Upisni rok je počeo

Digitalni nomadi: Profesionalci kojima je svet kancelarija

Da li ste nekad poželeli da se bavite poslom koji može da se radi iz bilo kog mesta na svetu? Složićete se da je rad sa plaže bolja opcija od kancelarije. Ovakvi poslovi zaista postoje, a njima se bave digitalni nomadi. U nastavku teksta saznajte kako postati digitalni nomad i zarađivati novac, i šta vam je sve potrebno za ovakav način života i rada.

Šta rade digitalni nomadi

Ovi svetski putnici rade sa atraktivnih lokacija, baveći se poslovima putem interneta. Iako zvuči nemoguće, možete i vi da razvijete svoju karijeru u ovom smeru. Za početak, treba da znate da digitalni nomad nije profesija, već način rada. Da biste mogli da radite na ovaj način i zaradite novac putem interneta, potrebno je da odaberete posao za koji nije bitno gde se nalazite. 

Dakle, to su poslovi za koje je dovoljno da imate laptop i internet vezu. To je ujedno i glavni benefit, ne samo za vas već i za kompanije koje će vas angažovati za neki freelance posao. Srećom, postoje mnogi moderni poslovi koji ne zahtevaju fizičko prisustvo, a donose odličnu zaradu i fleksibilno radno vreme. Kad se pomene posao koji je nezavisan od mesta, mnogi pomisle na influencere, ali u stvari je izbor poslova daleko veći.

Ko su digitalni nomadi?

Kad govorimo o digitalnim nomadima, mislimo, pre svega, na freelancere. Priroda njihovog posla omogućava im da obavljaju honorarni posao od kuće, tj. sa bilo kog mesta na svetu. Da biste i vi mogli da radite van kancelarije, potrebno je da posedujete znanja koja traže poslodavci. 

Mnogi digitalni nomadi rade kao IT stručnjaci, a veliki broj se profesionalno bavi digitalnim marketingom. To su najčešće SEO eksperti, stručnjaci za PPC marketing, online PR-ovi itd.

Ne bavi se svako nomadskim poslovnim životom iz istih pobuda. Za neke je najvažnija mogućnost putovanja i upoznavanja drugih kultura, za druge je finansijski momenat ključan, dok neki žude za avanturom. Svi oni su do svog trenutnog statusa i uspešne karijere došli nakon sticanja specifičnih znanja. 

Gde god da nađeš zgodno mesto tu laptop posadi

Mnogi imaju predstavu kako digitalni nomadi putuju po svetu, istražuju prašume i u kratkim pauzama uključe kompjuter. Istina je ipak malo drugačija, posao i dalje treba da se završi. To znači da i dalje treba da isporučite projekat u dogovorenom roku i da budete u komunikaciji sa poslodavcem. Ne treba zaboraviti da je i rad sa plaže i dalje jedan oblik radne obaveze. 

Često će vam se dešavati da nećete imati vremena da razgledate okolinu jer ste usred važnog posla, koji čak zahteva i prekovremeni rad. Razlika je pre svega u tome što birate lokaciju odakle ćete i kada raditi. Naravno, da biste se uopšte našli na nekoj atraktivnoj lokaciji, potrebno je obaviti detaljne pripreme.

Za put će vam možda trebati viza i radna dozvola, smeštaj, plaćeni transport do željenog mesta i još mnogo drugih sitnijih stvari. Pored toga, odluku o mestu rada moraćete da donesete u skladu sa potrebama poslovnih partnera. Ukoliko sarađujete sa kompanijom koja je iz druge vremenske zone, moraćete da se usaglasite sa njima. Ništa vam ne vredi savršena lokacija ili rad od kuće ako budete morali da radite noću usled sinhronizacije sa poslovnim partnerima. 

Što se tiče toliko često pominjane scene gde sedite u kafiću na obali mora, tu ćete neretko naići na izazove. U punom kafiću teško ćete moći da obavite online poslovni razgovor, a i kvalitet interneta će biti upitan ako ga mnogo ljudi koristi. To nije jedini izazov s kojim ćete se susresti, a sve zavisi od lokacije koju odaberete. 

Dobro istražite najbolje lokacije za rad na daljinu. Pojedine države su prijateljski nastrojene prema nomadima jer su svesne svih prednosti po ekonomiju. Ipak, da biste uopšte razmišljali o radu u inostranstvu, potrebno je da osigurate dobru zaradu.

Naime, tek sa platom od 1.000 evra i više možete da ostvarite svoje ambicije o radu sa neke atraktivne lokacije. Zato budite čvrsto na zemlji i posvetite se usavršavanju i pronalasku odlično plaćenih poslova pre planiranja putovanja. 

Digitalno nomad radi za laptopom

Prednosti nomadskog rada

Biti digitalni nomad znači voditi do tančina isplaniran život koji ima mnogobrojne prednosti.

  • Niži troškovi života – za mnoge profesionalce je veoma važno koliko je neko mesto skupo za život. To je vrlo bitno jer od troškova zavisi koliko će vam para ostati na kraju meseca. Zato je pametno raspitati se gde je najbolji odnos komoditeta i troškova.
  • Društvo kolega – svaka popularnija lokacija će vas spojiti sa kolegama koje se bave sličnim poslom. Štaviše, postoje udruženja freelancera koji pomažu jedni drugima, što višestruko olakšava privikavanje na novo okruženje.
  • Prijatnija svakodnevica – kada dobro zarađujete, slobodno vreme ćete moći da iskoristite baš onako kako ste oduvek želeli. Za nekoga će to biti turistički obilasci, za druge noćni život. Šta god poželite moći ćete da ostvarite uz dobar posao.
  • Putovanja po svetu možda i najveća prednost nomadskog života je kombinovanje posla, zadovoljstva i putovanja, što je praktično nemoguće sa klasičnim poslom.
  • Susret sa različitim kulturama čak i ako ne putujete po svetskim metropolama, posao freelancera podrazumeva rad sa ljudima sa svih strana sveta. Ukoliko se odlučite da postanete digitalni nomad, lično ćete upoznati neverovatnu raznolikost kultura širom sveta.

Misli globalno, putuj lokalno

Putovanja po svetu su stvarno nešto čemu treba stremiti, ali to ne znači da u svom okruženju ne možete da uživate. I zaista, kao freelancer u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji regiona možete odlično da živite od online poslova. Umesto da radite od kuće, zašto se ne biste uputili na neku od planina ili jezera? Ne samo što ćete na ovaj način upoznati svoju zemlju već ćete „vežbati” za neku udaljenu destinaciju. 

Kako se postaje digitalni nomad?

Da biste živeli kao digitalni nomad, potrebno je da posedujete znanja koja se traže na svetskom freelance tržištu. Takođe je važno da budete realistični kada su vaša očekivanja u pitanju. To znači da karijeru treba dobro da planirate i da na pravi način ulažete zarađeni novac.

Pre svega toga, potrebno je da definišete šta je to čime želite da se bavite. Budite svesni da je potrebno bar 12 meseci školovanja da bi se dostigao nivo znanja neophodan za otpočinjanje nomadske karijere. Dodatna usavršavanja su više nego dobrodošla, pa je dobra ideja da se prijavite za praksu u nekoj uspešnoj kompaniji.

Dok se školujete, možete da stičete iskustva kao freelancer, radeći poslove za početnike putem sajtova kao što su Upwork i Freelancer. Ne samo što na ovaj način stičete vredna iskustva već ćete pristojno zaraditi i steći vredne poslovne kontakte. Za početak, razmislite o poslu virtuelnog asistenta, koji predstavlja odličnu startnu poziciju. 

Ako želite da u potpunosti svoje aktivnosti prebacite na internet, razmislite o učenju na daljinu. Tako ćete moći da učite kada vam to najviše odgovara, što vam dozvoljava da paralelno s učenjem i radite. Školovanje na ovaj način omogućava i sticanje važnih međunarodno priznatih diploma i sertifikata koji će vam otvoriti vrata mnogih kompanija širom sveta. Na ovaj način ćete biti spremni za uspešnu karijeru digitalnog nomada.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.