SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Prodaja preko interneta: Trgovina u digitalnoj sferi

Online poslovanje danas je vrlo razvijeno. Mnogi pojedinci uspeli su da unaprede svoje biznise i postignu finansijski uspeh zahvaljujući premeštanju dela svojih delatnosti u digitalnu sferu.

Čovek radi za računarom

Jedan od široko rasprostranjenih oblika elektronskog poslovanja jeste prodaja preko interneta. Gotovo sve velike kompanije koje se bave prodajom, ali i mali biznisi, svoje proizvode nude online. Poslednjih godina, zbog praktičnosti, pojedinci se opredeljuju za isključivo poslovanje na internetu. Na ovaj način formirao se značajan broj virtuelnih prodavnica koje nemaju prodajna mesta, kao što je to slučaj sa tradicionalnim. Jedna od preteča ovog vida poslovanja u oblasti trgovine je platforma Amazon.

Iako će se strategija pokretanja i razvijanja online prodaje razlikovati u zavisnosti od vrste poslovanja, proizvoda i usluga koje se nude, kao i krajnjih ciljeva koji se postave, postoji nekoliko aspekata na koje je neophodno obratiti pažnju.

Prodaja preko interneta: Šta je potrebno da znate?

Ulazak u sferu online poslovanja može biti strategija za unapređenje postojećeg biznisa ili način za pokretanje novog. Kada je u pitanju prodaja preko interneta, pojedinci koji svoje proizvode i usluge već nude tradicionalnim putem, na ovaj način mogu doći do većeg broja potrošača. S druge strane, oni koji tek planiraju da pokrenu svoj biznis u oblasti trgovine mogu se odlučiti za sferu online prodaje.

Postoji nekoliko faktora na koje je neophodno obratiti pažnju kada je u pitanju oblast online trgovine. To su, pre svega, potrebe tržišta, kreiranje online prodavnice i marketing strategija.

Fokusirajte se na potrebe tržišta

Greška koju pojedinci često prave u početnoj fazi pokretanja online biznisa jeste zanemarivanje ili loša analiza tržišnih potreba. Svaki proizvod ili usluga biće deo šireg sistema ponude i potražnje. Ukoliko se ne stekne jasna slika o potrebama klijenata, kao i o konkurenciji, online prodavnica može doživeti neuspeh.

Potražnja za određenim proizvodom zavisiće od tipa samog proizvoda. Za pojedine stvari prirodno će postojati veća potražnja nego za druge. Zbog toga je važno upoznati dinamiku tržišta na koje će se proizvod plasirati.

Međutim, velika potražnja za određenim proizvodom ili uslugom znači i postojanje većeg broja konkurenata. Nije redak slučaj da kvalitetni proizvodi prođu neprimećeno jer nisu uspeli da se izbore za svoje mesto na tržištu.

Kao što je već napomenuto, online prodavnica može biti deo strategije proširenja poslovanja na digitalnu sferu, ali i prvi preduzetnički korak. Bez obzira na to da li već imate osmišljenu i razrađenu ideju za online prodavnicu ili ste u fazi istraživanja, analiza tržišta bi trebalo da bude prvi korak.

Da bi se došlo do ideje za internet prodavnicu, istraživanje je neophodno usmeriti u nekoliko pravaca:

 • Ključne reči koje ljudi koriste prilikom internet pretraga pokazuju za kojim proizvodom ili uslugom postoji potražnja. Danas su dostupni i alati koji olakšavaju analizu rezultata pretrage ključnih reči.
 • Internet forumi su dobro mesto za početno istraživanje. Postoje brojni uticajni sajtovi gde posetioci razmenjuju svoja mišljenja na teme koje ih interesuju. Iz njihovih postova može se steći slika o tome šta je to što im je potrebno, a što biste vi mogli da im obezbedite.
 • Analiza i praćenje konkurencije. Neke od strategija praćenja su pretplata na newsletter, poseta e-shopu, čak i sama kupovina. Ovim putem se kontinuirano prati strategija prodaje ostalih konkurenata, a koja se može implementirati u lični proces rada. Analiza konkurencije je neophodna kako bi se stekao uvid o realnim šansama za probijanje na tržište. Ako su konkurenti previše jaki i brojni, dobro je razmisliti o menjanju oblasti ili izmeni proizvoda.
 • Detaljna analiza proizvoda koji će biti plasiran na tržištu podjednako je važna kao i analiza konkurencije. Kvalitet je bitan, ali i cena proizvodnje, sistem nabavke, ograničenja prilikom transporta, način korišćenja itd.

Nakon inicijalnog istraživanja potrebno je analizirati dobijene podatke. Na osnovu njih možete oformiti strategiju plasiranja samog proizvoda.

Kreirajte dopadljivu online prodavnicu koja je jednostavna za korišćenje

Osnova prodaje preko interneta jeste kreiranje funkcionalne e-prodavnice. Kako će prodavnica izgledati i koje će opcije nuditi zavisi od oblasti unutar koje će poslovati, ali i od budžeta koji pojedinac ima na raspolaganju.

Međutim, bez obzira na koncept, postoje određena pravila koja je korisno ispratiti. Za početak, cilj je zadržati pažnju posetilaca koji dođu na sajt, kako bi se obezbedilo dovoljno vremena za prezentovanje ponude.

Pažnja posetilaca zadržava se dizajnom i sadržajem sajta. Nije retkost da korisnici o samom proizvodu ili usluzi formiraju mišljenje u odnosu na to kakav je sajt. Loše dizajnirani, neažurirani sajtovi na kojima je teško snaći se potencijalnim korisnicima su signal lošeg brenda. Postoji nekoliko aspekata na koje je neophodno usmeriti pažnju pri kreiranju internet prodavnice.

 • Korisničko okruženje je ključno – da biste zadržali posetioce i omogućili im da pronađu potrebne proizvode, potrebno je obratiti pažnju na UI dizajn (User Interface) i UX dizajn (User Experience).
 • Odlučite se za dva dominantna fonta – tekst na stranici treba da bude čitljiv, a stranice pregledne. Previše detalja i neujednačen tekst mogu delovati konfuzno i zamorno, zbog čega posetioci brzo napuštaju sajt.
 • Napravite e-bilten – pružite posetiocima dodatni benefit u vidu newslettera sa posebnom ponudom vaših proizvoda i usluga. Na ovaj način ćete dobiti imejl-adrese korisnika putem kojih kasnije možete da nastavite komunikaciju.
 • Koristite multimedijalne sadržaje – fotografije, audio i video materijali će dodatno objasniti ideju vašeg proizvoda.
 • Kupovina mora da bude jednostavna – obezbedite praktičan i lak proces kupovine tako da se kroz celu proceduru prolazi brzo i uz minimalni broj klikova.

Osmislite efektnu marketinšku kampanju

Jedan od važnih faktora koji utiču na uspeh biznisa su marketinške aktivnosti. Ovom stadijumu razvoja važno je posvetiti podjednaku pažnju kao i analizi tržišta i kreiranju prodavnice. To može biti veliki izazov za sve početnike koji nemaju iskustva u svetu digitalnog marketinga.

Kreiranje efikasne marketinške strategije zavisiće od velikog broja faktora. Cilj je kreirati jedinstvenu i dopadljivu kampanju koja će proizvod izdvojiti među konkurencijom. Kako bi promotivne akcije bile što uspešnije, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko segmenata.

 • Skrenite pažnju potencijalnih kupaca uverljivim naslovima svojih reklama. Stručnjaci veruju da je ova stavka ključna kada je promocija u pitanju.
 • Istaknite problem ciljne grupe, a zatim i vašu uslugu koja će ga rešiti.
 • Pokažite da ste brend kome se veruje konstantnim radom na sopstvenoj reputaciji i kvalitetnom uslugom gradite poverenje klijenata.
 • Dokažite da ste kompetentni isticanjem iskustava korisnika vaših proizvoda. S obzirom na to da su zadovoljne mušterije najbolja reklama, to je jedan od načina da se preventivno deluje na potencijalne sumnje.
 • Predstavite proizvod tako da potencijalnim potrošačima bude jasno čemu je namenjen i na koji način može da zadovolji njihove potrebe.
 • Pokažite zašto ste bolji od konkurencije isticanjem kvaliteta svojih proizvoda koji vas izdvajaju od ostalih.
 • Budite jasni i koncizni prilikom predstavljanja brenda i usluge. Nekada je nekoliko sekundi dovoljno da se postigne efekat.
 • Istaknite garanciju na kvalitet i mogućnost reklamacije kako biste ohrabrili ljude da probaju proizvod koji nudite.
 • Kreirajte specijalnu ponudu sa ograničenim rokom trajanja.

Čovek drži kreditnu karticu

Promovišite svoje usluge putem pretraživača i društvenih mreža

Internet pretraživači su moćno sredstvo za promociju i kontinuirani razvoj sajta. Ipak, treba imati na umu da je osnovni cilj promocije podsticanje korisnika na određenu aktivnost (kupovina, ostavljanje ličnih podataka, ispunjavanje formulara itd.).

Promocija proizvoda na pretraživačima, pre svega na Googleu, a zatim i na društvenim mrežama, obezbediće veću vidljivost brenda, što s vremenom dovodi i do povećanja broja potencijalnih mušterija.

Zašto su važni PPC i SEO?

Jedan od najbržih i najefikasnijih načina za povećavanje vidljivosti brenda na internetu jeste putem plaćenih oglasa.
Za efektno kreiranje i plasiranje Google reklama i drugih vrsta online oglasa neophodno je upoznati se sa osnovama PPC marketinga. Ukoliko se kreira kvalitetna marketing strategija, rezultat će biti vidljiv ne samo u povećanju interesovanja za proizvodom već i u povećanju poslovanja kompanije.

Pored toga, za dobro rangiranje na pretraživačima potrebna je i SEO optimizacija sajta. Obe oblasti su deo Search Engine Marketinga, koji se generalno primenjuje u promociji sajtova. Iako su PPC kampanje, odnosno plaćeno oglašavanje za određene ključne reči, strategije koje daju brze rezultate, reč je o metodi koja zahteva konstantno ulaganje novca. S druge strane, za dugoročne rezultate i visoku poziciju u pretragama potrebno je pažnju usmeriti na SEO optimizaciju.

SEO podrazumeva optimizaciju sajta tako da se sajt nađe u vrhu pretraga na Googleu. Očekivano je da se korisnici prilikom pretraga zadržavaju i rešenja nalaze na prvoj stranici pretraživača, zbog čega je važno dobro pozicioniranje.

SEO takođe uključuje i kreiranje kvalitetnog i optimizovanog sadržaja. Sadržaj treba da bude relevantan u oblasti poslovanja online prodavnice, kao i da pokriva ključne reči za koje online prodavnica želi da se rangira. Najčešće se pišu blog postovi na relevantne teme ili se koristi neki drugi vid kreiranja sadržaja, poput videa, podkasta i infografika.

Kako koristiti društvene mreže u promotivne svrhe?

Kako bi brend stekao lojalnost klijenata, potrebno je održavati kontakt sa posetiocima, kako na sajtu tako i na društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama. Dobra praksa je podsticati pratioce da dele sa prijateljima sadržaj koji postavljate. Na taj način će se proširiti pozitivna reč o brendu, što će rezultirati povećanom posetom i prodajom.

Iako je potrebno određeno vreme da sajt dođe do željenog cilja, ova metoda je neophodna za svaki biznis. U kombinaciji sa PPC metodama, sajt će biti viđen u, pre svega, Google pretragama, što redovno dovodi nove potencijalne kupce.

Uključite e-mail marketing u strategiju promocije

Jedan od vidova promocije koji je efikasan i ne iziskuje veće troškove jeste e-mail marketing. Korisnici koji dobrovoljno ostavljaju svoju kontakt adresu predstavljaju potencijalne kupce ili kupce koje je moguće zadržati s obzirom na to da žele da primaju obaveštenja o proizvodima i uslugama koji se nude.

Uspostavljanje kontakta sa klijentima putem mejla je vid direktne komunikacije koji ima mnogobrojne prednosti. Postoji više različitih formi mejlova koji se koriste, u zavisnosti od cilja koji se želi postići.

 • Promotivni mejlovi se koriste kako bi se korisnici obavestili o nekom novom proizvodu ili popustu.
 • Newsletter je sličan promotivnim mejlovima, ali se šalje periodično (nedeljno, mesečno itd.). Šalje se sa ciljem deljenja novosti i obaveštenja kako bi klijenti bili u toku.

Radite na reputaciji brenda

Da bi prodaja preko interneta bila uspešna, potrebno je da se o njoj priča. To znači da je neophodno da se o proizvodima govori na što više različitih medija. Kada govorimo o internetu, potrebno je animirati druge sajtove da pišu (idealno afirmativno) o vama.

Jedan od vidova postizanja ovog cilja jeste uspostavljanje saradnje sa blogovima koji se bave temama koje interesuju vašu ciljnu grupu. Vrlo je korisno da se u ovim tekstovima nađe i link do vašeg sajta kako bi čitaocima bilo lakše da vas posete. Pored jasnog marketinškog benefita, linkovi ka sajtu će pozitivno delovati na rejting stranice u rezultatima internet pretraga.

Poslednjih godina brendovi se sve više odlučuju da uspostavljaju saradnju sa influenserima i implementaciju influenser marketinga u svoju strategiju. Ovo je jedan od najefikasnijih načina za dolazak do određene ciljne grupe.

Unapredite strategiju prodaje

Važna metoda, kada je prodaja preko interneta u pitanju, jeste održavanje komunikacije sa stalnim mušterijama. Smatra se da će kupci pre ponoviti kupovinu ako kontaktirate sa njima nakon prodaje i nastavite da ih obaveštavate o novostima.

 • Ponudite kupcu opcije koje ga interesuju – na osnovu prethodnih kupovina ponudite mušteriji slične proizvode koji će ga zainteresovati.
 • Brinite o svojim klijentima – često je reč o popustima koje ćete ponuditi redovnim kupcima. Takođe, čestitajte rođendan kupcima i tada im ponudite poseban poklon u vidu vaučera za kupovinu.
 • Nudite poklone uz određene proizvode – animirajte kupce da kreiraju dobitne kombinacije pri kupovini gde će određene artikle dobiti besplatno ili po sniženoj ceni.

Prodaja preko interneta

Kako naučiti sve o internet prodaji?

Pokretanje svakog biznisa zahteva prethodno sticanje neophodnih znanja i veština. Kada je reč o online prodaji, pored osnovnih principa preduzetništva, potrebno je biti upoznat sa trgovinom i online trgovinom, kao i osnovama digitalnog marketinga.

U okviru programa dostupnih na InternetAcademy, kao što su E-commerce and SalesOnline Communication i Online Advertising, obrađuju se osnove online poslovanja, online trgovine, kao i principi digitalnog marketinga. S obzirom na to da je online trgovina danas vrlo razvijena, neophodno je steći stručna znanja koja će vam omogućiti izgradnju konkurentnog biznisa.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se