Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs E-shop Key Elements

Da bi se pokrenula elektronska prodavnica potrebno je mnogo više od pravljenja sajta na kojem će biti omogućeno online plaćanje i poručivanje robe. Svedoci smo da danas postoje na hiljade i hiljade elektronskih prodavnica, ali daleko od toga da su sve uspešne.

Već godinama jedan od ključnih problema sa kojima se elektronske prodavnice suočavaju jeste neadekvatno razumevanje kupaca i onoga što oni žele i šta im treba. Ovo i jeste jedna od ključnih stavki prilikom pokretanja biznisa online – poznavanje svojih kupaca. Zašto?

Ukoliko dobro poznajete svoje kupce, znate njihove navike, preferencije, kako obavljaju kupovinu i sl., možete prema tome optimizovati svoju elektronsku prodavnicu i implementirati sve ključne elemente.

Kada govorimo o elektronskoj prodavnici, upravo jedna od ključnih stavki jeste da se korisniku omogući da što jednostavnije i brže obavi ono zbog čega je došao na sajt. Jedna elektronska prodavnica treba da obuhvati što više konkretnih informacija i da odiše poverenjem kako biste podstakli kupca da obavi kupovinu i izvrši plaćanje.

Pored toga, neki od ključnih elemenata na koje treba da obratite pažnju prilikom pokretanja elektronske prodavnice su:

 • dizajn,
 • sadržaj,
 • checkout proces,
 • navigacija,
 • filteri,
 • predstavljanje proizvoda/usluge kroz tekstualni i vizuelni format,
 • korpa,
 • optimizacija za mobilne uređaje,
 • aplikacija,
 • korisnički servis (FAQ, email, telefon, live chat, društvene mreže itd.).
Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: Online Sales & E-business Development Manager i E-commerce Manager & Entrepreneur.

Opis i cilj kursa E-shop Key Elements

Na kursu E-shop / Key Elements biće obrađeni elementi koji su neizostavni deo svake elektronske prodavnice. Ukoliko imate elektronsku prodavnicu, to znači da potencijalni kupci iz celog sveta mogu u bilo kom trenutku pristupiti vašoj web lokaciji. U tom slučaju vaša prodavnica mora biti „user-friendly”, odnosno prilagođena korisnicima, u suprotnom oni neće preduzeti nijednu akciju.

Dizajn svake elektronske prodavnice je specifičan, kao i dostupne funkcionalnosti, ali svaka elektronska prodavnica ima neke osnovne elemente kao podrazumevane kako bi se poslovanje uspešno obavljalo. Zato ćemo se u nastavku osvrnuti ukratko na neke od elemenata koji se obrađuju u okviru kursa.

Pre svega, kada govorimo o dizajnu internet prodavnice, moramo se odmah osvrnuti na sadržaj. Bez kvalitetnog, relevantnog sadržaja teško da ćete zadržati korisnika dovoljno dugo da preduzme akciju. Dobar sadržaj je preduslov svake uspešne elektronske prodavnice, a pored toga utiče i na rangiranje samog sajta u rezultatima pretrage pretraživača. Tekstualni sadržaj treba biti čitljiv, što jednostavniji, treba izbegavati složene, duge rečenice i upotrebu nekih usko specijalizovanih termina. Pored toga, vizuelni sadržaj takođe je podjednako bitan, jer ukoliko korisniku ne predstavite slike i video proizvoda u visokoj rezuluciji, to će ga sigurno odbiti. Zato će posebna pažnja u kursu biti posvećena izradi sadržaja za elektronske prodavnice i predstavljanju različitih primera kako u praksi to treba da izgleda.

Kada govorimo o samom dizajnu, i ovde važi pravilo da je manje uvek više. Tačnije, odaberite jednu temu koja će se provlačiti kroz ceo sajt. Nemojte mešati stilove, jer sajt neće izgledati atraktivno i biće zbunjujuće za korisnike.

Navigacija kao jedan od ključnih elemenata svake elektronske prodavnice treba da pomogne i usmeri korisnike ka traženim informacijama. Zato ona treba da bude jednostavna i da jasno predstavlja šta se može naći na prodavnici.

Checkout stranice je poslednja stranica na kojoj korisnik može ili da odustane od kupovine ili da je završi. Zato mu nemojte tražiti hiljadu i jedan podatak, već samo one koje su neophodni.

Predstavljanje proizvoda i usluga je jednako bitno kao bilo koji gorenavedeni element, jer morate da imate na umu da prilikom tradicionalne kupovine kupci mogu da vide i isprobaju proizvod pre nego što se odluče da ga kupe – putem interneta ne mogu. Zato je veoma bitno kako ćete predstaviti proizvod ili uslugu i kroz kurs će biti prikazani konkretni primeri i načini kako to da uradite.

Polaznici će posle ovog kursa biti u mogućnosti da odrede ključne elemente jedne elektronske prodavnice, da učestvuju u njihovom unapređivanju, kao i da primene različite tehnike i aktivnosti s ciljem unapređenja korisničkog iskustva.

Kurs E-shop Key Elements će vam odgovoriti na pitanja:

Koji su to osnovni elementi jedne elektronske prodavnice na koje treba obratiti pažnju?

Danas putem interneta doslovno možete kupiti bilo šta, jer su se skoro sve trgovine prebacile i na online prodaju. Internet je umnogome pojednostavio kupovinu i omogućio korisnicima veći komfor prilikom obavljanja ove aktivnosti, ali u isto vreme korisnici su sve zahtevniji i žele da kupovinu što brže i jednostavnije obave. To podrazumeva da vaša elektronska prodavnica mora ispuniti bar neke osnovne uslove, odnosno treba da:

 • bude adekvatno optimizovana za mobilne uređaje,
 • ima jasnu navigaciju i mogućnost pretrage,
 • ima čist dizajn koji će biti konzistentan na svim stranicama,
 • ima kvalitetan tekstualni i vizuelni sadržaj,
 • ima ispravne informacije o proizvodu/uslugama,
 • omogući korisnicima da ostave svoj utisak,
 • ponudi više od jedne opcije za plaćanje i dostavu,
 • ima jasno istaknute uslove korišćenja, plaćanja i zamene robe,
 • ima stranicu sa najčešće postavljenim pitanjima (FAQ) itd.

Zašto je navigacija jedan od ključnih elemenata?

Kada pristupe sajtu, najčešće što korisnici interneta prvo vide je navigacija. Pored toga, uspeh i kvalitet elektronske prodavnice ogleda se, pored nekih drugih elemenata, i u navigaciji, odnosno tome koliko lako će korisnik doći do željene informacije na sajtu.

Bez obzira na to da li se radi o desktop ili mobilnoj verziji sajta, vaša elektronska prodavnica mora biti dobro optimizovana, odnosno dizajn i funkcionalnosti moraju biti prilagođeni različitim uređajima. To posebno važi za navigaciju. Ukoliko korisniku preko mobilnog telefona ne pružite identično iskustvo kao na desktop verziji, on sigurno neće obaviti kupovinu. Navigacija mora da pokaže korisniku odmah šta može pronaći na sajtu i njegovu ponudu.

Kako je najbolje predstaviti proizvod ili uslugu na e-prodavnici?

Predstavljanje proizvoda ili usluga na e-commerce sajtovima treba ukratko da informiše korisnika čemu je namenjen taj proizvod ili usluga, neke osnovne specifikacije i zašto treba da obavi kupovinu, odnosno koji benefit kupac dobija ukoliko izvrši kupovinu. E-commerce sajtovi često zaboravljaju činjenicu da se jedan proizvod ili usluga ne treba predstavljati samo sa tehničke strane, odnosno ne treba da objašnjavate u čitavim pasusima šta je taj proizvod ili usluga, čemu služi, koje funkcije ima i sl. Pored toga, mnogo bitnije je da predstavite koji problem rešavate korisniku. Šta je to što on dobija kupovinom? To je ključni deo opisa svakog proizvoda ili usluge.

Plan i program predavanja

1. Osnovni elementi elektronske prodavnice

2. Dizajn i elementi elektronske prodavnice

3. Sadržaj – tekstualni i vizuelni

4. Dizajn koji više prodaje

5. Checkout proces

6. Navigacija

7. Filteri

8. Predstavljanje proizvoda i usluga (formatiranje teksta, scenario, slike, video, tekst)

9. Korpa

10. Optimizacija za mobilne platforme

11. Korisnički servis (aplikacije, FAQ – najčešće postavljena pitanja, email, telefonski pozivi, live chat, društvene mreže) 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se