Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Google Ads - Measurement

Kada govorimo o prezentaciji bilo kojeg brenda na internetu, u početku je glavni fokus na kreiranju kvalitetnog i relevantnog sadržaja i njegovom distribuiranju. Međutim, šta se događa nakon što ste objavili sadržaj? Ovo je deo kada analitika postaje izuzetno važna.

Do sada ste imali prilike da čujete dosta toga o web analitici, ali je veoma bitno na samom početku da objasnimo šta analitika predstavlja. Analitika podrazumeva proces prikupljanja i obrade velikog broja podataka koji su određenoj kompaniji od značaja, a sve radi ispunjenja određenog poslovnog cilja i zadovoljstva korisnika.

Digitalna analitika se odnosi na različite alate ili platforme na kojima se odvija proces prikupljanja digitalnih podataka sa različitih web lokacija i desktop ili mobilnih uređaja. Kada kažemo web lokacije, mislimo na web sajtove, društvene mreže, landing stranice i sl. Digitalna analitika je alat koji služi za prikupljanje, analizu/obradu, organizaciju i skladištenje kvalitativnih i kvantitativnih podataka. Jedan od glavnih ciljeva praćenja aktivnosti i načina ponašanja korisnika jeste unapređenje korisničkog iskustva, privlačenje novih potencijalnih kupaca, kao i pretvaranje potencijalnog kupca u redovnog. 

Ukoliko brendovi koriste različite analitike i metrike, to može da pokaže koji kanali komunikacije koje koristite nemaju dobar učinak, sa kojih kanala dolazi najveći saobraćaj, ali i konverzije, na kojem tipu sadržaja postoji najviše angažovanja korisnika, gde su najveće reakcije itd. Upravo vam korišćenje analitike omogućava da sve ove segmente posmatrate kao celinu umesto kao zasebne delove.

Opis i cilj kursa Google Ads – Measurement

Sam početak kursa, pre svega, objašnjava šta je digitalna analitika, šta predstavljaju podaci danas i koliko su za bilo koje poslovanje relevantni njihovo prikupljanje, obrada i upravljanje. Nakon toga sledi određivanje poslovnih ciljeva i određivanje adekvatne marketing strategije kako bi oni bili ispunjeni. U ovom delu biće objašnjeno kako da prepoznate šta treba meriti, koje aktivnosti korisnika, kako se tumače dobijeni podaci radi njihove evaluacije i kako se na osnovu toga sprovode dalje akcije.

Nakon toga biće reči o konverzijama. Šta konverzija predstavlja, zašto je bitno da pratite određene konverzije i kako da pratite aktivnosti korisnika koje su od značaja za efikasnije donošenje odluka. Zatim, biće prikazano na konkretnim primerima kako implementirati „Google Ads conversion tracking tag” (parče koda) na sajt ili na aplikaciju, gde i kako se prati stopa konverzije, ali i kako koristiti i Google Analytics za praćenje i merenje konverzija.

Pored toga, biće reči i o Google My Business servisu, šta ovaj servis predstavlja, koji su ključni benefiti njegovog korišćenja i kako ga iskoristiti za online prisustvo brenda, interakciju sa kupcima, upravljanje različitim biznis segementima i sl. Takođe, polaznici će naučiti kako da integrišu Google My Business sa Google Ads nalogom koristeći ekstenzije za lokacije, kao i kako da povećaju saobraćaj sa mobilnim kampanjama i kako optimizovati online/offline strategiju.

Na samom kraju biće reči o Google Marketing platformi, koja objedinjava platformu za oglašavanje i Google analitiku. Cilj kursa jeste da polaznici nauče da „čitaju”, razumeju i izdvoje bitne podatke iz gomile istih. Adekvatnim razumevanjem različitih načina praćenja učinka brenda na internetu, možete značajno unapređivati korišćene marketinške strategije. Polaznici će moći samostalno da koriste različitu Google analitiku kako bi unapređivali svoje kampanje u okviru Google Ads sistema.

Takođe, cilj kursa jeste da polaznici samostalno sprovode marketinške ciljeve u merljive akcije, podese praćenje konverzija (kupovina, instalacija aplikacije, npr. preuzimanje nekog dokumenta, prijava na newsletter i sl.) na web stranama, analiziraju aktivnosti i ponašanje korisnika itd. Generalno, kurs će omogućiti da razumete način na koji se podaci koriste radi što boljeg učinka kampanji, ali i ostvarenja poslovnih ciljeva.

Kurs Google Ads - Measurement će vam odgovoriti na pitanja

Šta je konverzija i zašto je merenje konverzija relevantno za svako poslovanje koje želi da je ostvari putem interneta?

Sve što radite u digitalnom marketingu radite da biste ostvarili neku konverziju. Konverzija se odnosi na bilo koju akciju korisnika koju vi kao brend želite da on izvrši. Često se pogrešno pod konverzijom podrazumeva samo izvršena kupovina od strane kupca. Kupovina jeste jedan vid konverzije koju korisnik može da izvrši na sajtu, ali ne i jedini.

Pod konverzijom se može smatrati i popunjavanje anekete, prijava na newsletter, download nekog dokumenta ili aplikacije, registracija i sl. Generalno, konverzija je odgovor korisnika (akcija koju izvrši) na bilo koji tip poziva na akciju (CTA) od strane brenda. Brendovi neprestano prate stopu konverzije tako što gledaju procenat korisnika koji su izvršili željenu konverziju u odnosu na ukupan broj korisnika koji su bili izloženi tom oglasu.

Šta je Google My Business?

Google My Business je besplatni alat koji omogućava jednoj kompaniji da se oglašava u Google pretraživaču i na mapama (Google Maps). Na ovaj način je omogućeno da se povežete sa svojim klijentima, ažurirate podatke o poslovanju i sl. Google My Business je najčešće izbor malih preduzeća kako bi se prilikom pretrage korisnika pojavljivali u lokalnim rezultatima pretrage.

Ukoliko korisnik pretražuje određeni proizvod ili uslugu, ili neku delatnost, Google će mu prvo izbaciti u samom vrhu rezultata pretrage lokacije određenih objekata (adresa firme, prodavnice, kafića, restorana i dr., u zavisnosti od upita korisnika) koji su korisniku po lokaciji trenutno najbliži. Klikom na neki od tih rezultata korisnik će automatski biti preusmeren na Google Maps, gde će biti prikazana putanja do tražene lokacije.

Čemu služi Google Marketing platforma?

Google Marketing platforma je platforma koja objedinjuje oglašavanje i analitiku, kao i Analytics 360, što je u stvari takođe Google analitika, ali plaćena verzija koja korisnicima pruža dodatne segemente analitike. Na ovaj način je marketinškim timovima unutar kompanija ili agencija omogućeno da ostvare bolju i lakšu saradnju tako što na istom mestu mogu koristiti više servisa i alata koje Google nudi i ujedno da ostvare bržu i efikasniju razmenu podataka. U zavisnosti od toga kolika je kompanija, na raspolaganju imate različite servise i alate

Ukoliko govorimo o manjim organizacijama, na raspolaganju su:

 • Analytics,
 • Data Studio,
 • Optimize (različita testiranja na sajtu i aplikaciji),
 • Surveys,
 • Tag Manager.

 Ukoliko govorimo o velikim kompanijama, na raspolaganju su:

 • Campaign Manager 360,
 • Display & Video 360,
 • Analytics 360,
 • Data Studio,
 • Optimize 360,
 • Surveys 360,
 • Tag Manager 360.

Plan i program predavanja

1. deo

 • Šta je digitalna analitika?
 • Da li je moguće sakupiti „previše” podataka i šta onda?
 • Data vs Insights
 • Merenje postavljenih biznis ciljeva
 • Upoznavanje sa Google analitikom
 • Struktura Google analitike
 • Strategija određivanja, postavljanja i praćenja ciljeva
 • Google analitika sa tehničke strane (implementacija i kastomizacija biznis ciljeva, konfiguracija prodajnih levaka, dizajn kastomiziranih izveštaja i dashboardova, A/B testova itd.)

2. deo

 • Struktura i organizacija različitih naloga klijenata i podataka sa sajtova
 • Prikupljanje i obrada podataka na tri različita nivoa
 • Grupisanje GA izveštaja
 • Korišćenje filtera u GA
 • Ubacivanje koda za praćenje saobraćaja na sajtu
Kurs Google Ads - Measurement
spinner

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se