kreirano poverenje, za pripadanje, za skup jedinstvenih vrednosti, osobenosti proizvoda ili usluge kompanije koja stoji iza brenda. Drugim rečima, brend čine elementi kao što su: identitet brenda, njegova vrednost, prepoznatljivost i, konačno, svest o brendu. 

Svi ovi elementi utiču na pozicioniranje brenda i nerazdvojivi su gradivni deo jedne celine brenda. Pod identitetom brenda misli se na sve vizuelne i verbalne asocijacije koje proizvodi ili usluge brenda stvaraju u okviru jedne sredine, a zahvaljujući kojima se stvara njegova prepoznatljivost. Stoga, prepoznatljivost brenda odnosi se na sva ona pozitivna iskustva koja su potrošači ostvarili korišćenjem brendiranih proizvoda ili usluga i zahvaljujući čemu su stvorili određeno mišljenje i stav o brendu. 

Vrednost brenda je bitan element svakog brenda i podrazumeva odraz investiranja poslovne organizacije u proizvodne ili uslužne rezultate jednog brenda. I, konačno, posebno važan segment kome je i posvećen ovaj kurs jeste element svesti o brendu. Svest o brendu jeste način formiranja informacija o postojanju brenda zahvaljujući kom nastaje brend pozicija.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: Social Media, Online PR & Community Manager i Digital Marketing Planner & Account Manager.

Opis i cilj kursa Brand Positioning

U kursu posvećenom temi Brand Positioning obrađuje se termin brend pozicije, ali i praktični načini i metode za pozicioniranje brenda u mislima potrošača. Ovo je ujedno i glavna tema kursa koja će biti obrađena iz nekoliko različitih interpretativnih, ali i pragmatičnih uglova. Na samom početku ovog kursa imaćete priliku da prepoznate zbog čega je važno razmišljati i raditi na brend pozicioniranju. Stoga, ovaj kurs će ukazati na razloge zbog kojih je brend pozicioniranje važno u kontekstu tržišta. 

Jedan od interpretativnih okvira u kursu o pozicioniranju brenda ticaće se karakteristika brend pozicije. Tako će biti reči o vidovima postizanja različitih dobrih brend pozicija, kao što su relevantnost, jasna poruka, jedinstvenost, poželjnost, različitost, prepoznatljivost i drugi. Osim toga, važno je poznavati i načine za formulisanje jasne pozicione poruke. Zahvaljujući ovom kursu, odnosno preko pragmatičnih vežbi na njemu, bićete u prilici da radite u prilog pozicioniranja brenda preko samostalno kreirane pozicione brend poruke. Način na koji je moguće izvesti pozicioniranje brenda u svesti potrošača biće predstavljen kroz različita pitanja na koja je neophodno da odgovori svaki brend pred plasman svojih proizvoda ili usluga na tržište. Osim kroz vežbu, radi boljeg i preciznijeg objašnjenja, imaćete priliku da se preko interpretacija studija slučaja, odnosno načina plasiranja različitih poznatih brendova na tržištu, upoznate sa brend pozicijama. Jedna od ideja ovog kursa je i da vas nauči da samostalno kreirate „brand statement”, tj. iskaz brenda na osnovu kog se brend pozicionira u svesti potrošača, a koji istovremeno služi i kao prepoznatljiv „upis” u identitet konkretnog brenda. 

Poseban deo kursa Brand Positioning posvećen je alatima za pozicioniranje brenda u svesti potrošača. Kroz praktične i krajnje pragmatične primere biće predstavljena upotreba alata kakvi su: SWOT analiza, prizma brend identiteta, mapa pozicioniranja i tzv. metoda Brand Wheel.

Kurs Brand Positioning odgovoriće na pitanja:

Šta je brend pozicija?

Brend pozicija je posebno mesto koje brend poseduje u mislima potrošača, zbog čega potrošač brend uvek povezuje sa nečim specifičnim i poželjnim, što ga diferencira od ostatka tržišta. Pozicioniranje brenda je jedan od razloga zbog kog se potrošači odlučuju za određeni brend iako u određenoj kategoriji postoji veliki izbor sličnih. Brend pozicija podrazumeva čin oblikovanja ponude i reputacije jedne kompanije sa ciljem da se stekne posebno mesto u svesti potrošača, odnosno u svesti potrošača koji pripadaju konkretnom ciljnom tržištu. Na taj način, kompanija koja stoji iza brenda povećava potencijalnu korist za poslovanje. Vrlo je važno ovde ukazati na to da brend pozicija ne znači pozicija proizvoda, niti se odnosi na pozicioniranje proizvoda na tržište, već se odnosi isključivo na podsvesno, konceptualno mesto brenda u mislima potrošača.

Zašto je važno brend pozicioniranje?

Brendovi se danas suočavaju sa vrlo velikim izazovom, odnosno sa velikim i raznovrsnim potrošačkim izborima. Sve je više izbora pred potrošačima što brendovima znatno otežava posao da se na jednom tržištu istaknu po određenim svojstvima i prepoznatljivostima naspram konkurencije. Brend pozicioniranje je u direktnoj vezi sa potrošačkom lojalnošću, kao i sa potrošačkom spremnošću da obavi kupovinu. Neophodno je raditi na tome da se brend percipira kao omiljeni, ali i kao dosledan, drugačiji i verodostojan. Dobro poznavanje potrošača, a onda i prilika na tržištu, za rezultat ima odgovarajuću poruku preko koje će se brend brže pozicionirati u svesti potrošača, kao jedinstven među drugim proizvodnim izborima.

Koja je razlika između pozicione tvrdnje i slogana?

Vrlo često dolazi do mešanja pozicione tvrdnje brenda (statement) i njegovog slogana. Sa tim u vezi, treba istaći da se pozicione tvrdnje kreiraju za potrebe interne komunikacije o identitetu brenda. Pozicionirane definicije ili tvrdnje najčešće se upotrebljavaju kao vodič za marketinške i operativne odluke poslovanja kompanije i neretko pomažu da se odabere ključna odluka koja utiče na percepciju brenda kod potrošača. Sa druge strane, slogan predstavlja reklamnu poruku koja je eksterna. Slogan je poruka koja je pre svega namenjena za komunikaciju sa potrošačima. Na ovom mestu trebalo bi ukazati i na to da bi slogan trebalo da se oslanja na prethodno formulisane pozicione poruke ili tvrdnje, odnosno da se kreira na osnovu njih.

Devojka istražuje temu pozicioniranje brenda

Plan predavanja:

1. Šta je brend pozicija?

2. Zašto je brend pozicioniranje bitno?

3. Karakteristike brend pozicije

3.1 Karakteristike dobre brend pozicije

  • Relevantna i jasna poruka
  • Jedinstvenost i poželjnost
  • Isticanje pravih osobina brenda
  • Osobine brenda koje se razlikuju od konkurencije
  • Potvrda potrošača

4. Definisanje pozicione poruke

4.1 Ključna pitanja za pozicioniranje

5. Brend pozicija (brend positioning statement)

6. Primeri brend pozicioniranja

7. Alati za pozicioniranje

  • SWOT analiza
  • Brand identity prism
  • Positioning map
  • Brand wheel 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se