2 programa po ceni 1

Kako postati freelancer?

Prije nešto više od 15 godina prvi put smo se susreli sa terminima kao što su: freelance (frilens), freelancer (frilenser), freelancing (frilensovanje). Nekada neobičan način rada pretvorio se u razvijenu industriju koja upošljava milione stručnjaka i neprestano se razvija. 

Kako postati freelancer

Sa razvojem modernih poslova na internetu kao što su online PR, community manager, virtuelni asistent itd. javila se potreba za freelancerima. Vjeruje se da će u bliskoj budućnosti sve veći broj ljudi raditi „remote”, tj. biti za kompjuterom van kancelarije. Prije nego što saznamo kako postati freelancer, potrebno je da se upoznamo sa samim poslom i profesionalcima koji ga obavljaju.

Ko su freelanceri?

Pod terminom freelance podrazumijevaju se povremeni, tj. honorarni poslovi za koje se angažuju samozaposleni stručnjaci – freelanceri. Ovaj vid zapošljavanja je specifičan jer sami odlučujete šta ćete raditi, kada i pod kojim finansijskim uslovima i da li želite da radite part time ili full time. Iako pojedini freelanceri imaju stalne poslovne partnere, mnogo je češća situacija da se sarađuje sa više poslodavaca. Često se desi da, u zavisnosti od prirode posla, mnogi rade na više projekata.

Da biste se bavili freelance poslom, neophodno je da posjedujete znanja koja su na cijeni. Što su traženiji stručnjaci za neku oblast, biće vam lakše da pronađete zanimljiv projekat i pogodite dobru cijenu rada. Ipak, da biste uopšte započeli svoju karijeru, važno je da se odlično služite engleskim jezikom. Naravno, ogromna je prednost ukoliko možete sa klijentima da pričate na njihovom maternjem jeziku.

Naredni uslov za rad je kompjuter sa internet konekcijom. Najveći broj profesionalaca prvenstveno radi na laptopu kako ne bi bio ograničen na jednu lokaciju tokom rada. Tu dolazimo do naredne velike prednosti freelancinga, a to je fleksibilnost radnog okruženja. usljed prirode posla, vaša kancelarija može da bude bilo gdje u svijetu! 

I dok neki profesionalci rade od kuće, u kafiću ili biblioteci, mnogi se odlučuju da iznajme radni prostor (coworking). Ne postoji odgovor na pitanje gdje je najbolje raditi, to zavisi od vašeg senzibiliteta.

Osobine uspiješnih freelancera

I dok je svako individua za sebe, postoje zajedničke karakteristike svih uspiješnih freelancera. Iako je na papiru riječ o idealnom vidu rada, postoje određeni izazovi. Već smo spomenuli da je stručnost apsolutni prioritet, kao i poznavanje engleskog jezika.

Pored toga, važno je da ste organizovani i odgovorni jer je poštovanje rokova u ovom poslu nevjerovatno važno. Kako ćete raditi uglavnom sami, moraćete maksimalno da iskoristite vrijeme u toku dana. To je za mnoge teže nego što pretpostavljaju, naročito ako su navikli da rade u velikim kompanijama gdje šefovi budno prate svaki korak zaposlenog. U ovom slučaju ste vi i šef i zaposleni. 

To je posebno važno jer nepoštovanje rokova i kvalitet usluge mogu da vam unište karijeru. Naime, uspjeh freelance karijere zavisi od vaše reputacije i toga koliko su poslodavci zadovoljni. Na osnovu njihovih preporuka dobijaćete naredne projekte, ali ukoliko ste radili loše, svi će izbjegavati da vas angažuju. Da ne govorimo o tome da sa uspjehom dolaze i bolje plaćeni poslovi.

Važna stavka je i sposobnost rada pod stresom. Iako se čini da je ovaj oblik zaposlenja lak, on često umije da bude pun izazova. Biti freelancer znači da će vam rokovi uvijek visiti nad glavom, a tu je i pritisak prihvatanja svakog ponuđenog posla. To je naročito slučaj kod početnika koji na sebe preuzimaju previše obaveza iz straha da će propustiti dobru priliku ako ne prihvate neki angažman. 

Iako je za neke freelance dodatni posao, za mnoge je to karijerni izbor i jedini izvor prihoda. Zato je važno da posjedujete primjenjiva znanja kako biste od samog početka pokazali svoj pun potencijal. 

Zašto su freelanceri izuzetno traženi?

Mnogi se pitaju kako postati freelancer. Razlog je jednostavan - freelanceri su veoma traženi. Najviše ih traže poslodavci kojima nedostaje određeni profil radnika u firmi. Često je riječ o povremenim uslugama zbog kojih se ne isplati zapošljavati nekog. Čak i kada je riječ o dugoročnim potrebama, nerijetko se dešava da kompanije angažuju spoljne saradnike jer im je to jeftnijia opcija. Naime, mala kompanija možda nema finansijske i logističke uslove da zaposli stručnjake iz neke oblasti. I umjesto da zakupljuje dodatne kancelarije i plaća porez na plate radnika, lakše je angažovati nekoga ko će raditi sve to preko interneta.

Generalno gledano, odluku o angažmanu freelancera poslodavac će donijeti u sljedećim situacijama:

  • angažovanje radi izvršavanja manje bitnih poslova koji zaposlenima odnose previše vremena – u tom slučaju radnici mogu da se posvete važnijim zadacima;

  • rad na povremenim projektima gdje nije finansijski isplativo zaposliti stručnjaka, već se angažuje honorarac; 

  • dugoročna potreba za stručnjacima gdje je finansijski povoljnije da se angažuju freelanceri (nema kancelarije, godišnjih odmora, bolovanja…).

Izazovi u modernom poslovanju doveli su do stvaranja novih profesija koje se pretežno obavljaju online. usljed toga, porasla je i ponuda poslova. 

Radni prostor freelancera

Poslovi na freelance tržištu

Izbor angažmana je raznolik, a od vašeg afinitetna zavisi da li ćete postati copywriter, SEO ekspert, web dizajner, stručnjak za PPC marketing itd. Mnogo toga se promijenilo od pojave prvih freelance poslova u Bosni i Hercegovini. Sada je ponuda veoma raznolika, pa tako svako, uz malo truda, može da radi ono što voli. 

Danas na tržištu postoje različite ponude – od onih gdje se traže početnici do kompleksnih zadataka koje mogu da obave samo iskusni profesionalci. 

Prije nego što prihvatite neki posao, dobro provjerite sve pojedinosti zadatka. Često se desi da neiskusniji freelanceri prihvate projekat misleći da je riječ o laganom poslu. Ubrzo se ispostavi da je posao mnogo kompleksniji i da ne samo da je slabije plaćen već i oduzima mnogo vremena. Ukoliko ga loše obavite, rizikujete negativne komentare poslodavca, koji mogu da odbiju buduće poslovne partnere.

Zato nikad ne prihvatajte posao prije nego što istražite svaku pojedinost, ma kako lukrativno zvučala ponuda. Nije sve u novcu, potrebno je da sve stavke budu zadovoljene (rokovi, uslovi rada, pouzdanost poslodavca, honorar).

Kako pronaći posao na internetu?

Postoji veliki broj sajtova gdje se nude freelance poslovi. Ukoliko ste početnik, fokusirajte se na one najpopularnije i najpoznatije platforme, a to su Freelancer i Upwork. Riječ je o platformama koje sadrže stotine hiljada poslova i gdje je razvijena zajednica freelancera. 

Poslovi su podijeljeni u desetine kategorija kako bi se olakšala pretraga. To je posebno interesantno za početnike jer na ovaj način možete da se upoznate sa ponudom poslova i donesete najbolju odluku čime da se bavite. Najidealnije rešenje je profesija koja vas privlači, a u isto vrijeme nudi veliki broj poslova.

Riječ je o portalima za poslove koji imaju ozbiljnu reputaciju, pa je samim tim praktično isključena mogućnost prevare. Pregovori oko angažmana se vrše na samoj platformi, koja zarađuje od pretplate koju plaćaju korisnici, a tu su i procenti od ugovorenog posla. Svaki sajt je slobodan da kreira svoj sistem zarade, pa zato obratite pažnju na to prilikom pregovora.

Za najpopularnije projekte dešavaće da postoji veći broj zainteresovanih freelancera. U tom slučaju je neophodno da dobro procijenite svoj kvalitet i ponudite adekvatnu cijenu rada. Dešavaće se da poslodavci prednost daju nižoj cijeni rada, dok će drugi više cijeniti iskustvo i kvalitet. Nekima će jednostavno biti važno da se posao završi što prije. 

Nekada ćete imati osjećaj da ste nepravedno odbijeni, a dešavaće se i da ubodete premiju sa odlično plaćenim poslom koji ne zahtijeva mnogo truda. Sve to spada u rok službe i dio je svakodnevice jednog profesionalca. Postoji veliki broj plaftormi za freelance poslove, a pored onih koji pokrivaju veliki broj profesija, postoje i specijalizovani sajtovi. 

Ukoliko vas interesuju marketing i razni oblici prodaje, dobar izbor su People Per Hour i Remotive. Sa druge strane, ako ste se odlučili za profesionalno pisanje, tu su: Freelance Writing Gigs, Blogging Pro i Freelance Writing. Za virtuelne asistente biće korisne stranice: Assistant Match, Belay i Worldwide 101.

Imajte na umu da je potrebno steći određen nivo znanja kako biste uspiješno konkurisali za poslove. Testirajte sebe, simulirajte rad na nekom projektu kako biste vidjeli da li možete da ispunite očekivanja poslodavaca. Raspitajte se i kod iskusnijih kolega kako su započinjali da ne biste ponovili neke njihove greške. 

Kako ostvariti uspiješnu freelance karijeru?

Tržište online poslova svakodnevno se povećava, što je odlična vijest. To znači da ćete uvijek imati velike šanse za zaradu na internetu. Ipak, prije svega je neophodno da steknete potrebne veštine za obavljanje poslova. Napravite najbolji izbor i ostvarite karijeru iz oblasti koja vas zaista privlači.

Postoji veliki izbor poslova za koje možete da se školujete. Ukoliko vas ne privlače programiranje ili grafički dizajn, možete se odlučiti za poslove koji se više fokusiraju na marketing.

Poslovi iz oblasti internet prodaje

Ukoliko posjedujete znanje iz oblasti ekonomije ili marketinga, već ste jedan korak bliže modernim zanimanjima. Kao uspiješan ekonomista ili prodavac, možete svoje talente da prenesete na internet i ostvarite mnogo veću zaradu. Vođenje internet prodavnice je veoma isplativa odluka s obzirom na to da e-commerce preuzima primat u odnosu na klasičnu kupovinu.

Da biste se bavili ovim poslom, od vas će se tražiti znanja iz oblasti internet prodaje, promovisanja proizvoda, sređivanja artikala, pisanja prodajnih tekstova itd. Freelance poslovi su idealno mjesto za sticanje iskustva i napredovanje u karijeri. Primjenjujući ova znanja, možda u jednom trenutku odlučite da i sami pokrenete svoj online biznis.

Optimizovanje sajtova

Search engine optimization je relativno nov posao koji je izuzetno bitan za uspjeh online poslovanja. Razlog za to je važnost vidljivosti brenda na internetu. Tu se, prije svega, misli na rezultate u Google pretragama. Da bi se optimizacija sajta izvela na pravi način, potreban je SEO ekspert

Njegov posao je da analizira sajt kako bi znao šta je potrebno unaprijediti radi boljeg funkcionisanja. Važno je da se stranica koja se radi dobro pozicionira za ključne riječi koje je najbolje definišu. To je neobično važno za online poslovanje, pa sve više poslodavaca traži SEO stručnjake da im poprave rejting sajta. Kompanije se, čini se, tek od skora ozbiljnije bave ovom oblašću, pa tako malo koja ima zaposlene stručnjake. 

Zbog velike potražnje, cijene SEO usluga mogu samo da rastu. Naime, kompanije imaju veoma velike ambicije i često ne pitaju za cijenu usluga, pod uslovom da se ostvare visoka očekivanja. Te rezultate mogu da pruže samo istinski znalci, što podrazumijeva i velike honorare. Ukoliko vas zanima internet, imate strpljenja, analitični ste i kreativni, onda je Content & SEO Manager program pravi izbor za vas.

Kako doći do freelance posla

Profesionalno pisanje

Ukoliko vas privlači pisanje, a odlično se služite engleskim jezikom, vrlo lako ćete dobiti priliku da odlično zarađujete. Naime, sadržaj (content) je jedna od najvažnijih stavki kada je uspjeh nekog online biznisa u pitanju. Mnogi poslodavci zbog toga traže copywritere, koji će kreirati interesantne tekstove kako bi promovisali proizvode ili usluge. Riječ je o veoma isplativom poslu, gdje je potrebno da iskažete kreativnost, ali i da umijete da obradite traženu oblast čak i kada se ne razumijete u nju. 

Takođe je veoma važno da tekstovi koje radite budu napisani tako da poštuju određene SEO standarde. To znači da treba da imate na umu da pišete ne samo za publiku već i za Google pretragu. Naime, svaki tekst mora da bude napisan tako da ga Google „primijeti” i visoko rangira. Za to je potrebno određeno znanje iz oblasti SEO optimizacije.

Kao freelance copywriter, imaćete mogućnost da svoje umjeće usmjerite i na druge oblasti, pored sajtova. To može da bude osmišljavanje slogana za neki brend, pisanje scenarija, materijala za kataloge itd.

Usluge virtuelnog asistenta

Poslovi za koje se traže virtuelni asistenti predstavljaju odličnu polaznu tačku u freelance karijeri. Razlog za to je raznovrsnost poslova koje možete da obavljate. To su obično poslovi poput asistenta direktora ili office managera, ali i mnoge druge profesije gdje je potrebna ispomoć. Baš iz razloga što poslodavci obično očekuju pomoć u procesu rada a ne vođenje cijelog projekta, ovaj posao vam pomaže da steknete značajno iskustvo.

U ponudama za posao se često traži pomoć pri održavanju društvenih mreža, pisanje kraćih tekstova, sređivanje dokumentacije, unošenje podataka u tabele i slično. 

Na ovaj način ćete se konstantno usavršavati, što će vam otvoriti vrata za bolje plaćene poslove. Sa svakim uspiješno obavljenim projektom bićete sigurniji u sebe i novostečene veštine. Kroz posao virtuelnog asistenta upoznaćete se sa većinom freelance poslova, a to će vam olakšati odluku kada rešite da se specijalizujete za neku konkretnu profesiju.

Koliko zarađuju freelanceri?

Koliko ćete zarađivati, najviše će zavisiti od vaše stručnosti, iskustva, ali i veštine pregovaranja. U zavisnosti od vrste posla, naplata posla se računa po broju sati, fiksno po projektu ili u vidu nedjeljne/mjesečne plate ukoliko je riječ o dugoročnijem projektu. Primijetićete da freelanceri uglavnom obračunavaju svoj rad po satu.

Što se tiče visine zarade, ona često zavisi od budžeta koji poslodavac ima na raspolaganju, ali i od vaše spretnosti u pregovorima. Ukoliko imate veliko iskustvo, odličnu reputaciju i veliki broj ponuda, neće vam biti teško da odredite cijenu ispod koje nećete raditi. 

Kao početnik, nećete imati mnogo prostora za pregovore, već će vam imperativ biti da dobijete posao kako bi uopšte započeli karijeru. Nezahvalno je licitirati brojkama, ali svakako može da vam pomogne pretraživanje ponuđenih poslova gdje je jasno istaknuta cijena rada.

Koliko zarađuju freelanceri

Troškovi prilikom naplate

Imajte na umu da cijena koju pogodite nije neto zarada. Iako u velikom broju slučajeva ne plaćate porez, postoje drugi troškovi koji će uticati na to koliko ćete u stvari para dobiti. 

Zato prilikom pregovora o cijeni rada uzmite u obzir sljedeće troškove:

  • Sajtovi za freelance poslove uzimaju proviziju od zarade koju ste ostvarili putem sajta. Takođe, većina ovih freelance sajtova naplaćuje članarinu i druge usluge.

  • Servisi za prenos novca naplaćuju proviziju. Najpopularniji su Payoneer, PayPal, Scrill, dok neki novac dobijaju na devizni račun za koji se opet plaća provizija za dizanje novca.

  • Ukoliko radite kao preduzetnik, dužni ste da na mjesečnom nivou plaćate paušalno poreze i doprinose.

Freelancer takođe ima obavezu da nakon primljene uplate od strane stranog isplatioca podnese poresku prijavu u roku od tri dana. Na taj način će država moći da naplati poreze i doprinose. Plaćanje poreza predstavlja obavezu svakog freelancera, a država može da potražuje porez u vremenskom razdoblju do pet godina unazad.

Kako se vrši isplata zarade?

Da biste podigli novac, neophodno je se odlučite za neki od online servisa za transfer novca. Kreiranje naloga na ovim platformama je besplatno, ali se plaća provizija na transfer novca. 

  • Payoneer – Novac se uplaćuje na Payoneer račun, za koji dobijate karticu s kojom možete da vršite plaćanja i podižete novac sa bankomata, uz proviziju.
  • PayPal – Nalog koji otvorite se povezuje sa deviznim računom u nekoj banci. To se obavlja jednostavnim unosom broja kartice. Banka ima uvid u izmjene na računu, pa tako i poreska služba države može da provjeri vaše transakcije.
  • Scrill – Omogućava transfer novca sa freelance platforme na bankovni račun. Ukoliko imate Scrill karticu, možete da vršite plaćanja i dižete novac na bankomatima. 

  • Devizni račun – Zarađeni honorar se sa platforme za poslove prebacuje na devizni račun.

Svi ovi načini naplate ne mogu da sakriju od države vaše prihode. To znači da se najviše isplati da poslujete legalno, odnosno da treba da postanete preduzetnik.

Kako poslovati legalno kao freelancer?

Najisplativija opcija, kada je legalno poslovanje freelancera u pitanju, jeste paušalno oporezovana firma. Kao preduzetnik imate fiskni iznos koji treba da plaćate državi svakog mjeseca bez obzira na prihode. Ukoliko procijenite da vam je obim posla veći i da vam se isplati da budete u PDV-u, onda je opcija društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.). U tom slučaju su viši troškovi registracije, a mogućnosti raspolaganja novcem su ograničene. Kada je u pitanju ova opcija, potrebno je imati i knjigovođu. 

Započnite svoju karijeru već danas

Sada kada znate kako postati freelancer, počnite već danas sa pripremama. Za početak, odlučite se za neku od profitabilnih internet profesija. Ukoliko posjedujete primjenjiva znanja i veštine, moći ćete da započnete proces traženja svog prvog freelance posla. 

Prvi korak je otvaranje profila na nekoj popularnoj platformi za poslove. Kada budete popunjavali svoje podatke, imajte na umu da su oni namijenjeni potencijalnim poslodavcima. Oni će se na taj način bolje upoznati sa vama i donijeti odluku da li da kontaktiraju s vama. Zato je dobra odluka da ovdje navedete međunarodne sertifikate i diplome koje ste stekli tokom školovanja. Sada kada posjedujete znanja i profil na platformama, spremni ste za uspiješnu karijeru freelancera!

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.