Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs YouTube

Jedna od najpopularnijih društvenih platformi je YouTube. Reč je o društvenoj platformi ili servisu za hostovanje video-sadržaja koje kreiraju i međusobno dele korisnici YouTubea. U okviru ovog društvenog servisa moguće je otpremiti, pregledati, oceniti, podeliti, dodati na plejlistu, prijaviti, komentarisati, te pretplatiti na kanalu kreatora sadržaja (influensera), itd. Korisnici društvene platforme mogu biti i kompanije, te kanal na YouTubeu može postati zvanični korporativni medij. 

Video-sadržaji na YouTubeu mogu biti video-klipovi, klipovi TV programa, kratke dokumentarne forme video-sadržaja, ali i one duže, trejleri filmova, strimovanja uživo, muzički video-sadržaji, video blogging itd. Otpremanjem sadržaja na YouTube postalo je svojstveno i medijskim korporacijama, koje su prepoznale ovu platformu kao novi vid komunikacije sa kog njihov sadržaj može biti stalno dostupan njihovim gledaocima. 

Korisnici YouTubea koji nisu registrovani ne mogu otpremiti video-sadržaj niti ga komentarisati, dok su neprikladni sadržaji dostupni samo registrovanim korisnicima koji moraju da potvrde da imaju navršenih 18 godina starosti. 

Kao i na drugim društvenim medijima, i na YouTubeu kreatori sadržaja imaju mogućnost da zarade na internetu, i to od reklamiranja preko Google AdSense programa. Treba pomenuti da, pored ove opcije, na YouTubeu postoji premium opcija zasnovana na pretplati, a u okviru koje se mogu iznajmljivati filmovi, strimovati muzika bez reklamnih sadržaja, ograničiti pristup sadržajima koji nisu namenjeni deci.

Podaci o ovoj društvenoj platformi svedoče o stalnom porastu internet korisnika koji ga koriste. YouTube, za razliku od Facebooka, čija popularnost izvesno vreme stagnira po broju korisnika, pokazuje sasvim drugačije tendencije.  

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih Internet Academy programa: Social Media, Online PR & Community Manager.

Opis i cilj YouTube kursa

Kurs YouTube organizovan je u dve celine. U okviru prvog dela kursa imaćete prilike da se upoznate sa istorijatom, funkcijom i značajem ove društvene platforme. YouTube će, stoga, biti predstavljen kroz osnovne podatke koji ukazuju na tendenciju širenja popularnosti ovog društvenog medija. Zahvaljujući brojnim statističkim podacima, kroz kurs će biti predstavljeni neki interesantni statistički podaci, kao što su: koliko sati se svakodnevno potroši na video-sadržaje, koliko sati video-sadržaja se dnevno uploaduje na platformu i dr. Korisna informacija može biti i priča o ciljnoj grupi društvenog medija, kao i o predikcijama koje se mogu povezati sa upotrebom i značajem YouTubea na internetu. Cilj prve celine kursa je da vam razjasni zbog čega je YouTube sve više popularan među internet korisnicima, kao i da ponudi ideje o novim poslovnim modelima kompanija, a svakako i o novim temama za razmišljanje. 

U drugom delu kursa imaćete priliku da se bliže upoznate sa značenjem i ulogom marketinga na YouTubeu. Sa tim u vezi, kroz kurs će biti predstavljeno zbog čega je važan YouTube marketing. Jedna od osnovnih zamisli kursa je da vam približi značaj koji strategija ima u planiranju i realizovanju marketinških praksi. Tako ćete uvideti i da strategija u većem broju slučajeva utiče i na kreiranje različitih tipova video-sadržaja. 

Kroz kurs će biti reči o tome kako se kreira kanal na YouTubeu, ali i kako se on optimizuje. Na koji način je dobro formulisati opise (Description) na YouTubeu, kao i koja je njihova funkcija. Ovo su samo neke od tema koje će biti obrađene u drugom delu kursa. Kako i zašto je važno uneti kontakt informacije, imejl-adresu, adresu sajta i druge korisne linkove na YouTube kanalu, korisnosti YouTubea u pronalaženju idejnih rešenja, ali i za praćenje konkurentskih aktivnosti, koja je funkcija tagova – sve ovo su neka od važnih mesta koja treba poznavati pre kreiranja jednog kanala sa kvalitetnim sadržajem na YouTubeu. Neki od segmenata koji će biti obrađeni u okviru ovog kursa tiču se oglašavanja, ali i načina komunikacije na YouTubeu. Jedan od ciljeva obuke je da vas upozna sa svim preduslovima za nastajanje vidljivog i gledanog kanala na ovom društvenom mediju, preko kog je moguće plasirati, te približiti poslovanje jedne kompanije na internetu. 

Kurs će vam odgovoriti na pitanja:

Šta je YouTube optimizacija?

YouTube optimizacija podrazumeva optimizovanje kanala na društvenoj platformi, tako da se video-sadržaji pojave među prvim rezultatima pretrage na početnom ekranu. Vrlo je važno da se pre postavljanja video-sadržaja napravi pretraga odgovarajućih ključnih reči. Tražene ključne reči koje se žele plasirati preko društvenog medija, a koje su u vezi sa video-sadržajem, trebalo bi uneti u naslove i opise. Naslov će se automatski formirati iz naziva video-fajla, te je neophodno voditi računa da naslov privlači pažnju, tako da video-sadržaj i vizuelno i sadržinski bude atraktivan gledaocu. Neki od saveta je i da se u opisu videa ne postavljaju dugački tekstovi, već da se u jednoj umereno kraćoj formi kroz opis objasni ono najvažnije. U tekstu opisa takođe je potrebno postaviti ključne reči koje će odgovarati njegovom kontekstu. Jedan od preduslova optimizacije video-sadržaja je unos tagova, ali i linka, preko kog se može ostvariti saobraćaj ka željenom sajtu. 

Koja su dva glavna cilja zbog kojih se najčešće kreira YouTube sadržaj?

Strategije na YouTubeu kao najzapaženije jesu generisanje prodaje, ali i pre toga generisanje saobraćaja ka sajtu. Ciljevi kreiranja sadržaja i postavljanja pred oči internet korisnika platforme mogu biti: da bude pregledan, da ostvari prodaju, da generiše saobraćaj ka sajtu. Generisanje saobraćaja ka sajtu moguće je preko linkova. Stoga je vrlo čest slučaj da kreatori sadržaja na YouTubeu postavljaju linkove u videu preko kojih se ostvaruje saobraćaj ka sajtu. Neretko se u okviru opisa ili ispod njega može pojaviti link preko kog se gledalac upućuje na dodatne izvore, odnosno na neku drugu internet lokaciju. Tako jedna od lokacija može biti i web stranica jedne online prodavnice, namenjena proizvodu o kom se u vidu recenzije govori u video-sadržaju. U takvim slučajevima najčešće je kreator sadržaja postigao određeno partnerstvo sa proizvođačem koji prodaje preko online prodavnice. 

Šta sadrži jedan YouTube kanal?

Neophodno je da YouTube kanal bude pregledno kreiran i dovoljno informativan kako bi gledaocima sadržaja pružio sve relevantne informacije o sadržaju koji se nalaze na kanalu. YouTube kanal je vrlo važno optimizovati na odgovarajući način. Savetuje se da vlasnik kanala obrati pažnju na dizajn kanala kako bi kanal bio prijatan i pregledan za posetioca. Jedan od važnih elemenata svakog kanala je opis i neophodno je da bude optimizovan. Optimizacija kanala se izvodi kroz upotrebu prethodno istraženih ključnih reči koje su u uskoj vezi sa tematikom kanala ili niše kanala. Takođe, na preglednost i optimizaciju kanala može uticati i unos svih relevantnih informacija, kao što su kontakt informacije, elektronska adresa, link sajta i linkovi ka drugim nalozima na društvenim medijima. Jedna od opcija je i kreiranje tagova koji se odnose na ceo kanal. Osim ovih, postoji mogućnost kreiranja i default tagova, odnosno tagova koji će se pojavljivati na svim postovanim video-sadržajima.

Plan i program predavanja

1. YouTube – odlike 

 • Istorijat YouTubea
 • Dostupnost YouTubea
 • Važni statistički podaci koji ukazuju na trendove u vezi sa YouTubeom

2. YouTube Marketing

 • Glavni cilj – kreiranje YouTube sadržaja za potrebe kompanijskog poslovanja (Generisanje saobraćaja ka sajtu, Generisanje prodaje)
 • Komponente YouTube kanala
 • Vrste sadržaja na YouTubeu
 • Istraživanje konkurencije na YouTubeu
 • YouTube optimizacija
 • YouTube oglašavanje
 • Komunikacija sa gledaocima preko YouTubea
 • Monetizacija kanala na YouTubeu

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se