Pridruži se generaciji 2023/24!

Kako postati freelancer?

Pre nešto više od 15 godina prvi put smo se susreli sa terminima kao što su: freelance (frilens), freelancer (frilenser), freelancing (frilensovanje). Nekada neobičan način rada pretvorio se u razvijenu industriju koja upošljava milione stručnjaka i neprestano se razvija. 

Čovek sa slušalicama na ušima

Sa razvojem modernih poslova na internetu kao što su online PR, community manager, virtuelni asistent itd. javila se potreba za freelancerima. Veruje se da će u bliskoj budućnosti sve veći broj ljudi raditi „remote”, tj. biti za kompjuterom van kancelarije. Pre nego što se odlučite za ovaj tip poslovanja, informišite se o tome ko su freelanceri i kako postati freelancer.

Ko su freelanceri?

Pod terminom freelance podrazumevaju se povremeni, tj. honorarni poslovi za koje se angažuju samozaposleni stručnjaci – freelanceri. Ovaj vid zapošljavanja je specifičan jer sami odlučujete šta ćete raditi, kada i pod kojim finansijskim uslovima. Iako pojedini freelanceri imaju stalne poslovne partnere, mnogo je češća situacija da se sarađuje sa više poslodavaca. Često se desi da, u zavisnosti od prirode posla, mnogi rade na više projekata.

Da biste se bavili freelance poslom, neophodno je da posedujete znanja koja su na ceni. Što su traženiji stručnjaci za neku oblast, biće vam lakše da pronađete zanimljiv projekat i pogodite dobru cenu rada. Ipak, da biste uopšte započeli svoju karijeru, važno je da se odlično služite engleskim jezikom. Naravno, ogromna je prednost ukoliko možete sa klijentima da pričate na njihovom maternjem jeziku.

Naredni uslov za rad je kompjuter sa internet konekcijom. Najveći broj profesionalaca prvenstveno radi na laptopu kako ne bi bio ograničen na jednu lokaciju tokom rada. Tu dolazimo do naredne velike prednosti freelancinga, a to je fleksibilnost radnog okruženja. Usled prirode posla, vaša kancelarija može da bude bilo gde u svetu!

I dok neki profesionalci rade od kuće, u kafiću ili biblioteci, mnogi se odlučuju da iznajme radni prostor (coworking). Ne postoji odgovor na pitanje gde je najbolje raditi, to zavisi od vašeg senzibiliteta.

Osobine uspešnih freelancera

I dok je svako individua za sebe, postoje zajedničke karakteristike svih uspešnih freelancera. Iako je na papiru reč o idealnom vidu rada, postoje određeni izazovi. Već smo spomenuli da je stručnost apsolutni prioritet, kao i poznavanje engleskog jezika.

Pored toga, važno je da ste organizovani i odgovorni jer je poštovanje rokova u ovom poslu neverovatno važno. Kako ćete raditi uglavnom sami, moraćete maksimalno da iskoristite vreme u toku dana. To je za mnoge teže nego što pretpostavljaju, naročito ako su navikli da rade u velikim kompanijama gde šefovi budno prate svaki korak zaposlenog. U ovom slučaju ste vi i šef i zaposleni.

To je posebno važno jer nepoštovanje rokova i kvalitet usluge mogu da vam unište karijeru. Naime, uspeh freelance karijere zavisi od vaše reputacije i toga koliko su poslodavci zadovoljni. Na osnovu njihovih preporuka dobijaćete naredne projekte, ali ukoliko ste radili loše, svi će izbegavati da vas angažuju. Da ne govorimo o tome da sa uspehom dolaze i bolje plaćeni poslovi.

Važna stavka je i sposobnost rada pod stresom. Iako se čini da je ovaj oblik zaposlenja lak, on često ume da bude pun izazova. Rokovi uvek vise nad glavom, a tu je i pritisak prihvatanja svakog ponuđenog posla. To je naročito slučaj kod početnika koji na sebe preuzimaju previše obaveza iz straha da će propustiti dobru priliku ako ne prihvate neki angažman.

Iako je za neke freelance dodatni posao, za mnoge je to karijerni izbor i jedini izvor prihoda. Zato je važno da posedujete primenjiva znanja kako biste od samog početka pokazali svoj pun potencijal.

Zašto su freelanceri izuzetno traženi?

Freelanceri su veoma traženi od strane poslodavaca kojima nedostaje određeni profil radnika u firmi. Često je reč o povremenim uslugama zbog kojih se ne isplati zapošljavati nekog. Čak i kada je reč o dugoročnim potrebama, neretko se dešava da kompanije angažuju spoljne saradnike jer im je to jeftnijia opcija. Naime, mala kompanija možda nema finansijske i logističke uslove da zaposli stručnjake iz neke oblasti. I umesto da zakupljuje dodatne kancelarije i plaća porez na plate radnika, lakše je angažovati nekoga ko će raditi sve to preko interneta.

Generalno gledano, odluku o angažmanu freelancera poslodavac će doneti u sledećim situacijama:

  • angažovanje radi izvršavanja manje bitnih poslova koji zaposlenima odnose previše vremena – u tom slučaju radnici mogu da se posvete važnijim zadacima;
  • rad na povremenim projektima gde nije finansijski isplativo zaposliti stručnjaka, već se angažuje honorarac;
  • dugoročna potreba za stručnjacima gde je finansijski povoljnije da se angažuju freelanceri (nema kancelarije, godišnjih odmora, bolovanja…).

Izazovi u modernom poslovanju doveli su do stvaranja novih profesija koje se pretežno obavljaju online. Usled toga, porasla je i ponuda poslova.

Radni prostor freelancera

Poslovi na freelance tržištu

Izbor angažmana je raznolik, a od vašeg afinitetna zavisi da li ćete postati copywriter, SEO ekspert, stručnjak za PPC marketing itd. Mnogo toga se promenilo od pojave prvih freelance poslova u Srbiji. Sada je ponuda veoma raznolika, pa tako svako, uz malo truda, može da radi ono što voli.

Danas na tržištu postoje različite ponude – od onih gde se traže početnici do kompleksnih zadataka koje mogu da obave samo iskusni profesionalci.

Pre nego što prihvatite neki posao, dobro proverite sve pojedinosti zadatka. Često se desi da neiskusniji freelanceri prihvate projekat misleći da je reč o laganom poslu. Ubrzo se ispostavi da je posao mnogo kompleksniji i da ne samo da je slabije plaćen već i oduzima mnogo vremena. Ukoliko ga loše obavite, rizikujete negativne komentare poslodavca, koji mogu da odbiju buduće poslovne partnere.

Zato nikad ne prihvatajte posao pre nego što istražite svaku pojedinost, ma kako lukrativno zvučala ponuda. Nije sve u novcu, potrebno je da sve stavke budu zadovoljene (rokovi, uslovi rada, pouzdanost poslodavca, honorar).

Kako pronaći posao na internetu?

Postoji veliki broj sajtova gde se nude freelance poslovi. Ukoliko ste početnik, fokusirajte se na one najpopularnije, a to su Freelancer i Upwork. Reč je o platformama koje sadrže stotine hiljada poslova i gde je razvijena zajednica freelancera.

Poslovi su podeljeni u desetine kategorija kako bi se olakšala pretraga. To je posebno interesantno za početnike jer na ovaj način možete da se upoznate sa ponudom poslova i donesete najbolju odluku čime da se bavite. Najidealnije rešenje je profesija koja vas privlači, a u isto vreme nudi veliki broj poslova.

Reč je o portalima za poslove koji imaju ozbiljnu reputaciju, pa je samim tim praktično isključena mogućnost prevare. Pregovori oko angažmana se vrše na samoj platformi, koja zarađuje od pretplate koju plaćaju korisnici, a tu su i procenti od ugovorenog posla. Svaki sajt je slobodan da kreira svoj sistem zarade, pa zato obratite pažnju na to prilikom pregovora.

Za najpopularnije projekte dešavaće da postoji veći broj zainteresovanih freelancera. U tom slučaju je neophodno da dobro procenite svoj kvalitet i ponudite adekvatnu cenu rada. Dešavaće se da poslodavci prednost daju nižoj ceni rada, dok će drugi više ceniti iskustvo i kvalitet. Nekima će jednostavno biti važno da se posao završi što pre.

Nekada ćete imati osećaj da ste nepravedno odbijeni, a dešavaće se i da ubodete premiju sa odlično plaćenim poslom koji ne zahteva mnogo truda. Sve to spada u rok službe i deo je svakodnevice jednog profesionalca. Postoji veliki broj plaftormi za freelance poslove, a pored onih koji pokrivaju veliki broj profesija, postoje i specijalizovani sajtovi.

Ukoliko vas interesuju marketing i razni oblici prodaje, dobar izbor su People Per Hour i Remotive. Sa druge strane, ako ste se odlučili za profesionalno pisanje, tu su: Freelance Writing Gigs, Blogging Pro i Freelance Writing. Za virtuelne asistente biće korisne stranice: Assistant Match, Belay i Worldwide 101.

Imajte na umu da je potrebno steći određen nivo znanja kako biste uspešno konkurisali za poslove. Testirajte sebe, simulirajte rad na nekom projektu kako biste videli da li možete da ispunite očekivanja poslodavaca. Raspitajte se i kod iskusnijih kolega kako su započinjali da ne biste ponovili neke njihove greške.

Kako ostvariti uspešnu freelance karijeru?

Tržište online poslova svakodnevno se povećava, što je odlična vest. To znači da ćete uvek imati velike šanse za zaradu na internetu. Ipak, pre svega je neophodno da steknete potrebne veštine za obavljanje poslova. Napravite najbolji izbor i ostvarite karijeru iz oblasti koja vas zaista privlači.

Postoji veliki izbor poslova za koje možete da se školujete. Ukoliko vas ne privlače programiranje ili grafički dizajn, možete se odlučiti za poslove koji se više fokusiraju na marketing.

Poslovi iz oblasti internet prodaje

Ukoliko posedujete znanje iz oblasti ekonomije ili marketinga, već ste jedan korak bliže modernim zanimanjima. Kao uspešan ekonomista ili prodavac, možete svoje talente da prenesete na internet i ostvarite mnogo veću zaradu. Vođenje internet prodavnice je veoma isplativa odluka s obzirom na to da e-commerce preuzima primat u odnosu na klasičnu kupovinu.

Da biste se bavili ovim poslom, od vas će se tražiti znanja iz oblasti internet prodaje, promovisanja proizvoda, sređivanja artikala, pisanja prodajnih tekstova itd. Freelance poslovi su idealno mesto za sticanje iskustva i napredovanje u karijeri. Primenjujući ova znanja, možda u jednom trenutku odlučite da i sami pokrenete svoj online biznis.

Optimizovanje sajtova

Search engine optimization je relativno nov posao koji je izuzetno bitan za uspeh online poslovanja. Razlog za to je važnost vidljivosti brenda na internetu. Tu se, pre svega, misli na rezultate u Google pretragama. Da bi se optimizacija sajta izvela na pravi način, potreban je SEO ekspert.

Njegov posao je da analizira sajt kako bi znao šta je potrebno unaprediti radi boljeg funkcionisanja. Važno je da se stranica koja se radi dobro pozicionira za ključne reči koje je najbolje definišu. To je neobično važno za online poslovanje, pa sve više poslodavaca traži SEO stručnjake da im poprave rejting sajta. Kompanije se, čini se, tek od skora ozbiljnije bave ovom oblašću, pa tako malo koja ima zaposlene stručnjake.

Zbog velike potražnje, cene SEO usluga mogu samo da rastu. Naime, kompanije imaju veoma velike ambicije i često ne pitaju za cenu usluga, pod uslovom da se ostvare visoka očekivanja. Te rezultate mogu da pruže samo istinski znalci, što podrazumeva i velike honorare. Ukoliko vas zanima internet, imate strpljenja, analitični ste i kreativni, onda je Content & SEO Manager program pravi izbor za vas.

Devojka instražuje kako postati freelancer

Profesionalno pisanje

Ukoliko vas privlači pisanje, a odlično se služite engleskim jezikom, vrlo lako ćete dobiti priliku da odlično zarađujete. Naime, sadržaj (content) je jedna od najvažnijih stavki kada je uspeh nekog online biznisa u pitanju. Mnogi poslodavci zbog toga traže copywritere, koji će kreirati interesantne tekstove kako bi promovisali proizvode ili usluge. Reč je o veoma isplativom poslu, gde je potrebno da iskažete kreativnost, ali i da umete da obradite traženu oblast čak i kada se ne razumete u nju.

Takođe je veoma važno da tekstovi koje radite budu napisani tako da poštuju određene SEO standarde. To znači da treba da imate na umu da pišete ne samo za publiku već i za Google pretragu. Naime, svaki tekst mora da bude napisan tako da ga Google „primeti” i visoko rangira. Za to je potrebno određeno znanje iz oblasti SEO optimizacije. 

Kao freelance copywriter, imaćete mogućnost da svoje umeće usmerite i na druge oblasti, pored sajtova. To može da bude osmišljavanje slogana za neki brend, pisanje scenarija, materijala za kataloge itd.

Usluge virtuelnog asistenta

Poslovi za koje se traže virtuelni asistenti predstavljaju odličnu polaznu tačku u freelance karijeri. Razlog za to je raznovrsnost poslova koje možete da obavljate. To su obično poslovi poput asistenta direktora ili office managera, ali i mnoge druge profesije gde je potrebna ispomoć. Baš iz razloga što poslodavci obično očekuju pomoć u procesu rada a ne vođenje celog projekta, ovaj posao vam pomaže da steknete značajno iskustvo.

U ponudama za posao se često traži pomoć pri održavanju društvenih mreža, pisanje kraćih tekstova, sređivanje dokumentacije, unošenje podataka u tabele i slično.

Na ovaj način ćete se konstantno usavršavati, što će vam otvoriti vrata za bolje plaćene poslove. Sa svakim uspešno obavljenim projektom bićete sigurniji u sebe i novostečene veštine. Kroz posao virtuelnog asistenta upoznaćete se sa većinom freelance poslova, a to će vam olakšati odluku kada rešite da se specijalizujete za neku konkretnu profesiju.

Koliko zarađuju freelanceri?

Koliko ćete zarađivati, najviše će zavisiti od vaše stručnosti, iskustva, ali i veštine pregovaranja. U zavisnosti od vrste posla, naplata posla se računa po broju sati, fiksno po projektu ili u vidu nedeljne/mesečne plate ukoliko je reč o dugoročnijem projektu. Primetićete da freelanceri uglavnom obračunavaju svoj rad po satu.

Što se tiče visine zarade, ona često zavisi od budžeta koji poslodavac ima na raspolaganju, ali i od vaše spretnosti u pregovorima. Ukoliko imate veliko iskustvo, odličnu reputaciju i veliki broj ponuda, neće vam biti teško da odredite cenu ispod koje nećete raditi.

Kao početnik, nećete imati mnogo prostora za pregovore, već će vam imperativ biti da dobijete posao kako bi uopšte započeli karijeru. Nezahvalno je licitirati brojkama, ali svakako može da vam pomogne pretraživanje ponuđenih poslova gde je jasno istaknuta cena rada.

Čovek gleda u računar

Troškovi prilikom naplate

Imajte na umu da cena koju pogodite nije neto zarada. Iako u velikom broju slučajeva ne plaćate porez, postoje drugi troškovi koji će uticati na to koliko ćete u stvari para dobiti.

Zato prilikom pregovora o ceni rada uzmite u obzir sledeće troškove:

  • Sajtovi za freelance poslove uzimaju proviziju od zarade koju ste ostvarili putem sajta. Takođe, većina ovih sajtova naplaćuje članarinu i druge usluge.
  • Servisi za prenos novca naplaćuju proviziju. Najpopularniji su Payoneer, PayPal, Scrill, dok neki novac dobijaju na devizni račun za koji se opet plaća provizija za dizanje novca.
  • Ukoliko radite kao preduzetnik, dužni ste da na mesečnom nivou plaćate paušalno poreze i doprinose.

Freelancer takođe ima obavezu da nakon primljene uplate od strane stranog isplatioca podnese poresku prijavu u roku od tri dana. Na taj način će država moći da naplati poreze i doprinose. Plaćanje poreza predstavlja obavezu svakog freelancera, a država može da potražuje porez u vremenskom razdoblju do pet godina unazad.

Kako se vrši isplata zarade?

Da biste podigli novac, neophodno je se odlučite za neki od online servisa za transfer novca. Kreiranje naloga na ovim platformama je besplatno, ali se plaća provizija na transfer novca.

  • Payoneer – Novac se uplaćuje na Payoneer račun, za koji dobijate karticu s kojom možete da vršite plaćanja i podižete novac sa bankomata, uz proviziju.
  • PayPal – Nalog koji otvorite se povezuje sa deviznim računom u nekoj banci. To se obavlja jednostavnim unosom broja kartice. Banka ima uvid u izmene na računu, pa tako i poreska služba države može da proveri vaše transakcije.
  • Scrill – Omogućava transfer novca sa freelance platforme na bankovni račun. Ukoliko imate Scrill karticu, možete da vršite plaćanja i dižete novac na bankomatima.
  • Devizni račun – Zarađeni honorar se sa platforme za poslove prebacuje na devizni račun.

Svi ovi načini naplate ne mogu da sakriju od države vaše prihode. To znači da se najviše isplati da poslujete legalno, odnosno da treba da postanete preduzetnik.

Kako poslovati legalno kao freelancer?

Najisplativija opcija, kada je legalno poslovanje freelancera u pitanju, jeste paušalno oporezovana firma. Kao preduzetnik imate fiskni iznos koji treba da plaćate državi svakog meseca bez obzira na prihode. Maksimalni iznos koji možete da imate u toku godine jeste 6 miliona dinara, i ako to ne pređete, ne morate da vodite knjige niti da plaćate PDV. Vi ste u tom slučaju samozaposleni u svojoj firmi koja se bavi određenom delatnošću.

Ukoliko procenite da vam je obim posla veći i da vam se isplati da budete u PDV-u, onda je opcija društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.). U tom slučaju su viši troškovi registracije, a mogućnosti raspolaganja novcem su ograničene. Kada je u pitanju ova opcija, potrebno je imati i knjigovođu.

Započnite svoju karijeru već danas

Ukoliko ste se zainteresovali za freelance karijeru, počnite već danas sa pripremama. Za početak, odlučite se za neku od profitabilnih internet profesija. Ukoliko posedujete primenjiva znanja i veštine, moći ćete da započnete proces traženja svog prvog freelance posla.

Prvi korak je otvaranje profila na nekoj popularnoj platformi za poslove. Kada budete popunjavali svoje podatke, imajte na umu da su oni namenjeni potencijalnim poslodavcima. Oni će se na taj način bolje upoznati sa vama i doneti odluku da li da kontaktiraju s vama. Zato je dobra odluka da ovde navedete međunarodne sertifikate i diplome koje ste stekli tokom školovanja. Sada kada posedujete znanja i profil na platformama, spremni ste za uspešnu karijeru freelancera!

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.